In de test: wijnspel Vin Voyeur

In de test: wijnspel Vin Voyeur

Al een tijdje geleden vulde mijn timeline zich met Vin Voyeur, het gezelschapsspel dat een ‘episch borrelavondje’ belooft met wijn in de hoofdrol. Het leek me evident dat ik die een keer moest testen.

Maar ja, een gezelschapspel speel je niet in je eentje. Het bleek nog niet makkelijk om een avondje te plannen met de voltallige vriendengroep. De een is zwanger, de ander koopt een huis, de volgende moet werken. Ze moeten wel gedacht hebben bij Vin Voyeur, het is óf een drukbezette blogger, óf ze heeft geen vrienden. Niets is minder waar, hoor. Met die vrienden zit het goed en vandaag zitten we (bijna) allemaal rond de tafel om dat spel eens even te testen.

VinVoyeur – wijnspel

Vin Voyeur is een wijnspel, een soort van mini-wijncursus verstopt in een spel. We klappen elke week wel een glas of twee, drie, vier naar binnen dus laten we daar eens een educatief element aan toevoegen – moeten de makers van het spel, Joris Pals en Marloes Marinussen, gedacht hebben. Je kunt er voor kiezen om het spel en de wijnen los te kopen of je kiest voor één van de wijnpakketten die Vin Voyeur heeft samengesteld samen met wijnwinkels Joost & Joost en Amazing Grapes.

Ik heb het ‘Delicaat’ pakket gekregen van Joost & Joost. Misschien was het niet zo slim om het spel af te trappen met De Sousa Mycorhize Champagne, want de wijnen waren niet zo delicaat als ze zouden moeten zijn. Dat leverde overigens wel mooie fantasieën op, daarover later meer. Ik raad je dus het Prestige wijnpakket aan, maar dat hangt af van je gezelschap. De startende wijndrinker vindt in ‘Delicaat’ alles wat hij nodig heeft voor een schappelijke prijs.

In de test

Het spel begint met een rondje om het reukorgaan op gang te krijgen. Dat doen we met vijf geurmonsters. Dat zijn dezelfde doekjes die je krijgt als je spare-ribs eet om je handen mee schoon te maken. Alleen zit er nu een typische geur aan, bijvoorbeeld vanille of anijs. Heel leuk om alleen door te ruiken een geur te herkennen. Best moeilijk ook. Zo wisselde ik anijs met zoethout, of wacht: is dat eigenlijk hetzelfde? Het is van harte aan te raden het doekje niet vast te pakken, want je vingers blijven er de hele avond naar ruiken.

vin voyeur wijnspel
Het tafelkleed dient tevens als ‘aromawiel’ – het staat boordevol inspiratie!

En dat wil je niet tijdens de volgende ronde: proeven! Het echte werk gaat beginnen. Alle in’s en out’s staan in het bijgeleverde draaiboekje inclusief smeuïge foto’s. Aan de welbekende 5 s’en van de club voegt Vin Voyeur nog een extra element: de fantasie. Welke fantasie heb je bij deze wijn? Ik kan niet anders zeggen dan dat dit natuurlijk een dikke vette tip is. Door te associeren onthou je wijn. Om je op weg te helpen hebben ze fantasiekaarten gemaakt met vragen als ‘als deze wijn een beroemdheid was, wie zou dat dan zijn?’ De rosé deed ons het meest aan Barbie denken.

vin voyeur wijnspel
Een gezonde dosis erotica zit er wel in.
 Je proeft een vijftal wijnen: 1 rosé, 2x wit en 2x rood. Voorafgaand aan het proeven leest een van de deelnemers de informatie over de wijn uit het draaiboekje voor. Met woorden als ‘kennisgeilheid’ en ’emotioneel orgasme’ zit de sfeer er lekker in. Tijdens de vierde ronde is er een korte pubquiz ingebouwd met allerhande wijnvragen. In de vijfde ronde gaan we dieper in het glaasje kijken en komen de ‘in vino veritas’ (in wijn schuilt de waarheid) vragen tevoorschijn. Bij het lezen van de vragen proestten we al in lachen uit. Tot slot proeven we – blind – de incognito wijn. Niemand weet wat er in zit en blijkt uiterst verrassend te zijn… Ik ga niets verklappen. Laat je je verleiden door praatjes, of ben je een regelrechte supertaster?
vin voyeur wijnspel
Altijd lachen.

Korting op Vin Voyeur

Lezers van de Club krijgen 10% korting op Vin Voyeur met de spraakmakende code leclubdesvins. Zin in een avondje lachen? Het is een leuk spel voor beginnende liefhebbers. Tijdens een avondje Vin Voyeur leer je meer over wijn en ontdek je je eigen smaak terwijl je nadenkt over de vunzige avonturen in elkaars verleden. Alle ingrediënten voor de vrijdagavond, toch?

Bestel het spel op vinvoyeur.com.

Prijzen:

  • Vin Voyeur zonder wijn – € 27,50
  • Vin Voyeur met Delicaat wijnpakket van Joost & Joost – € 69,45
  • Vin Voyeur met Prestige wijnpakket van Joost & Joost – € 99,00
  • Vin Voyeur met wijnpakket van Amazing Grapes – € 72,50

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.