Geproefd: Urium Palo Cortado Clásico

Geproefd op 23 april 2022 door Nadien de Visser

Op de lenteproeverij van Xpertvinum in Brussel viel ik met mijn neus in de boter en kon ik vele sherry’s proeven en vergelijken. Naast prachtige wijnen van Luis Perez, Callejuela, Bodegas Forlong schonk Wim Casteur – de Belgische sherryexpert en tipgever voor alle leuke adresjes in de streek – een proefglas palo cortado van Urium voor me in.

Blown away.

Over palo cortado

De proefnotitie kun je hieronder lezen, maar eerst doe ik graag nog even uit de doeken hoe een palo cortado ook al weer wordt gemaakt? Volgens het Consejo is een palo cortado ‘een amontillado in de geur, een oloroso in de neus’. Geen verdere regels, het is slechts een aromatische beschrijving. Er hangt iets mysterieus aan de naam. Er is zelfs een film over gemaakt: Sherry and the mystery of Palo Cortado. Ik heb altijd geleerd dat een palo cortado ‘per ongeluk’ ontstaat. Een fino die ‘ineens’ z’n flor verliest en daardoor oxidatief verder rijpt. Noem het een amontillado die per toeval ontstaat, of een ‘afgekeurde fino’. Dit gebeurt nog steeds, maar het is niet meer gebruikelijk. Tegenwoordig is – volgens SherryNotes – de meeste palo cortado een delicate oloroso. Het meest delicate, beste sap wordt gebruikt, de eerste persing – hetgeen normaal gesproken wordt gebruikt een fino te maken. Meestal wordt het meteen versterkt tot 17%, zodat flor geen kans krijgt. Waarom is het dan geen oloroso? Dat is een dun lijntje, maar een oloroso zal ronder van smaak zijn en minder delicaat (vaak wordt het sap van de tweede persing gebruikt).

Over Urium

Urium zag het levenslicht in 2007, toen Alonso Ruiz Olivares eindelijk een oude bodega vond die het opknappen waard was. En zo geschiedde. Hij hield alleen de vaten met de beste wijnen over en die vormen onder andere de basis voor Gran Señor de Urium, een palo cortado van meer dan 100 jaar oud, één van de beste wijnen van de streek en wordt verkocht voor 20.000 euro.

Deze palo cortado is iets jonger met een leeftijd tussen de 15 en 20 jaar – nog steeds ouder dan de gemiddelde palo cortado in de streek.

Meer over palo cortado, Urium en sherry as a whole, check vooral sherrynotes.com

Key facts

  • Producent: Urium
  • Herkomst: Jerez de la Frontera, Spanje
  • Vintage: nv

Proefnotitie
Urium Palo Cortado Clásico

Geur

Expressief maar toch verfijnd en ontzettend verleidelijk. Geweldige neus van sinaasappelzest, karamel, amandelen – eigenlijk komt er een hele notentaart voorbij.

Smaak

Wauw, de smaak heeft een waanzinnige balans. Het heeft vulling, maar niet té. Het wordt getemperd door de zilte afdronk. Alsof je een hap salty caramel neemt, maar dan zonder het zoetje.

Wijnspijs

Serveren met varkenswangetjes was de tip van Wim Casteur, de sherry-expert van Xpertvinum. Misschien is dit een goed recept (nog niet zelf geprobeerd).

Te koop

Geproefd bij Xpertvinum in Brussel. Ook online te bestellen.


Like what you read?

Volg Le Club des Vins dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.