Henri Giraud bij De Kas in Amsterdam

Henri Giraud bij De Kas in Amsterdam

In het hart van Champagne, te midden van de krijtbodems van Aÿ, vind je het champagnehuis Henri Giraud. Dit historische familiehuis, geworteld in vier eeuwen vakmanschap, heb ik een paar jaar geleden voor het eerst bezocht. In december nodigde Pasteuning, de Nederlandse importeur uit Amsterdam, mij uit voor een onvergetelijke proeverij van de Argonne-lijn bij Restaurant de Kas.

400 jaar traditie  

De familie Giraud is al sinds 1625 actief in de wijn. Onder leiding van Claude Giraud, de 12e generatie, blijft het huis trouw aan zijn rijke erfgoed terwijl het vooruitstrevend blijft. De Argonne-lijn, het pronkstuk van het huis, toont dit duidelijk aan.

Het huis bezit tien hectare wijngaarden en koopt daarnaast druiven van geselecteerde telers. De focus ligt op pinot noir. De druiven worden met de grootste zorg gevinifieerd, met minimale toevoeging van sulfiet en een natuurlijke malolactische vergisting, om de zuiverheid en expressie van het fruit te behouden.

Terroir: Aÿ en Argonne

Wat de Argonne-lijn onderscheidt, is het gebruik van eikenhouten vaten uit het nabijgelegen Argonne-bos, die nauwkeurig worden uitgekozen door keldermeester Sébastian Le Golvet. Hij heeft de keuze uit tien verschillende terroirs in het Argonne-bos. De bomen zijn gemiddeld zo’n 80 tot 90 jaar oud, of zelfs nog ouder. Een deel van de opbrengst gaat weer terug naar het bos. Henri Giraud heeft inmiddels 70.000 bomen herplant.

De Argonne-lijn kun je zien als een samensmelting van twee terroirs: de krijtbodem van Aÿ, die volgens de wijnmaker frisheid en mintachtige aroma’s geeft, en het hout van Argonne, dat de wijn complexiteit en een uniek karakter geeft. De specifieke behandeling van het hout, zoals het langdurig toasten op lage temperatuur, is aangepast aan de kenmerken van elke vintage, met andere woorden: geen jaar (en dus geen wijn) is hetzelfde.

Een proeverij voor in de boeken

Bij Restaurant de Kas kregen we de kans om de Argonne 2012, 2014 en 2015 te proeven, elk met hun eigen kenmerken. De 2012 valt op door zijn levendigheid en complexe aroma’s van brood, brioche, krijt en een zoutige touch. De 2014, een frissere vintage, onthult na enige tijd prachtige tonen van macadamia en amandelen. De 2015, voller door het warmere jaar, verleidt met fruitige en bloemige noten, afgewerkt met een hint van gezouten butterscotch. Het is een droom om meerdere jaargangen naast elkaar te proeven.

Alsof het nog niet genoeg was, stond er ook nog een jérobaum Fût de Chêne MV10 open op de proeverij. Werkelijk waanzinnig met aroma’s van vuursteen, vuurwerk en geroosterde hazelnoten.

Henri Giraud is verkrijgbaar bij Pasteuning in Amsterdam. Probeer ook eens de Henri Giraud Esprit Nature Brut, een van mijn favoriete NV champagnes en heel betaalbaar.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.