Hoe leer je voor WSETDiploma examens + favo boeken

Hoe leer je voor WSETDiploma examens + favo boeken

Regelmatig krijg ik de vraag welke boeken ik gebruik bij het leren voor de examens van WSETDiploma.

Vaste lezers weten waarschijnlijk al dat ik helemaal idolaat ben van wijnboeken. Elke boekentip achtervolgt me totdat ik tot de aanschaf over ga. Meestal zit daar wel een weekje tussen, hoor. Dan denk ik: nee, je hebt genoeg – hou op! Maar één zwak moment en ik sla toe.

Unit 1 Wine Production and Wine Consumption

Leuke binnenkomer, want hier kan ik je niet zoveel over vertellen. Ten eerste is het examen flink veranderd en ten tweede gaat het elk jaar over een ander onderwerp. In mijn geval ging het over sherry en de meeste informatie heb ik van the world wide web gehaald. Blogs als Decanter, Guildsomm en natuurlijk Sherrynotes bleken perfecte bronnen. Ook vond ik een scriptie van iemand over min of meer hetzelfde onderwerp. Dat is natuurlijk winning. Hiervoor kun je Google Scholar raadplegen. Flashback naar de uni 😉

Unit 2 Viticulture and Vinification

Oef, dit was studeren geblazen. Man, man, man ik krijg het weer Spaans benauwd als ik er alleen nog maar aan terug denk. Bij de lessen dacht ik al oh jee, had ik niet beter op moeten letten bij biologie en scheikunde? Al die termen die je eerst van het Engels moet vertalen naar het Nederlands en dan eigenlijk nog niet snappen wat er mee bedoeld of gedaan wordt (voorbeeld: potassium – kalium, heel belangrijk bij de groei van een plant).

Verder heeft Jancis er me natuurlijk ook doorheen gesleept met The Oxford Companion to Wine. Hoewel het boek natuurlijk hartstikke leuk staat op je salontafel, is de ebook versie veel handiger. Ik heb het boek in iBooks staan en kan gewoon lekker CTRL+F gebruiken om even wat op te zoeken. Gaat toch sneller dan dat geblader. Dikke tip. WSET heeft zelf een boek gemaakt hierover. Niet per se het leukst om te lezen, maar wel enorm informatief en voorzien van een paar plaatjes, zodat je ook weet hoe zo’n filterapparaat of rotofermenter eruit ziet en het hele verhaal beter begrijpt. Om dezelfde reden schakelde ik ook vaak de hulp van youtube in. Soms kun je tien keer iets lezen, maar is het beter om even een filmpje te bekijken. Het boek The Science of Wine van James Goode vond ik lekker.

Omdat het zoveel feiten zijn die je moet kennen voor dit examen, vond ik het heel handig om met flashcards te werken.

Unit 3 All the Wines of the World

Hier kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Trust me, ik maak het gek. Toch heb ik twee dikke tips opgeschreven. Romana Eschensperger MW drukte ons op het hart dat we niet alles moeten willen weten. Dat lukt namelijk niet. Blijf logisch nadenken, wat zo simpel kan zijn als ‘kustgebieden zijn vaak koeler’. Als je logisch redeneren combineert met studie, dan kun je best ver komen. Michael Palij MW trok dat nog iets verder door en gaf de dikke tip om juist te focussen op de uitzonderingen. Neem bijvoorbeeld de bodemsoorten. Lastig om alles in je hoofd te stampen, maar eigenlijk weet je al dat de favoriete bodemsoort of all times de kalk/kleibodem is. Dat is default, de uitzonderingen ga je leren. Graniet in Beaujolais, schist in het noorden van de Rhône, etc. Als je het niet weet, schrijf je kalk/kleibodem op. Grote kans dat je scoort. Combineer je de tips van Romana en Michael dan is het een idee om meer te leren over de oorsprong van die bodemsoorten. Dan lees je dat Noord-Frankrijk vroeger een zee was en dat de fossiele oesterschelpen waar Chablis zo beroemd om is geworden daar een overblijfsel van zijn. Of je ontdekt dat er vroeger vulkanen waren in Soave en dus nu bejubeld wordt (nou ja, door mij dan) vanwege die unieke bodems. Mooie verhalen zijn makkelijker om te onthouden. Oké, heb ik je overgehaald? Scoor dan het boek Terroir van James Wilson. Het boek Volcanic Wines van John Szabo is ook te gek, maar een beetje overdreven voor de diploma.

