Een wijnfan in Parijs

Een wijnfan in Parijs

Het duurde even voordat ik Parijs op waarde kon schatten. Ik snapte niets van ieders lofzang over de Franse hoofdstad, maar nu weet ik: het kost gewoon even tijd. Parijs moet je leren kennen. En soms even door de zure appel heen bijten. Het ene moment is het er prachtig en kijk je je ogen uit, het andere moment loop je het liefst met je ogen dicht.

Het moet gezegd worden en het komt vast niet als verrassing: als wijnfan is Parijs fantastisch. Er zijn zulke leuke wijnbars en restaurants te vinden. Van wijnbars met enkel natuurwijn tot typische Franse bistro’s met 30 pagina’s tellende wijnkaarten. Vanaf Rotterdam sta je in 2,5 uur in het hart van de stad. Huur een (elektrische) fiets en je scheurt overal naartoe.

Hieronder vind je mijn tips voor een weekend Parijs. Het is handig om alles van te voren vast te leggen om teleurstellingen te voorkomen.

TL;DR – Bekijk het kaartje met alle tips in Google Maps en check ook even deze post op instagram voor een sfeerimpressie.

Restaurants

Parcelles

Bij Parcelles hebben we heerlijk gegeten: zwezerik, gnocchi en vongole. De sommelier was erg gezellig en voelde precies aan waar wij zin in hadden. Zoek maar eens een ‘rijke champagne met strakke, frisse zuren’ uit. Het werd de champagne van Salima & Alain Cordeuil Altitude 350m 2017. Nog nooit van gehoord. De wijngaarden op hoogste punt van de streek, 350 meter hoogte. Daarna gingen we voor een trousseau uit de Jura van Les Granges Paquenesses, een piepklein domein. Het wordt geleid door Loreline Laborde, die op zoek was naar rust, reinheid en regelmaat en dat vond in de Jura.

Parcelles vind je op Rue Chapon 13.

Le Bon Georges

Hier kun je gerust een hele middag voor uittrekken, want je hebt sowieso een uur nodig om je door de wijnkaart heen te worstelen. Bij Le Bon Georges vind je meer dan 3000 wijnen. In totaal hebben ze zeven sommeliers in dienst en lopen er elke dag drie op de vloer. Het is een typische, Franse bistro met topkwaliteit eten zonder al te veel poespas. De steak tartare is denk ik de beste en vooral puurste die ik ooit heb gegeten. Wij begonnen de lunch met een chablis van Alice & Olivier de Moor en gaven daarna de sommelier carte blanche. Hij kwam terug met een Beaune 1er Cru van Georges Noëllat en dat was zonder meer geweldig (fruit gedreven, gul rijp fruit, fijne balans met de sappige zuren, snufje zoete specerijen – Rianne omschreef de wijn met het woord ‘sierlijk’ – en daar sluit ik me helemaal bij aan).

Le Bon Georges vind je op de Rue Saint Georges 45.

Vantre

Tips van locals moet je altijd op volgen en zo belandden we op een donderdagavond bij Vantre. Gezellig restaurant waar eten en wijn opnieuw hoog in het vaandel staan. Tijd ook, want het ging wel erg snel, maar goed, dat mocht de pret niet drukken. We dronken de Gaïa van Jerome Bretaudeau uit Muscadet-Sevre et Maine. Blaast menig melon de bourgogne omver. Lekker bij het voorgerecht met kreeft.

Vantre vind je op de Rue de la Fontaine au Roi 19.

Paul Bert

Paul Bert is een klassieker in Parijs. Weer zo’n typische bistro met bijna alleen maar (oudere) mannen in de bediening. We bestelden een rib-eye om te delen en wilden daar een dikke Rhône (Domaine Rostaing Ampodium 2017) bij drinken. De ober gaf een andere suggestie, drie keer goedkoper. Wat er toen gebeurde, kan ik niet anders beschrijven dan een rollercoaster van emoties. Sceptisch, verrast, overprikkeld – wat doen we nu? We volgden de tip op, maar kregen toch een beetje spijt. Vervolgens vertelt de ober dat ‘ie geen alcohol drinkt. Haha, huh? We sloten de avond af met een oloroso 30 anos van Bodegas Tradición en dat had ik dan weer voor geen goud willen missen.

Paul Bert vind je op de Rue Paul Bert 18.

Cedric Grolet

De beste patissier van Parijs, zo’n plek waar je gerust een paar uur in de rij staat voor je croissant. Maar dan heb je wel de beste. Je kunt je gebakje (of beter gezegd kunstwerkje) ter plekke opeten of meenemen en in een gezellig parkje neer strijken.

Cedric Grolet vind je op Avenue de l’Opéra 35.

Hotels

Het is niet makkelijk om een betaalbaar hotel te vinden in Parijs. Althans, betaalbaar én comfortabel. Dat is nog wel eens een uitdaging. Omdat wij en route naar Bordeaux waren, waar Rianne Ogink – die ook regelmatig stukjes schrijft voor Le Club des Vins – gaat wonen en studeren, hadden we een zwaar volgeladen auto die we bij voorkeur ergens achter slot en grendel wilde zetten. Dat lukte bij The Boutique Hotel net binnen de ring. Geen idyllische omgeving, maar het hotel is prima. Ze hebben zelfs een dakterras met uitzicht over de Sacre Coeur en de Eiffeltoren. Vanaf het hotel ben je in ongeveer 25 minuten (elektrisch) fietsen in centre ville.

La Nouvelle Republique hadden we ook nog in het vizier. Iets centraler gelegen, mooie kamers en ja ook iets duurder. Wees er vroeg bij, dan betaal je minder.

Tot slot: La Carte des Vins

La Carte des Vins ontdekten we per toeval. We liepen er langs en waren benieuwd. Het bleek net een soort van happy hour onder het personeel te zijn (drie man sterk), die heerlijk stonden te bubbelen achter de kassa. De ene na de andere fles werd opengetrokken en al snel kregen we ook een glas in onze handen geduwd. Ik kocht onder andere André Heucq, een wijnboer uit Champagne die ik tijdens een eerdere Champagnereis had ontmoet. Hij maakt onder andere een mooie 100% pinot meunier en die wil ik graag schenken tijdens de champagneproeverij op 27 november 2022. In Nederland waren de flessen niet meer te krijgen, dus super tof dat ik ze hier vond. Oh ja, en we kochten ook nog Chateau Simone 2016 voor 45 euro én Guilia Negri Barolo 2015 voor 70 euro. Lekker!

La Carte des Vins vind je op Bd Beaumarchais 26.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.