Waarom is wijn niet altijd veganistisch?

Waarom is wijn niet altijd veganistisch?

Wijn, vegantistisch? Natuurlijk! Het is toch gemaakt van druiven? Klopt, maar helemaal veganistisch is wijn niet. Tijdens het klaren wordt er soms gebruik gemaakt van eiwit.

Klaren

Het klaren van wijn is nodig om de wijn te zuiveren en helder te maken. Er zitten kleine eiwitmoleculen in de wijn, die uit de druiven zelf of de gist komen. Die moeten er uit worden gehaald en dat doe je door een stof toe te voegen waar de eiwitten zich aan vast plakken. De wijnmaker kiest vaak voor dierlijke eiwitten, maar we zien ook steeds meer (natuurlijke) alternatieven.

Volgens Winefolly is het gebruikelijk om goede witte, rosé en mousserende wijnen te klaren met isinglass – dat is een bijproduct van vis. Rode wijn wordt vaak geklaard met eiwitten. Vroeger werd hier ook wel eens ossenbloed voor gebruikt. Het klaringsmiddel wordt altijd uit de wijn gefilterd voordat deze wordt gebotteld. Tegenwoordig gebruiken steeds meer producenten het plantaardige klaringsmiddel bentoniet.

Vegan wijn kopen

Het is niet makkelijk om een vegan wijn te vinden. Het feit dat er ook zoveel verschillende termen – biologisch, biodynamisch, natuurwijn – gebruikt worden, helpt ook niet mee. Wat veel mensen denken is dat dit altijd vegan wijnen zijn, maar dat hoeft niet per se. Biodynamische wijn kan veganistisch zijn, als ze niet geklaard worden. Dat is één ding, maar bij biodynamische wijnbouw wordt vaak gebruik gemaakt van koehoorns. Het is maar net hoe hardcore je dat ziet. De uiteindelijke wijn is nog steeds veganistisch (want er worden geen dierlijke stoffen gebruikt bij het maken van de wijn), maar de wijngaard niet.

Meer weten over biodynamische wijnbouw? Check dit artikel.

In een poging het makkelijker te maken, is er een keurmerk bedacht. Helaas wordt die nog niet omarmd door de wijnwereld. Staat het vegan keurmerk op de fles, dan ben  je er zeker van dat je een vegan wijn koopt. Staat ‘ie niet op de fles, dan hoeft dat niet per se te betekenen dat de wijn niet vegan is. Daarbij, de wijnen die bij de top horen, kunnen hartstikke vegan zijn, maar zien dat gewoon als ‘puurheid van het product’ dus gaan echt geen labeltjes op het etiket zetten.

Vin Nature

Een natuurwijn, of vin nature zoals de Fransen het noemen, is  zonder enige chemische of dierlijke middelen tot stand gekomen. Dat moet dus vegan zijn. Het blijft een shady business. De regels zijn mij niet altijd duidelijk. Het nadeel van de vin nature is dat de slechte smaakjes of bijvoorbeeld énorme zuren niet gemaskeerd mogen worden. Ze zijn dus niet altijd even lekker, al zijn er uitzonderingen…

Misschien had je het al in de gaten (zie recepten), maar zelf eet ik niet vegan. Maar ik gun iedereen z’n vier uurtje en ik merk dat er steeds meer mensen vragen wat een ‘natuurwijn’ nou eigenlijk is. Twee vliegen in één klap, dus. Heb je trouwens zelf een lekkere vegan wijn gedronken? Laat het me weten in de reacties.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.