Gastblog: Op wijnreis naar Mendoza (deel 2)

Gastblog: Op wijnreis naar Mendoza (deel 2)

Deze blog is geschreven door Tessa (@winetravellingtess). Onlangs vertrok ze naar de andere kant van de wereld voor een wijnreis door het land van de Andes. Op wijnreis naar Mendoza! Haar avonturen deelt ze in onderstaande blog. Check ook deel 1 van deze blog.

Vandaag gaan we op pad met Mendoza Wine Camp! Als je deze tour boekt, word je bij je hotel of AirBnb opgehaald (en weer teruggebracht na afloop). Super handig! We hadden bijna een private tour, aangezien we maar met z’n vieren waren. De tours worden altijd klein gehouden – max. 8 personen – om de kwaliteit te waarborgen.

Op weg naar de eerste winery in Lujan de Cuyo vertelt Adam over de geschiedenis van wijn in Argentinië en hoe het in de beginjaren heel lastig was. Er werden vrijwel alleen maar simpele tafelwijnen geproduceerd. Later, eind jaren negentig, begon Nicolas Catena Zapata, dé wijnpioneer van Argentinië, vanuit Mendoza kwaliteitswijnen te produceren. Toen begon het langzaamaan te lopen en werd Mendoza internationaal op de kaart gezet. Toen de Rothschilds en de Salenteins zich ook in Mendoza gingen vestigen in 2000 was dat het begin van de booming wijnbusiness in Mendoza. Inmiddels zijn wijnhuizen Norton (welbekend bij AH) en Trapiche de meest bekende en grote wijnhuizen van Argentinië.

Op bezoek bij Viamonte

We zijn inmiddels aangekomen bij het eerste wijnhuis van de dag: Viamonte. In totaal bezoeken we vandaag vier wijnhuizen. Wat een prachtig gelegen wijnhuis, weer met een prachtige uitzicht op het Andesgebergte.

Wijnreis naar Mendoza
This view never gets old!

Viamonte bestaat al 4 generaties lang en is een “family-run winery”. Een familiedomein. Sommige wijnstokken zijn meer dan 100 (!) jaar oud. Dit houden ze met name in stand door middel van “layering” en “cloning” – letterlijk het klonen van een moederplant, waarbij ze een babyplant dan weer vastmaken aan de moederplant.

Alle druiven worden hier met de hand geplukt. Ze maken geen gebruik van machines op het land en proberen buiten alles zo “natuurlijk” mogelijk te doen. Binnen maken ze wel gebruik gebruik van een computer-gestuurd systeem om de temperatuur te controleren. Ze laten de wijn na het fermenteren ongeveer twee tot drie maanden “stabiliseren”. We hebben dit rechtstreeks van het vat mogen proeven. Ondanks dat de wijn dan nog niet gerijpt is, was het best lekker! Niet stroef, wat ik wel had verwacht.

Ze maken hier gebruik van beide soorten houten vaten: Frans en Amerikaans eikenhout. Tijdens het proeven moesten we gokken op welk hout de wijn had gelegen, dit hadden we mooi fout.

wijnreis in Mendoza
Tasting with a view.

Dit was de eerste keer dat we dit deden en gingen ervan uit dat Frans eiken meer smaak zou hebben maar het blijkt dat je Amerikaans eiken meer proeft, omdat dit hout jonger is en daardoor sterker en complexer van smaak. Interessant en weer wat geleerd!

Meer leren over verschillende houtsoorten? Check de blog “of je van hout houdt“.

Uiteindelijk hebben we hier na het proeven de Viamonte Malbec gekocht. Het paradepaardje van dit wijnhuis. Deze wijn is gemaakt van 112 jaar oude wijnstokken (die gaan wel tot 3 meter diep in de grond) en heeft 2 jaar op Frans eiken gelegen. To die for.

wijnreis in Mendoza
Viamonte Icono Malbec

Snel door naar het tweede wijnhuis van de dag: Dante Robino. Dit wijnhuis is gespecialiseerd in mousserende wijnen. Maar liefst 70% van de productie is “espumante”.

Op deze wijngaard is de bonarda-druif koning. Bonarda is de tweede druif van Argentinië, na malbec. Bonarda komt niet uit Argentinië, maar kent zijn oorsprong in Italië. Wist je dat malbec van origine Frans is? Het staat nog steeds aangeplant in delen van de Loire, Bordeaux en het zuidwesten van Frankrijk (Cahors!). Maar de grootste producent is Argentinië. De druif voelt zich perfect thuis in dit warme klimaat.

