29 mei – Vulkanische wijnen

50,-

Al jaren het plan en op 29 mei gaat het echt gebeuren: proeverij van vulkanische wijnen. Bestaan die wel? Of zijn het wijnen van vulkanische bodems? Wat zijn de kenmerken van deze wijnen? Wat hebben ze met elkaar gemeen? Waar vinden we die bodems? We zoeken het tot op de vulkanische bodem uit op 29 mei.

Natuurlijk gaan we langs Etna, maar ook Soave, Santorini en Tenerife komen voorbij. En nog eentje, maar die verklap ik nog niet. We proeven 8 wijnen, alleen maar toppers – al zeg ik het zelf. Dit is de eerste proeverij van Le Club in de historische én prachtige Schiecentrale in Rotterdam.

Datum: 29 mei 2022
Tijd: 17:30 uur tot 19:30 uur
Locatie: Schiecentrale (Lloydstraat, Rotterdam)
Presentatie: Nadien de Visser (DipWSET)

Kom op de fiets, pak tram 8 vanaf Rotterdam Centraal of parkeer je auto in de Q-park vlakbij de Schiecentrale. Na de proeverij kun je eventueel een hapje eten bij de buren: Trattoria Sophia.

Meer info – scroll omlaag.

Op voorraad

Beschrijving

Praten over vulkanische bodems is net zo beschrijvend als praten over kaas“, aldus John Szabo. Duidelijke taal begrijpen we allemaal. Ik ontmoet John Szabo tijdens een persreis naar Soave, waar hij een masterclass geeft over vulkanische wijnen.

Net als kaas is vulkanische wijn is een nogal breed, die je niet allemaal over één kam kunt scheren. Ja, de vulkaan staat centraal, maar we hebben het over een geologie met een leeftijd die varieert van een paar dagen tot miljoenen jaren oud. Dat zorgt ervoor dat de bodemsoorten en -samenstellingen eindeloos kunnen variëren. Er zijn gebieden die overduidelijk gevormd zijn door een vulkaan, denk maar aan Etna en Santorini. Maar er zijn ook gebieden waar dat veel minder duidelijk is, zoals de Rangen-wijngaard in Elzas. Kortom, het wisselt nogal en dat maakt het lastig tot een definitie te komen van vulkanische wijnen.

Daarover gaan we het in deze proeverij hebben. Kunnen we de gemene deler vinden en ontdekken welke kenmerken vulkanische wijnen hebben?

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “29 mei – Vulkanische wijnen” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.