Geproefd: Isole e Olena, Cepparello, 2013

Geproefd: Isole e Olena, Cepparello, 2013

Geproefd op 8 juni 2022 door Jan Jaap Altenburg

Een Super Tuscan van 100% Sangiovese. Klinkt logisch, toch? Dat is het eigenlijk niet. Meestal bestaat een Super Tuscan uit de klassieke druivenrassen van Bordeaux en dat mocht niet van de autoriteiten in Toscane. Deze wijnen waren echter wel van hoge kwaliteit en al snel kregen ze de bijnaam Super Tuscans. Maar Paolo de Marchi van Isole e Olena deed met Cepparello ook iets wat niet mocht. Er was namelijk een tijd dat Chianti niet uit 100% sangiovese moest bestaan. Vroeger was het zelfs zo dat er witte druivenrassen in de blend gebruikt moesten worden. Hij lapte de regels aan zijn laars en besloot een prachtige wijn te maken van 100% sangiovese, dé druif van de streek. Dan maar onder IGT Toscane, in plaats van Chianti Classico.

Inmiddels zijn de regels aangepast en valt deze wijn gewoon onder de DOCG, het is zelfs een Chianti Classico Riserva. Too little too late. Paolo verandert het label niet meer, de naam spreekt voor zich.

Key facts:

  • Producent: Isole e Olena
  • Herkomst: Barberino Tavarnelle, een van de top terroirs in Chianti Classico (Grand Cru Classifica A volgens Jancis Robinson)
  • Vintage: 2013
  • Terroir: Galestro (een mix van schist en klei)
  • Houtgebruik: 18 maanden, mix van Frans en Amerikaans

Proefnotitie
Isole e Olena, Cepparello, 2013

Geur

Dit is typisch Sangiovese, maar wel van buitengewone kwaliteit. Ik ruik pruimen, bramen, tabak, vijgen, balsamico, tijm – ook wat laurier en een hint van mint. Vanille en eikenhout komen er zeker ook bij kijken, maar zijn bijzonder fijn verweven in de wijn. Het is de Italiaanse keuken in je glas. Ik heb één glas een dag later nog een keer gedronken (Vraag me niet hoe dit gelukt is). En de wijn werd beter na één dag open.

Smaak

De wijn heeft mooie zuren die hem ook spanning geven. Het is overdadig en weelderig. Er gebeurt hier zoveel. De tannines zijn zacht, eigenlijk fluweel. De Italiaanse droom in je glas.

Wijnspijs

Hier kan je eigenlijk alles mee combineren. Ik zit te denken aan een mooi stuk lam met bijvoorbeeld een kruidige jus met daarin daslook verwerkt. Natuurlijk kan dit ook perfect bij de Parmezaanse risotto van Massimo Bottura (Osteria Francescana). Genieten.

Te koop

Geproefd tijdens de grote zeiltocht naar Noorwegen.

Meer lezen over Toscane?


Like what you read?

Volg Le Club des Vins dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.