Het leven van een parttime-vegan-pinot-grigio-girl.

Het leven van een parttime-vegan-pinot-grigio-girl.

Op de dag dat ik besloot parttime vegan te worden, hoorde ik ook dat er eiwit wordt gebruikt bij het maken van witte wijn. Say whattt?! Als een Pinot Grigio Girl leverde dat een behoorlijke error op in mijn hoofd.

Parttime vegan

Je vraagt je misschien af, wat houdt dat in: parttime vegan zijn. Voor mij houdt dat in, dat ik minimaal twee dagen per week volledig vegan eet (yay for vegan day!!!) en voor de rest van de week zo min mogelijk dierlijke producten tot me neem. Kortom, een redelijk flexi veganlife style, zodat ik na drie halve liters witbier bij de biergarten, zonder schuldgevoel chilicheesenuggets van de Burger King naar binnen kan werken. Hmm, ik vraag me gelijk af welke wijn daarbij goed past.

Misschien vraag je je ook af: waarom ben je parttime vegan? Aan de lunchtafel op mijn werk zeg ik natuurlijk dat ik het voor het milieu doe. Ik werk immers bij een groen bedrijf. Maar ik ben er nog niet helemaal over uit wat mijn echte beweegredenen zijn. Leek me leuk, leek me gezonder (ik voel me trouwens ook echt fitter) en ik vind het ook wel lekker interessant klinken: parttime vegan! Leuk voor een online dating profiel.

blank
Avocado en quinoa, beide geliefd bij de veganist (bron).

Eiwit in de wijn

Terug naar die eiwitten in de wijn. Blijkbaar worden eiwitten gebruikt bij het klaren van de wijn. Voor meer info verwijs je ik naar deze blog van Nadien. Zij weet er veel meer over te vertellen. Maar goed, wijn is dus niet per definitie vegan! FML.

Inmiddels ben ik nu een aantal weken parttime vegan. Ik heb flink wat extra uren besteed in de Appie, door het oneindig turen naar die kut productetiketten (dat is echt niet oké, na werk, als je honger hebt) Ook staat mijn timeline al aardig vol met artikelen over the vegan liftestyle. Facebook knows everything! Ik durf me dus eigenlijk wel, ja uuh gewoon, vegansnob te noemen.

Wat je misschien nog niet wist

Komt ‘ie: honing = niet vegan. Op zich logisch, is gemaakt door bijtjes. Sneakers = niet vegan. Behalve als je Veja schoenen hebt, die ik heb natuurlijk, want die schoenen eten geen vlees. Dus Vejas = vegan. Maar heel  interessante: vijgen = niet vegan. Huh? Hoe dan? Luister en huiver.

Blijkbaar vliegen wespen in de mannetjes variant van de vijgenvrucht. Die eten we normaal niet. Maar de wespjes zijn ook wel eens mis en dan vliegen ze per ongeluk in een vrouwtjes vijgenvrucht, de eetbare vijg. De wesp komt dan vast te zitten, vleugels breken af, wesp gaat dood en verteerd in die vrucht. En zo eten we dus die wesp op. Eén en al doffe ellende.

Oke hold up! Mogen we dan ook al geen vijgen meer eten op Vegan Day? Blijft het dan echt alleen bij worteltjes met hummus? Een wijze diehard vegan collega van me zei ooit:

“Vegan is de lens waardoor ik naar de wereld kijk. En in mijn perspectief is dat de beste keuze, maar het is niet voor niets MIJN perspectief. Er zijn talloze andere manieren om naar dit soort dingen te kijken.”

Diepe shit, maar wel waar. De gemiddelde vegan verorbert bijvoorbeeld avocado’s alsof het niets is. En daardoor drogen weer hele gebieden in Zuid-Amerika uit. Ook niet goed voor het milieu dus. Sjeumig, wat een dilemma. Ik heb in ieder geval voor mezelf besloten: vijgen zijn oké, avocado’s zijn ook oké, witte wijn is niet oké.

Licht aan het einde van de vegantunnel

Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Heb je Vegan Day (of heb je elke dag Vegan Day) en heb je toch een onwijze een urge naar witte wijn (uhh like every day) dan is er hoop:

Loop een keertje binnen bij de Ekoplaza. Want daar hebben ze zo’n 40 (!) soorten veganistische wijnen, bijvoorbeeld Heaven on Earth. Een dessertwijn met aroma’s van vijgen en honing. En ben je minder van de zoete tonen, ga dan voor de Purato Pinot Grigio. Lekker fris en frivool.

Want ook op veganday, wil je als Pinot Grigio girl ook gewoon af en toe een wit wijntje kunnen drinken.

MEER WIJNVERTIER?
Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates 

 

Emma werkt bij een groen bedrijf en probeert in haar eigen leven ook lekker groen te zijn. Ze is parttime vegan en houdt het meest van pinot grigio.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.