Everything happens for a riesling (14x riesling)

Everything happens for a riesling (14x riesling)

Op 12 maart stonden twee WSET Diploma examens op het programma, die ik (denk ik) gehaald heb, maar zeker weten doen we dat pas over drie maanden. Ik was behoorlijk uitgeblust aan het einde van de dag. Het eerste examen was om half 11, het tweede om half 5. Ik zag ze vliegen. Hoe kan je zo’n dag beter afsluiten dan met een glas of veertien rieslings?

In samenwerking met Alexander Renner van Karakter Import organiseert Moritz Peeters de proeverij ‘Everything happens for a riesling’, waarbij we – inderdaad – veertien rieslings gaan proeven. Duitsland, Frankrijk en Italie.

Duitsland & Duitse riesling

De proeverij wordt afgetrapt met de wijnen van Weingut Raddeck uit de Rheinhessen. Raddeck is geen lid van de VdP-club, maar gebruikt wel het systeem. Dat houdt in dat hij regionaal regionaal houdt en ook bijvoorbeeld single vineyard rieslings van zijn beste wijngaarden maakt. De reden dat hij niet mee doet met de VdP is omdat de VdP de regel hanteert dat er geen wijnen onder de 7 euro verkocht mogen worden. Interessant.

“Nahe heeft het rijke, weelderige van de Rheinhessen maar ook iets nerveus van de Moezel”, aldus Alexander. Dat proeven we terug in Kruger-Rumpf. Dan komt de Moezel aan bod, een magische plek voor riesling. Dat heeft onder andere te maken met de goede afwatering. Riesling houdt niet van vochtige bodems. De beste wijngaarden staan pal aan de rivier, waar het zonlicht reflecteert in het water en de stokken dus nog extra warmte pakken. Ik ben er in de herfst van 2018 geweest en het is een van de mooiste wijngebieden die ik ooit heb gezien. Ja, de Moezel. En dan hebben we het nog niet over de bodem gehad. Leisteen is het toverwoord hier: er is zwarte, bruine, blauwe en rode leisteen. Alexander legt uit dat blauwe leisteen doorgaans elegante wijnen oplevert, rode leisteen staat bekend om wulpsere wijnen.

Die bodem is nog ergens anders goed voor. Phylloxera, de vreselijke druifluis, is hier nog nooit geweest. Veel wijnhuizen hebben dus nog originele, ongeënte stokken staan. Ook al kunnen deze stokken heel oud worden – Dr. Loosen gebruikt de term Alte Reben alleen voor stokken met een gemiddelde leeftijd van 100 jaar – ze moeten op den duur vervangen worden. Als de wijnboer dan geënte stokken gebruikt, kan hij daar subsidie voor krijgen. Dr. Loosen sloeg de subsidie af en plantte gewoon weer originele stokken. JJ Prum volgde, maar accepteerde stiekem wél de subsidie. Daar ging de Polizei niet mee akkoord 😉

Onze laatste Duitse stop is de Rheingau, net als Moezel en Nahe, een klassiek gebied voor riesling. Rheingau is het deftigste met het statige Schloss Johannisberg in Geisenheim. Gelukkig zorgt wijnmaakster Eva Fricke voor een beetje reuring. Ze heeft overal ter wereld gewerkt, waaronder Italië (Castello di Verduno), Spanje (Dominio Pingus) en de Rheingau zelf (Leitz, Schloss Johannisberg). Sinds 2011 maakt ze zelf wijn op haar eigen Weingut Eva Fricke. Ik ben fan.

Alto Adige & Riesling

Toegegeven, ik had nog niet eerder van Kuenhof gehoord, maar na deze avond zal ik ze niet snel meer vergeten. De riesling komt van de wijngaard ‘Kaiton’, wat bos betekent in het Keltisch. De wijngaarden liggen in terrasbouw perfect tegen de steile berghellingen en zijn op het zuidoosten gericht. Het domein is al twee eeuwen in handen van de familie Pliger. Er was een tijd dat ze hun volledige oogst verkochten aan Abbazia di Novacella.

Tijdens mijn wijnreis naar Zuid-Tirol (ofwel Alto Adige) proefde ik een aantal wijnen van Abbazia di Novacella en werd ik verliefd op silvaner. Toen ik erachter kwam dat Kuenhof ook silvaner produceert, kon ik niet anders dan toeslaan. Twee rieslings, één silvaner in the pocket!

Elzas & Riesling

Onze laatste stop ligt in de Elzas. We proeven de wijnen van Domaine Barmès Buecher. Het domein is in 1985 opgericht door Geneviève Barmès (née Buecher) en François Barmès met wijngaarden die al sinds de 17e eeuw in hun familie zaten. Tien jaar later, in 1995, schakelden ze om naar biodynamische wijnbouw. Ze waren er dus vroeg bij. In 2011 nam hun zoon Maxim het reilen en zeilen over na het plotselinge overlijden van François Barmès. In die tijd werd hij gecoacht door de wijnmaker van Zind-Humbrecht, een topdomein uit de Elzas. Mooi.

