Le Club des Vins

Er gaat niets boven grüner veltliner!

Nu de temperatuur weer wat omhoog gaat, krijgen we allemaal spontaan trek in frisse, zomerse wijnen. Hoewel de sauv blanc nog steeds verreweg het populairst is in dit genre, maakt de grüner veltliner ook grote stappen. Door liefhebbers ook wel ‘GruVy’ genoemd. De wijn duikt steeds vaker op. En waarom ook niet? Het is weer eens wat anders en daar zijn we gek op :)

De trots van Oostenrijk

Zo’n 75% van de totale wereldproductie van de GruVy komt uit Oostenrijk. Één op de drie wijnstokken is er grüner veltliner. De wijnbouw concentreert zich voornamelijk in het oosten van Oostenrijk in de streken Wachau en Niederösterreich. Vroeger zag je het niet zo vaak, maar tegenwoordig heeft een beetje restaurant minstens één GV op de kaart. Dat komt door de constante kwaliteit. Oostenrijk maakt het de wijnboeren niet makkelijk. Ze houden er veel strengere regels op na dan Europa voorschrijft.

Lente in je glas

Hoe dan precies?

In Wachau zijn de wijnen ingedeeld in drie categorieën: steinfeder, federspiel en smaragd. Deze termen vind je ook op het etiket. Hou je van een lichte, frisse wijn? Zoek dan voor steinfeder of federspiel. Die laatste heeft een procentje meer alcohol, maar verder zijn het beide frisse rakkers met – typerend voor de gruvy – een pittig randje. Prijzen variëren van 7 tot 15 euro ongeveer.

  • Hutter Gruner Veltliner Steinfelder, 2014
    € 7,99 bij Wijnig.nl
  • Domaine Wachau Gruner Veltliner, 2015
    € 7,00 bij Hema.nl

Ben je meer van de rijke, krachtige wijnen? Kies dan een smaragd gruner. De druiven worden laat geoogst en rijpen vervolgens langere tijd op roestvrij staal en grote foeders. Hierdoor verkrijgt de GruVy zijn rijke smaak. Hiervoor betaal je alleen wel ietsje meer. Reken op minstens 25 euro. In tegenstelling tot bovenstaande wijnen kun je deze wijn lang bewaren.

  • Gattinger Grüner Veltliner Smaragd Weitenberg, 2014
    € 25,75 bij Buyyourwine.nl

Staar je overigens niet blind op deze aanduidingen. Het andere gebied, Niederösterreich, kent deze classificatie niet, maar brengt wel mooie GruVy’s voort. Probeer eens de Huber Traisental Grüner Veltliner Obere Steigen 2015 van Platenburg Rotterdam – rijk, elegant, rijp fruit en een snuf witte peper.

GV & eten

Wanneer je wijn wilt combineren met eten, bekijk dan eerst even waar de wijn vandaan komt. What grows together goes together is leidend. Het eerste wat dan te binnenschiet is natuurlijk de wienerschnitzel! Prima combinatie met een glas grüner. Het water loopt me al in de mond.

Gezien de tijd van het jaar is het ook een prima partner van asperges. Zowel het witte goud als gegrilde groene asperges werken goed samen met de frisse, kruidigheid van de GruVy.

Gratis tip: serveer je de asperges met hollandaisesaus, kies dan ook voor een wat vollere gruner. Check de blog ‘Wat drink je bij het witte goud?

IMG_7255

Je kunt het ook buiten de grenzen van Oostenrijk opzoeken. Vietnam, om maar een land te noemen, is een goede match. Verse springrolls met koriander gaan lekker bij de kruidige GV (zie dit recept van De Genietende Foodie). Santé!


Bronnen:

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close