Filter products
Categories
Tags
Tags

Sherry cursus

285,00

Het gaat eindelijk gebeuren: een vierdaagse sherry cursus! Perfecte timing, want Nadien mag in september de Sherry Eductator Course gaan volgen in Jerez. Alle in’s en out’s hoor je dus vervolgens in deze cursus.

  • Vier avonden, inclusief wijnspijsavond
  • Docent: Nadien de Visser
  • Klassikaal les bij Proef bij Platenburg in Rotterdam
  • Woensdag van 19:30 tot uiterlijk 22:30 uur
  • Gemiddeld 8 wijnen per lesavond

Meer informatie over het programma lees je onderaan deze pagina.

Op voorraad

Categorie: Tag:

Beschrijving

Hoe ziet de cursus eruit?

Docent: Nadien de Visser

In september ga ik zelf weer naar Jerez om de Sherry Educator Course te gaan volgen, die jaarlijks georganiseerd wordt door het Consejo. Het programma hieronder is dus enigszins flexibel en kan worden gewijzigd aan de hand van nieuwe inzichten die ik daar opdoe. 

9 oktober – Van vino de pasto tot fino viejo

We trappen af met geschiedenis. Hoe zag Jerez er zo’n 100 jaar geleden uit? Wat is daar nog van over gebleven? Daarna pakken we door met een portie flor. Wat is het, wat doet het, waarom gebruiken we het? In deze les leer je meer over biologisch gerijpte sherry, die we stap voor stap gaan proeven, te beginnen met vino de pasto met een korte florrijping en toewerken naar manzanilla pasada en fino viejo. Net als in Jerez zorgen we natuurlijk ook voor wat lekkers op tafel, want zo drink je sherry.

16 oktober – Amontillado, oloroso, palo cortado

Deze les focust op oxidatief gerijpte sherry. We verdiepen ons in de verschillen tussen amontillado, oloroso en palo cortado, maar onderzoeken ook de variaties binnen elke stijl. Smaakt een amontillado die begon als fino anders dan een amontillado die begon als manzanilla? En waarom blijft er zo’n mysterie om die palo cortado hangen? Tijd om het tot de bodem uit te zoeken. We sluiten sowieso af met een cream sherry, daar zit ten slotte ook oloroso in.

23 oktober – Het nieuwe geluid van sherry

In les 1 passeerde vino de pasto al even de revue, maar deze categorie verdient meer aandacht. Steeds meer producenten maken onversterkte wijnen, ook wel blanco de albariza genoemd. Ze liggen dichtbij de basiswijnen die gebruikt worden voor de productie van sherry, de sobretablas die in de top van een fino solera terecht komen. We zouden het ‘sherry light’ kunnen noemen, maar dat klinkt zo oneerbiedig. Het is geen nieuwe categorie, het bestond altijd al maar is in de vergetelheid geraakt na phylloxera en de oprichting van de DO in 1935. Er zijn ook een aantal producenten die mousserende wijn maken, dus die komen in deze les ook aan bod.

6 november – Sherry pairing extravaganza

In deze afsluitende les gaan we all-out met sherry en food pairing. Wat het precies wordt, blijft nog een verrassing. Tijdens de vele bezoeken aan de streek, waaronder Copa Jerez 2023 en een presentatie van smaakexpert Francois Chartier over sherry & food pairing heb ik veel geproefd én veel aantekeningen gemaakt. We gaan testen, proef koken, proeven en de beste pairings serveren we op 6 november.

Houd er rekening mee dat we niet met alle soorten allergieën of dieetbeperkingen rekening kunnen houden. Informeer desalniettemin bij het boeken.

Voor wie is het bedoeld?

Iedereen die van sherry houdt, is welkom. We gaan diep op de materie in, dus het helpt als je een vooropleiding (minimaal SDEN3) hebt gedaan.