Franciacorta, de bubbel van Italie…

Ik pleit er voor de bubbel in het nieuwe jaar vaker in te zetten. Een bewezen manier om je zware dag te verlichten. Afpilzen anno 2015. Wat ik ook graag wil zien, is dat we niet meer spreken over Champagne terwijl er Prosecco wordt geschonken. Zeg dan: we hebben bubbels. Stukje verwachtingsmanagement.

Er hoeft echt niet altijd Champagne op het etiket te staan. Inmiddels kent de hele wereld dat trucje wat voortreffelijke wijnen oplevert. Ook in Italië. In het noordelijke Franciacorte maakt men voortreffelijke mousserende wijnen, die absoluut kunnen wedijveren met Champagne. Een heel ander verhaal dan de 5-euro-Prosecco.

Hoe dan?

Franciacorte draagt de DOCG-status, de hoogste classificatie van wijnen in Italië. In de spelregels staat dat de wijnen gemaakt moeten worden volgens de ‘methode classico’ ofwel de methode traditionnelle, die we kennen uit Champagne. De mousserende wijnen komen van het gebied rondom het Iseo meer in Lombardia.

Emozione Franciacorte

Wij drinken de ‘Emozione’, die gemaakt is van 85% chardonnay, 10% pinot nero en 5% pinot bianco. Mooie mousse, waar het fruit overheerst – perzik, citrus en een heel klein beetje toast in de verte. Doet het goed met een hapje zalm-mousse.

Villa Franciacorta Emozione 2010 is te koop bij Platenburg voor € 25,10

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.