Le Club des Vins

Gastblog: Op wijnreis naar Mendoza (deel 1)

Wijnreis naar Mendoza

Deze blog is geschreven door Tessa (@winewithtessa). Onlangs vertrok ze naar de andere kant van de wereld voor een wijnreis door het land van de Andes. Op wijnreis naar Mendoza! Haar avonturen deelt ze in onderstaande blog.

In november waren wij op vakantie in Argentinië en als echte wijnliefhebbers stond Mendoza natuurlijk hoog op het lijstje! Mendoza is namelijk hét wijngebied van Argentinië. Er zijn meerdere wijngebieden in Argentinië, maar dit is toch wel de meest bekende. Niet voor niks, want het is prachtig gelegen. Dat zie je al vanuit het vliegtuig: je landt letterlijk tegen het Andesgebergte aan met zijn mooie sneeuw bedekte toppen. Een magisch gezicht! Bij aankomst rijd je het vliegveld nog niet af of je ziet de eerste wijnstokken al staan. Dat belooft wat….!

Op naar Valle de Uco.

Voordat we de volgende dag met Mendoza Wine Camp (MWC) op pad gaan – een leuke wijntour opgericht door de Amerikaanse Adam Stern en zijn Argentijns/Engelse vrouw Myfanwy Turner – gaan we vandaag zelf Mendoza ontdekken. We rijden naar Valle de Uco, een regio die je echt gezien moet hebben. Aangezien we met MWC de regio Luján de Cuyo zullen gaan bezoeken, kiezen we ervoor om zelf langs Uco te gaan. De rit alleen al is prachtig. Na ongeveer twee uurtjes rijden in zuidelijke richting vanaf Mendoza, kom je aan in de Valle de Uco.

Main reason van deze roadtrip is lunchen bij The Vines of Mendoza, het restaurant van de Argentijnse chef Francis Mallmann (bekend van Chef’s Table).

Hier heeft hij zijn grill/open fire restaurant: Siete Fuegos (oftewel 7 vuren). Bij aankomst, wat even duurt (want door de eerste hekken heen in the middle of nowhere), rij je nog zeker tien minuten over een onverharde weg voordat je er eindelijk bent. Maar eenmaal daar, weet je niet wat je ziet. Het is letterlijk in the middle of nowhere, want je ziet niks anders dan wijngaarden om je heen maar o zo prachtig gelegen. De wijngaarden, de Andes – het blijft een magisch gezicht.

De lunch was ook in één woord fantastisch. De recensies zijn wisselend, maar wij hadden een geweldige ervaring. Van het eten tot het uitzicht, alles klopte. Het uitzicht was zo mooi dat de tranen in m’n ogen sprongen. Klinkt heel overdreven, maar het is net een sprookje waar je in belandt! Een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest.

Wijnreis naar Mendoza
Lunchen bij restaurant Siete Fuegos.
Wijnreis naar Mendoza
Wat een uitzicht.

The Vines is opgericht in 2005, toen Pablo Gimenez Riili en Michael Evans investeerden in 250 hectare aan wijngaarden. Inmiddels is het uitgegroeid tot 1500 hectare (!). Het leuke aan deze wijngaard is dat het mogelijk is voor particulieren om een stukje land te kopen en zo dus je eigen privé wijngaard in bezit hebt. Hoe gaaf? One day… ?

Momenteel hebben ze 185 ‘private vineyard owners’ van over de hele wereld. Per jaar worden er zo’n 330 verschillende wijnen geproduceerd. De Recuerdo is de meest geprezen wijn van The Vines, met 94 punten beoordeeld door Wine Spectator.

Wijnreis naar Mendoza

Mendoza-stad by night.

Na een heerlijke middag in Valle de Uco zijn we ’s avonds Mendoza town gaan ontdekken. Mendoza is een leuk klein stadje met – hoe kan het ook anders – veel leuke wijnwinkeltjes en restaurants met wijnkelders waar je je wijn zelf kunt uitzoeken. Dit leek mij natuurlijk fantastisch en zo zijn we bij restaurant Azafran terecht gekomen.

Hier kies je eerst de gerechten en daarna ga je met de sommelier de wijnkamer in (op temperatuur, dus best fris!) waar je je wijnen passend bij je menu gaat uitzoeken. Ook leuk: in het midden van de wijnkamer staat een ronde bar, waar je besloten tastings kunt doen met groepen. Topidee!

restaurant Azafran Mendoza
Is toch prachtig? (bron)

Het eten was wederom heerlijk, dus een must-visit wat ons betreft. Azafran krijgt niet voor niks een ster in de Lonely Planet. Ben het niet altijd met de gids eens, maar deze was spot-on! Dat gezegd hebbende, we hebben in heel Mendoza geen slechte maaltijd gehad en hebben hier ook nog heel lekker gegeten bij Josefina Resto. Je merkt dat ze in Mendoza voorlopen op het gebied van food and wine vergeleken de rest van het land.

De volgende dag begint onze trip met het Mendoza Wine Camp. Hierover lees je meer in deel 2 van deze gastblog en verschijnt aanstaande zondag.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Heb je ook een leuk wijnverhaal dat je wilt delen met een grotere groep wijnfans? Laat je horen :)

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close