Aanrader: Het is luxe toeven bij LUX Rotterdam

Aanrader: Het is luxe toeven bij LUX Rotterdam

In mijn WSET-proefgroepje werd Restaurant LUX al een keer genoemd. ‘Toffe wijnkaart’ luidde het oordeel. Na een snelle blik op de kaart kon ik dat alleen maar beamen. Wanneer zie je nou een Vin Jaune of een Sloveense blend met o.a. chardonnay en pinot blanc op de kaart staan? +10 punten voor LUX.

Kom maar door

Samen met clublid en vriendin Renée ging ik die kaart eens van dichtbij bekijken. Dat deed ik overigens alleen, want mijn tafelgenoot verwacht binnenkort een baby dus hield het bij sapjes. Ik kon inmiddels aan niets anders meer denken dan die Sloveense blend, dus kom maar door! Het is een blend van 50% Chardonnay, 25% Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Rebula. Van die laatste druif heb ik nog nooit gehoord, maar blijkt een bekende speler in Slovenië te zijn. De wijn heet ‘Belo’ van wijnhuis Kmetija Stekar.

De gastheer is huiverig met zijn ‘proef eerst maar even’. Oh ja, ik snap waarom – deze blend is anders. Qua kleur, geur en smaak. Het neigt een beetje naar een orange wine. I like it. 

De kleur en de geuren komen met name door de schil inweking. Dat gebeurt normaal gesproken niet of nauwelijks bij witte wijn. In de schillen en pitjes zit kleur-, geur- en smaakstoffen, die nu dus in de wijn komen. Hierdoor wordt de wijn donker van kleur en de geur en smaken sterker. Het frisse en fruitige maakt plaats voor zwaarder geschut. Gedroogde sinaasappelschil, zuurdesem – van dat soort.

Recht voor z’n raap

De kaart spreekt voor zich bij LUX Rotterdam. Mozzarella met groene asperges? Dan is dat ook hetgeen wat je op je bord vindt. Geen poespas, bedje van of toefje op, maar recht voor z’n raap. Het heeft wel wat.

LUX Rotterdam
Voorgerecht: Buffelmozzarella met groene asperges
Lux Rotterdam
Voorgerecht: Vitello Tonato

Na het voorgerecht komt er weer een wijnmoment aan, waar ik even niet uit kom. De gastheer schiet te hulp: ik mag ze allebei proeven. Een jeugdige rode wijn uit de Ardeche versus een traditionele Chianti Classico. Ja, leuk, maar nee, ik kan het niet laten om even klassiek te doen. Ik probeer me te herinneren wanneer ik voor het laatst Italiaanse rood heb gedronken (m.u.v. een snelle negroamaro op woensdag). Te lang geleden! De Chianti doet het perfect naast mijn bavette.

LUX Rotterdam
Hoofdgerecht: Bavette met wilde spinazie

Bij de ‘salade met vinaigrette’ moeten we toch even lachen. Het zijn letterlijk 4 blaadjes sla met dressing. Maar hey, met de smaak is niets mis, het is oké. Helaas ben ik er vergeten een foto van te maken.

We sluiten de avond af met een toetje. Renée kiest de panna cotta en ik ga voor de tiramisu met een dessertwijn. Ook dat is weer fantastisch. Ze bieden zelfs verschillende dessertwijnen per glas aan, dat zie je niet vaak. Mijn oog valt op de Tokaji, de beroemde dessertwijn uit Hongarije. Zalig. Ik probeer Renée uit te leggen hoe dat wordt gemaakt, maar kom er niet meer helemaal uit. Die theorie is toch al eventjes geleden. Het had iets te maken met puttonyos….

Tokaji & puttonyos

Puttonyos is het Hongaarse woord voor ‘mand’. In die manden worden gevuld met de zogenaamde Aszú druiven verzameld. Aszú slaat op de staat van de druif, die is namelijk volledig aangetast door botrytis (je weet wel, de schimmel uit Sauternes). Ondertussen is er al van alles gaande in de wijnkelder. Hier vindt de gisting plaats van de ‘normale’ druiven (dus niet aangetast met botrytis en waarschijnlijk ook iets eerder geoogst). Hieraan worden de manden zoete druiven toegevoegd. Het aantal manden – 3 tot 6 puttonyos – wordt op de fles gezet. De top of the bill is de Escenzia wijn, die uitstuitend wordt gemaakt van Aszú druiven (6 manden). Meer info over Tokaji vind je hier.

Eten bij Lux Rotterdam

Ook eten bij LUX? Check de website voor meer info. Je vindt LUX Rotterdam op de ‘s Gravendijksewal 133 in Rotterdam.


Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.