Geproefd: Charles Heidsieck, Cuvée Charlie, NV

Geproefd: Charles Heidsieck, Cuvée Charlie, NV

Geproefd, juli 2022 door Jan Jaap Altenburg

Charles Heidsieck is de absolute top van de Champagne. Altijd bescheiden gebleven qua imago. Nu 200 jaar na de eerste verjaardag van Charles-Camille Heidsieck (1822-1893) is de Cuvée Charlie terug. De beste man wordt door het huis gezien als de man die the art of blending een nieuwe dimensie gaf. Tegenwoordig is blenden de normaalste zaak van de wereld, maar destijds waren single vineyards en mono cépage de norm.

Charles Heidsieck ging door met zijn queeste naar de perfecte blend, die in deze tijd tot wel zestig verschillende wijnen kon bevatten. Juist het blenden heeft geleid tot de stijl die we vandaag de dag nog steeds kennen van dit champagnehuis. Champagne Charlie is een eerbetoon aan de grondlegger van, in hun ogen, de ultieme blend. 

Key facts:

  • Producent: Charles Heidsieck, Reims
  • Herkomst: 80% reservewijnen en 20% van het basisjaar 2016
  • Vintage: Multi Vintage Blend 
  • Druiven: 48% Pinot Noir – 52% Chardonnay

Proefnotitie
Charles Heidsieck, Champagne Charlie

Geur

Hier word je wel even stil van. Dit is groots, maar niet overdreven. Overdreven, maar niet over de top. Het is perfect in balans. Ik ruik beurse gele en rode appels, lichte geroosterde amandelen, brioche, witte perzik, citrus en de hele Franse bakkerij in deze wijn terug. Dit zijn wijnen die ik langzaam drink en waar ik eerst tien minuten aan blijf ruiken voordat ik ook maar een slok durf te nemen.

Smaak

Voor optimaal genot dronken we de wijnen uit Riedel Performance glazen, en in 2 etappes. Het eerste glas was relatief warm (10-12) graden, waar het juist de rijke tonen heel mooi tot zijn recht kwamen. Waar het tweede glas meer rond de 8-10 graden zat. Temperatuur is lijdend bij zulke grootse wijnen omdat juist temperatuur het complexe aroma van een wijn kan verhullen/onthullen. Beide temperaturen waren goed. Mijn voorkeur ging uit naar de eerste temperatuur, 10 – 12 graden.

Zo’n anderhalf uur later dronken we het tweede glas. Iets koeler, maar de champagne was wel beter geworden door het contact met zuurstof.

Van alles valt iets te zeggen, maar feit is wel dat als je zo’n geweldige, unieke, complexe champagne opentrekt, probeer hem dan te koesteren en ultiem van te genieten. Laat ‘m even op temperatuur komen, geef ‘m ruimte om te openen.

Wijnspijs

Iets met truffels is hier uiteraard heerlijk bij. Ik at er toast met gerookte paling en citroen bij. Super simpel maar ontzettend lekker. 

Te koop

Verkrijgbaar bij Vindict in zeer gelimiteerde opgave. 

Meer lezen over Champagne?


Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.