Nieuwtje: leclubdesvins.com
Ik leer het beste als ik het opschrijf. Verhalen maak. Daarom ben ik een Engelse spin-off van Le Club des Vins begonnen op leclubdesvins.com waar ik alle samenvattingen die ik heb geschreven voor WSET Diploma publiceer. Doe er je voordeel mee 🙂

Unit 4 Spirits

Spirits zit vanaf heden niet meer in het programma, dus lekker voor je! Hiervoor heb ik het boek van WSET gebruikt en de blog thewineabout en de podcast van Matthew’s World of Wine and Drinks.

Unit 5 Sparkling wine

Eindelijk, een behapbaar examen. Hoewel je kunt jezelf er alsnog behoorlijk in verliezen. Ik was een tikkeltje te laat begonnen, maar het is gelukkig goed gekomen. Heb veel gehad aan het boek van Tom Stevenson & Essi Avalan: Champagne & sparkling wine. Hierin staat onder andere een handig tabelletje van alle mousserende wijnen (o.a. crémants) van Frankrijk inclusief details. Kwam goed van pas, aangezien er een examenvraag over Saumur ging. Daarnaast heb ik veel gebruik gemaakt van Guildsomm, bijvoorbeeld dit artikel over prosecco. Michael Hudin schreef een top artikel over cava en corpinnat. Ook de website van het Comité Champagne is ideaal en heel uitgebreid!

Ik heb hiervoor geleerd door heel veel samenvattingen te maken. Normaal gesproken doe ik dat altijd met pen en papier, maar ik wilde nu iets doen zodat Le Club er ook wat aan heeft. Vandaar deze categorie. De samenvattingen schreef ik meestal volgens een vast stramien, want het is ook de bedoeling dat je op deze manier een (brede) vraag beantwoordt: climate, grapes, viticulture, vinification, wine styles and producers.

Nieuw: ik heb onlangs een examentraining gemaakt voor Sparkling Wine!

Unit 6 Fortified wine

Voor unit 6 heb ik me vooral beperkt tot OCW en een aantal websites. Het voordeel van Madeira, Sherry en Port is dat ze een beetje in de vergetelheid zijn geraakt en er alles aan doen om er uit te komen. Ze investeren veel in promotie en hebben een uitstekende informatievoorziening. Voor unit 1 had ik me al behoorlijk moeten verdiepen in sherry en dat heb ik daarbij gelaten. Voor Madeira heb ik de website ‘Discovering Madeira‘ geraadpleegd. Samen met port zijn dat de belangrijkste onderwerpen, maar vergeet niet dat het ook zomaar over Rutherglen of Maury kan gaan.

Voor het proefgedeelte van het examen heb ik een aantal dikke tips gedeeld. Over sommige onderdelen moet je gewoon niet nadenken. Een fino sherry is altijd pale lemon. Punt.

Succes met leren!

Hoe haal je een pass? Door het minimale te leren, door te leren wat voor handen is. Doe je net een beetje meer? Je kent bijvoorbeeld een producent die het net iets anders doet, of die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de populariteit van een gebied, dan is dat het verschil tussen pass en pass met merit of zelfs met distinction. Ik schreef bijvoorbeeld bij een vraag over ‘the fortification of sherry’ – na het hele proces te hebben uitgelegd – dat de laatste jaren de onversterkte sherry ook een podium heeft gekregen en steeds populairder wordt. Dat zijn de extraatjes!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.