Terug naar bonarda. De druif is bezig met een comback. Vroeger werd bonarda vooral in blends gebruikt, meestal voor simpele tafelwijnen. Het tij lijkt te keren. Dante Bodino maakt zelfs een 100% bonarda! Is het de nieuwe malbec? Misschien wel. Dante Robino maakt de bonarda als een gran reserva met een houtrijping van 18 maanden. Deze wijn kun je meer dan vijftien jaar bewaren.

Verder maken ze hier dus vooral mousserende wijnen, waarvoor zowel de traditionele methode als de charmat methode wordt gebruikt.

Meer over bubbels? Check de blog “Hoe maak je mousserende wijn?“.

Wijnreis door Mendoza
Wijnkelder van Dante Robino

Na de tour door de wijnkelders van Dante Robino is het tijd voor een uitdaging: we gaan onze eigen wijn blenden! De beste krijgt de wijn mee naar huis. En guess what? Wij hebben gewonnen.

De winning blend bestond uit: 70% malbec, 20% cabernet sauvignon en 10% bonarda.

Next stop: Vistalba

Het volgende wijnhuis is Vistalba. Hier worden we getrakteerd op een heerlijke viergangenlunch met uitzicht over de wijngaarden. We drinken de Tomero Chardonnay erbij.

blank

Leuk weetje: Tomero was een oud beroep dat begon in 1883, waarbij de Tomero verantwoordelijk was voor het openen en sluiten van de “Toma de Agua” oftewel het waterinvoerkanaal voor elk stuk land (en/of wijngaard). Omdat water schaars was, werd er streng op gecontroleerd en kreeg elke wijngaard een bepaalde hoeveelheid water, wat door de tomero geregeld werd. Deze lijn van Vistalba is een eerbetoon aan de Tomero. En, zo luidt het gezegde: sín tomero, no vino! (zonder “tomero” geen wijn!).

Op naar Caelum

Na de lunch is het alweer tijd voor het laatste wijnhuis van de dag, maar zeker niet de minste: Caelum. Het wijnhuis is wederom prachtig gelegen met uitzicht op de Andes.

Een family-run winery, ze opereren op kleine schaal en zijn daardoor minder commercieel ingesteld dan de vorige huizen. We zien dat ze alles uit liefde en passie doen met respect voor het milieu en de omgeving. Caelum is een astronomische naam en betekent ‘hemel’ in het Latijns.

Wijnreis door Mendoza
Tasting room

Hier proeven we de malbec en de fiano, een witte wijn (oorsprong Italië). Ik had nog niet eerder van deze druif gehoord, maar vond ‘m heerlijk! We besluiten een paar flessen mee naar Nederland te nemen.

Na het proeven van verschillende malbecs valt ons op dat de druif vaak iets mineraligs heeft. Dat komt door de hoge ligging van de wijngaarden in Argentinië. Het maakt de wijnen uniek. Als je goed proeft, zou je zelfs het verschil tussen een malbec uit Luján de Cuyo en Valle de Uco kunnen proeven – zo werd ons verteld. In Luján bestaat de grond voornamelijk uit klei, zand en kalksteen, in Uco is dat voornamelijk stenen – wat die mineraliteit nog meer bevordert. We nemen voor de zekerheid een paar flessen Caelum malbec mee voor thuis 😊

Wij zijn fan van dit wijnhuis, alles is tot in de puntjes uitgedacht inclusief prachtige labels!

Een fantastische dag.

Hierbij zijn we alweer aan het eind van de tour gekomen, wat een fantastische dag! Het was super leerzaam en veel te weten gekomen van de Argentijnse wijnbouw. Een must-do voor de wijnliefhebber bij een bezoek aan Mendoza!

Kosten Mendoza Wine Camp: $175 p.p (incl. lunch + ophaal/brengservice) Het is het absoluut waard en een tour om nooit te vergeten. Had ik al gezegd dat de lunch fantastisch was? Voor meer informatie check de website.

Op de hoogte blijven van Tessa’s avonturen? Volg haar op instagram!

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Tessa Slebos (@winewithtess), 31 jaar en woonachtig in hartje Amsterdam (Jordaan). Uiteraard gek op wijn en reizen. Mijn liefde voor wijn ontstond pas echt tijdens een reis voor werk naar Zuid-Afrika. Toen ik daar kennismaakte met verschillende wijnboeren en van verschillende wijngebieden had geproefd wist ik: hier wil ik meer van weten! Momenteel ben ik bezig met WSET-2 cursus en later dit jaar wil ik WSET-3 doen bij de Wijnstudio! Binnenkort meer op mijn nieuwe Insta page, details to follow!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.