De beste wijngaarden vind je aan de voet van de Vogezen. Hier is het het warmst. Het laatste verhaal van de avond en we beginnen allemaal een beetje te dromen. Het klimaat van de Elzas is beduidend warmer dan dat van de Moezel of de Rheingau. De Vogezen zorgen voor de nodige beschutting. Als we opnieuw zouden beginnen, zouden we hier dan nog steeds riesling aanplanten? I couldn’t help but wonder… Hoe zou syrah het doen in de Elzas? #edenvalley

Afbeeldingsresultaat voor i couldn't help but wonder gif

Proefnotities

Een proeverij, of beter gezegd masterclass, bij Wijnhandel Peeters is hard werken. We krijgen 14 wijnen te proeven. Hieronder de proefnotities.

Weingut Raddeck Riesling Trocken 2017
Niet ingewikkeld, lekker aperitief uit Rheinhessen. Warmer dan Moezel, dus meer steenfruit, maar wel met lekker sappige zuren.

Kruger-Rumpf Riesling Quartiz QbA Trocken 2017
Komt uit Münster in het noorden van de Nahe (niet te verwarren met het gelijknamige stadje zonder umlaut in de Elzas). Jong, springerig en zoals Alexander het zo mooi noemt ‘nerveus’. Deze term wordt vaker gebruikt om wijn te omschrijven, niet altijd passend, maar hier klopt ‘ie als een bus.

Dr. Loosen Trocken Rotschieffer 2017
Elegante wijn met strakke maar tegelijkertijd zachte zuren.

Eva Fricke Rheingau Trocken 2017
Who run the world? Girls. Eva Fricke zorgt voor opschudding in de klassieke Rheingau. Haar wijn is loepzuiver met een mineraliteit waar je u tegen zegt.

Eva Fricke Lorcher Riesling 2017
Niemand wilde de wijngaarden bij Lorcher, totdat Eva ze opkocht. Intenser dan de vorige wijn, heel zesty en herkenbare bitters.

Kruger-Rumpf Abtei Riesling Trocken 2017
Mineraal, kruidig, steentjes, steen, perzik, rijpe appel.

Weingut Raddeck Riesling Orben Trocken ‘Edition S’ 2016
Nectarine, peer, intens fruit, witte perzik.

Dr. Loosen Riesling Graacher Domprobs GG 2017
Strakke Moezelwijn. Steen, puntig met sprankeltje op de tong, iets ziltig. Meer mondgevoel door de lie rijping van één jaar.

Dr. Loosen Riesling Urzinger Wurzgarten GG Alte Reben 2017
Steenfruit, aards en kruidig – dat laatste is typisch voor de Urzinger Wurzgarten (letterlijk: kruidentuin van Urzig). Heel mooi.

Dr. Loosen Riesling Urzinger Wurzgarten GG Reserve 2013
Moritz trekt nog wat extra’s uit de kast. Ernie Loosen heeft veel geëxperimenteerd met houtrijping. De reserve rijpt twee jaar in grote houten foeders. Dit maakt de wijn elegant met mooie combi van zuren, romigheid en het fruit.

Benieuwd naar die experimenten van Dr Loosen? Lees dan mijn eerdere artikel: Dr Loosen & de riesling show.

Kruger-Rumpf Dautenflanzer Riesling GG Trocken 2017
Alexander noemt dit ‘eclectische’ stijl, een zinderende wijn. Snap ik. Het springt van geel naar groen fruit en terug, veel citrus en opnieuw: mineraliteit.

Peter Kuen Hof Sudtiroler Eisacktaler Riesling Kaiton 2016
Voor mij de winnaar van de proeverij. Kuen Hof is een oud wijndomein in het noorden van Italie, Alto Adige. De zuren zijn strak, maar zacht. Mango, limoen, mineralen, bloemen. Alles komt voorbij.

Domaine Barmès Buecher Riesling Clos Sands 2016
Ik heb STRAKKE ZUREN met hoofdletters geschreven, dus oké, die vielen op. Maar daarna ga ik over op steenfruit (nectarine), appels en bloemetjes. Mooi, hoor.

Domaine Barmès Buecher Riesling Alsace Grand Cru ‘Hengst’
Maar dit is nog mooier, vind ik. Het steenfruit vliegt je om de oren. Rokerig, honing, snufje petrol en nootmuskaat. Heel geconcentreerd.

Dat was ‘m. Hou je van riesling? Laat je horen. Wat is jouw favoriet?

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.