Februari 2019 – de wijnen van deze maand

Februari 2019 – de wijnen van deze maand

De afgelopen maand stond er weer heel wat pracht en praal op de proeftafel of beter gezegd: dranktafel, want de spuugbak was soms ver te zoeken.

Domaine Durand, Saint-Joseph

Eind februari gaf ik les bij Wijnkoperij Platenburg over de Rhone en Zuid-Frankrijk. Julien Platenburg tipte me de Saint-Joseph van Domaine Durand en ik was direct verkocht. Wat een kracht. Saint-Joseph is, in tegenstelling tot andere crus uit de Noord-Rhone, een stuk groter. De kwaliteit is daarom dus ook lastiger in te schatten. De beste wijngaarden liggen aan de rechteroever van de Rhone, profiteren van maximaal zonlicht en een granietenbodem. Hier vind je ook de wijngaarden van Domaine Durand. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met een geur die het beste te omschrijven valt als die van ‘verse bramen in een leren tas met een paar takjes Provençaalse kruiden‘.

David Duband Echezeaux en Chateau Thivin Cuvée Zaccharie

Twee wijnen die me bij zijn gebleven van de vorige WSET4 les. Het thema kun je vast wel raden. We kregen drie pinot noirs uit Bourgogne en moesten de wijn ‘in context’ plaatsen (dus nog twee andere wijnen naast de Echezeaux). Dit was de eerste keer dat ik überhaupt een Echezeaux dronk, dus moeilijk. Het smaakte wel naar meer, moet ik je zeggen. Maar ja, de prijzen zijn gestoord.

Dan kun je je beter focussen op Beaujolais. De middelste was me iets te frivool. De Cote de Brouilly was daarentegen te gek. Een dikke aanrader.

Domaine Bohrmann Murgers des Dents de Chiens 1er Cru, Saint-Aubin

Ja, ik heb mijn hart verloren aan Saint Aubin. Dat begon van de zomer, toen ik met een vriendin ging kamperen in de buurt van Saint Aubin (en Meursault, Chassagne-Montrachet et cetera). Kamperen rondom wijngaarden is het allermooiste ooit. Let wel, ik ben een mooi-weer-kampeerder. Zet mij niet in een regenachtige camping in Drenthe waar nergens wijn te vinden is. Natuurlijk is er dan geen bal aan. Wijngaarden moet je hebben. Dichtbij ook, zodat je ‘s ochtends zo vanuit je tentje langs de wijngaarden naar de supermarkt loopt en een verse baguette haalt. Dat gevoel geeft Saint-Aubin me. Domaine Bohrmann doet het goed.

Nyetimber Classic Cuvée

Hier ben ik me net klaar aan het maken voor een avondje uit in London. Daarbij horen bubbels en wat kan je dan beter serveren dan Nyetimber – het eerste wijnhuis dat Engelse bubbels maakt van de drie druivenrassen uit de Champagne? Ik schreef er de afgelopen maand een artikel over.

Kaesler Old Vine Semillon 2017

Een beetje jong nog, maar niet minder lekker. Afgelopen weekend combineerde ik de Kaesler (opnieuw) met een lekker hapje: een torentje van buffelmozzarella, geroosterde pompoen en basilicum. Dat afgetopt met zout, peper en knetter-goede olijfolie (cadeautje van Podere Forte). Een winnende combinatie.

Chateau d’Yquem 1996

Yes, that happened. Ik heb het al een paar genoemd, maar hallo – het is Yquem en het was geweldig. Meer lees je in mijn artikel over Londen.

Yquem in London

Zo, dat waren de pareltjes van februari. Maart is inmiddels in volle gang, dus over twee weken weer een overzicht. Dat belooft ook weer mooi te worden (want Prowein).

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.