Le Club des Vins

Favorieten: 5 wijnen onder de 15 euro

nadien le club des vins

Het overkomt de beste weleens. Je hebt zin in wijn, maar hebt geen idee welke je moet kiezen uit dat immense aanbod. Le Club des Vins komt tot de rescue en zet een aantal favorieten op een rij: 5 wijnen onder de 15 euro in willekeurige volgorde. Sla je slag.

1. Weingut Thorle Silvaner

Och och, ik ben gek op silvaner. Het is geen makkelijke druif, dus je komt ‘m niet zo vaak tegen. Dat komt omdat hij minstens zoveel liefde nodig heeft als riesling en uit commercieel oogpunt is het vaak aantrekkelijker om die liefde in Mr Riesling te steken. Gelukkig voor ons heeft Thorle toch tijd en een goede plek – want silvaner is ook pietje precies als het gaat om de bodemsamenstelling – gevonden om een mooie silvaner te maken. De druif kan soms een beetje bitter zijn, een beetje is goed, maar teveel (wanneer de wijn zonder liefde gemaakt is) is vervelend. Een goede silvaner herken je aan de balans. De balans tussen fruit, zuren en bitters. In het geval van Thorle ook nog een beetje romigheid omdat de wijn in oude vaten is vergist. Een pareltje.

Weingut Thorle Silvaner Kalkstein bestel je bij Wijnkoperij Platenburg voor € 16,20. (Was destijds afgeprijsd en onder de 15 euro).

2. Saussignac Vendange d’Autrefois

Op zoek naar een dessertwijn die je echt omverblaast? Zoek niet langer. Binnen deze prijsklasse is dit het beste wat je kan overkomen. Ik proefde ‘m voor het eerst tijdens de Tour de France: kaas- en wijnproeverij en toen ik hoorde dat ‘ie nog geen 11 euro kostte, was ik verkocht. Hier kun je met een gerust hart een doosje van inslaan. Lekker voor nu, maar ook nog eventjes te bewaren.

Saussignac Vendange d’Autrefois 2015 bestel je bij de Wijnkring voor € 10,95

3. Bosco de Grillo

Bosco de Grillo is de ripasso van Toscane, maar dan beter. Net als Ripasso wordt Bosco de Grillo ook gemaakt van gedroogde druiven. Hier noemen we dat de ‘Governo’-methode. In Ripasso ondergaan de druiven van de Amarone een tweede leven, maar bij Governo zijn er geen rebound druiven in het spel. Na de oogst wordt er bewust een deel van de druiven ingedroogd en wordt er deze heerlijkheid van gemaakt.

Bosco de Grillo Governo koop je bij Wijnhandel Peeters (Rotterdam) voor € 9,95

governo bosco del grillo

4. Zagalos

Elke keer als ik naar Portugal ga, waar maatje Chantal woont, kies ik de Zagalos in mijn favoriete restaurant in Milfontes. In hetzelfde dorpje zit een wijnwinkel en scoor ik vaak een paar flessen om mee naar huis te nemen. Zagalos is een blend van de lokale alicante bouschet, aragonez en trincadiera aangevuld met de internationale cabernet sauvignon die zich onder de warme, Portugese zon ook als een vis in het water voelt. De gisting vindt plaats in RVS, waarna de wijn een jaar rijpt in Frans en Portugees eikenhout. De wijn combineert warm, rijp fruit met die typische Portugese kruidigheid en soepele tannines. De wijn wordt gemaakt door Quinta do Mouro, één van de beste wijnhuizen van de Alentejo.

Sinds 2016 maakt het huis ook een witte versie van de Zagalos met alvarinho, arinto, gouveio en verdelho. Grappig want de alvarinho zie je weinig in de Alentejo, het is de druif van Noord-Portugal en bekend van de vinho verdes. Maar het werkt hier. De wijn heeft een iets donkere kleur, wat onder andere te maken heeft met de schilweking. Na een schilweking van acht uur wordt het sap vergist in eikenhouten vaten, krijgt de wijn bâtonnage en rijpt nog vier maanden in eikenhout.

Beide wijnen zijn te bestellen bij Uvinum.

5. Séléné Beaujolais Nouveau

Ja, mag het nog even? De primeurwijnen hebben Beaujolais een slechte naam gegeven, maar scheer ze niet over één kam. Er worden mooie wijnen gemaakt in de Beaujolais, zelfs onder de primeurs zijn pareltjes te vinden. Het tij lijkt te keren of eigenlijk is dat allang gebeurd, maar blijft iedereen zich focussen op die saaie primeurs. Wat niet veel mensen weten, is dat Beaujolais dé regio is als het gaat om experimentatie: hier ligt de bakermat van de biodynamie, vin nature en de minimale interventie. Een mooi voorbeeld is het wijnhuis Domaine de la Tallebarde, die wijnen met de naam Séléné op de markt brengt. Ik heb dit wijnhuis ontdekt tijdens mijn tripje aan de Bourgogne. Toen nam ik de Beaujolais Villages mee naar huis. Sigurd van De Gouden Ton tipte me dat ze ook een Beaujolais Nouveau hebben. Dat is leuk om te proberen natuurlijk. Heerlijk fruitig, geen typische Beaujolais Nouveau, want natuurwijn en dat proef je. Meer zuur, meer bitters, meer tannine. Maar wel picobello in balans.

Op de website uitverkocht, maar nog wel bij verschillende De Gouden Ton winkels verkrijgbaar. 

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Foto: Prisca Visser

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close