Geheugensteuntje bij versterkte wijnen

Geheugensteuntje bij versterkte wijnen

De WSET-les van vorige week voelde een beetje als een lot uit de loterij. We combineerden mousserende wijn met versterkte wijnen in één. Oké, enerzijds lot uit de loterij, anderzijds kun je nog meer informatie in drie uur stoppen? Maar goed, het was het waard. We proefden schitterende wijnen, waaronder negen versterkte wijnen op een rij.

Aan ons de taak te raden wat er in het glas zat. Eerst op basis van onze eigen kennis, later kregen we nog wat handige tips van Jeroen van Wijnstudio en Moritz van Wijnhandel Peeters. Die handige tips wil ik jullie niet onthouden.

Hoe herken je sherry?

Een zoete sherry – gemaakt van PX – herken je uit duizenden door de geuren van rozijnen en dadels. Dat is meestal een makkie. Een droge sherry is lastiger, omdat er verschillende soorten zijn:

  • Fine -> Licht en droog met een amandelsmaak.
  • Manzanilla -> Kruidig en droog met een ziltige smaak
  • Amontillado -> Droog en aromatisch met een hazelnootsmaak
  • Oloroso -> Droog en vol, donkerder dan amontillado met een zoet- en nootachtige smaak
versterkte wijnen
Drie keer sherry: Fino Manzanilla, Amontillado, Oloroso.

Hoe herken je vermouth?

Die was duidelijk. Vermouth herken je aan een onmiskenbare geur van kruiden en specerijen. Doet je ook wel een beetje denken aan hoestsiroop van vroeger. Het is de enige versterkte wijnsoort waaraan geuren en smaken zijn toegevoegd.

Hoe herken je marsala?

Marsala is er in verschillende stijlen. Droge marsala kenmerkt zich door een notengeur. Het heeft over het algemeen een vrij lage zuurgraad, waardoor je ‘m meestal kan onderscheiden van madeira.

wijnspijs combinaties

Hoe herken je madeira?

Madeira heeft een unieke smaak die te danken is aan het feit dat de wijn meerdere malen wordt verhit. Hierdoor krijgt de wijn smaken van toffee, caramel en geroosterde noten. Door de vulkanische gronden beschikt de wijn ook over een goede zuurgraad, wat het geheel mooi in balans brengt. Die zuurgraad is onmiskenbaar voor madeira.

Meer weten? Op Madeira Day schreef ik een artikel over Madeira.

Hoe herken je port?

Port was ook een makkie. Die herken je ten eerste al direct aan de kleur: ruby of tawny. Een ruby port kenmerkt zich door primaire fruitsmaken, terwijl een tawny meer de kant van caramel en vanille (houtgebruik) op gaat. Lees hier meer over port.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.