Geproefd: 2x Domaine de la Romanée-Conti

Geproefd: 2x Domaine de la Romanée-Conti

Soms doet er zich een first world problem voor. Dit is er eentje van de bovenste plank, hoor. Een paar weken geleden kreeg ik een uitnodiging in mijn mailbox en maakte mijn hart een sprongetje: ik mocht DRC proeven. OMG, OMG, OMG.

Op 5 juli.

Kak, dan ben ik in de Douro-vallei. Ook een droom, want ik wil die wijngaarden aan de oevers al jáááren zien. Het zijn misschien wel de mooiste wijngebied van de wereld.

Wat een first world problem, hè?

Ik besloot mijn tripje aan de Douro te laten staan en de ultieme DRC-kans door te geven aan Jan Jaap. Op voorwaarde dat ‘ie de proefnotities deelt.

Hier komen ze!

Op de residentie

Wij zijn uitgenodigd op de residentie van de Franse ambassadeur in Nederland om twee nieuw te lanceren wijnen van Domaine de la Romanée-Conti te proeven. Er wordt verteld dat de wijnen twee uur eerder zijn open gemaakt om ze wat extra lucht te geven. Het zijn nog jonkies.

De twee wijnen die we gaan proeven zijn door het hele land verkrijgbaar middels een bijzondere samenwerking tussen Le Vin en Direct en Domain de la Romanèe-Conti. Weten bij welke restaurants je DRC kan klappen? Check de lijst hier

We beginnen met rood, zoals het heurt in de Bourgogne. Waarom eigenlijk? Het schijnt te maken te hebben met de vaak hogere zuren van pinot noir, waardoor je beter eerst met rood kan beginnen en daarna de rijke chardonnay. Weer wat geleerd.

Hoe beschrijf je zo’n iconische wijn? Ik vergeleek het met de eerste keer seks. Je wil dat het heel lekker is, maar eigenlijk is het, het nog net niet. Uiteindelijk wordt het beter. Net als DRC. Oké, het is al fantastisch, maar het zal alleen maar mooier worden met flesrijping.

Domaine de la Romanée-conti Vosne-Romanèe 1er Cru Cuvèe Duvault-Blochet 2019

Komt eerst nog een beetje gesloten over. Bosgrond, violet. Je ruikt meteen power, kracht en finesse. Ik heb op dit moment nog steeds geen slok genomen, want ik durf niet. Zwarte kersen, kleine bessen. Oké, ik heb nu een slok genomen. Ik ben er stil van. Dit is waanzinnig. Geweldige zuren, maar zo verfijnd. Klein boers randje. Iets floraal. Iets van braam. Dit is ware kunst in je glas.

Omdat ik al een half uur zit met mijn resterende slok in het glas merk je dat de wijn iets donkerder wordt en iets vegetaal. Geweldig complex. Bijzonder weetje is dat dit pas de negende release van deze wijn is sinds 1999. Kortom, er is niet veel van.  

Dan door naar wit, want je moet tenslotte door. 

Domaine de la Romanée-Conti Corton-Charlemagne 2019

Nog ietsje gesloten, jeugdig. Vanille, cheescake. Iets vuursteen oftewel rotjes in mijn eigen woorden. Super zacht, je proeft dat het groots is, maar nog wel even tijd nodig heeft. Grotesk, mooi woord.

Appel, witte perzik, citrus, kamille en iets van gekonfijte gember. Dit is echt nog te jong. Waar rood al open en genereus was, is dit nog weelderig en een soort van spring in het veld. Niet erg, want de potentie proef je. Mocht je dit drinken, maak ‘m dan een dag van te voren open.

Tot slot

Al met al was dit natuurlijk geweldig om te proeven. Want hoe vaak proef je nou Domaine de la Romanée-Conti? Ik heb het één keer eerder mogen proeven samen met Nadien en dat was La Tâche 1999. Dat was het schoolvoorbeeld hoe mooi wijn kan ouderen.

Laten we hopen dat we deze wijnen over twintig jaar nog eens voor ons neus krijgen. Hoe zouden ze dan smaken? De tijd zal het leren en hopelijk win ik in de tussentijd de staatsloterij.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.