Geproefd: Equipo Navazos, La Bota 103 de Manzanilla Pasada

Geproefd: Equipo Navazos, La Bota 103 de Manzanilla Pasada

Geproefd op 19 maart 2022 door Nadien de Visser

Equipo Navazos is een samenwerking tussen Jesús Barquín en Eduardo Ojeda, beide sherrylovers pur sang. Samen speuren ze de sherry-streek af op zoek naar bijzondere vaten. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, de hoogtijdagen van sherry, lag de focus niet zo zeer op het maken van de mooiste of bijzonderste sherry, maar op het maken van zo snel en zoveel mogelijk sherry. Sommige vaten, die commercieel geen doel meer dienden, bleven liggen.

De mannen Barquín en Ojeda vonden dat eeuwig zonde en besloten ze – die bijzondere vaten – op te kopen en er prachtige sherry’s van te maken. Zo ontstond ‘La Bota’-lijn, waarvan deze La Bota de Manzanilla Pasada de 103e is. Elke bota heeft een eigen verhaal en staat gedetailleerd beschreven op de website van Equipo Navazos, ook nieuw in de sherry-wereld.

Van deze Manzanilla Pasada worden uitsluitend magnums gemaakt, slechts 900 stuks. Deze manzanilla komt uit de Calle Misericordia van Hijos de Rainera Pérez Marín, de bodega achter La Guita. Hier stonden naast vele andere butts ook twee grote vaten van 1500 liter, die gevuld waren met een selectie van de beste wijnen van de eerste criadera van de legendarische manzanilla pasada van Misericordia. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 13 jaar. Bijzonder voor een manzanilla pasada, want het laagje flor wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds dunner. Meestal geldt een rijping van ongeveer zeven jaar (en minimaal twee jaar voor een ‘gewone’ manzanilla).

Key facts:

  • Producent: Equipo Navazos
  • Herkomst: Sanlúcar de Barrameda
  • Vintage: –
  • Bijzonder: slechts 900 magnums gemaakt

Proefnotitie
Equipo Navazos, La Bota 103 de Manzanilla Pasada

Geur

Sinaasappelzest, beurse appel, gedroogde mango, walnoten, macadamia, floraal, ziltig, brood, biscuit, gist en gember.

Smaak

Expressief, vol en ziltig. Dit is umami pur sang. I just went to sherry heaven.

Wijnspijs

Sherry en oesters zijn natuurlijk geweldig, maar dit is wel overtreffende trap sherry, dus we moeten ook iets met die oesters. Google gaf mij – hou je vast – gegratineerde oesters met manchego en gerookte chiliboter.

Te koop

Gedronken bij Zoldering in Amsterdam.

Op reis naar Sanlúcar de Barrameda? Check deze tips >

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.