Een wijnfan in… Amsterdam

Een wijnfan in… Amsterdam

Er zijn natuurlijk al honderden lijstjes geschreven over waar te eten en drinken in Amsterdam. Maar als je nou van wijn houdt, waar vind je dan de ultieme wijnlijst met briljante wijnen voor een schappelijke prijs? Bij welke wijnbar of welk restaurant moet je zijn? Na 2,5 jaar in Amsterdam te hebben gewoond ben ik tot op de dag van vandaag nog druk om alle hotspots en hidden gems uit te spelen. Dit zijn mijn lievelingsplekken tot nu toe, you’re welcome!

Zoldering

Een beetje schaamteloze zelfpromotie moet kunnen vind ik, dus bij deze: de meest fantastische plek voor wijn en eten in een ontspannen setting is Zoldering. Het restaurant voelt meer aan als een buurtcafé en de wijnkaart is eer eentje om jezelf helemaal in te verliezen. Wat maakt deze wijnkaart nou zo speciaal? De klassieke gebieden zijn hier uitgebreid uitgelicht, Bordeaux- of Bourgogne lover, wees welkom. Kies voor een waanzinnige wijnen op leeftijd of laat je adviseren door een van de sommeliers voor een meer off-the-beaten-track keuze. Of, nog beter, stap uit je comfortzone en probeer één van Job z’n specialiteiten: sherry! Oh, en heb je niet zo’n grote dorst, vraag dan naar de uitgebreide selectie aan halve flesjes of wijnen per glas. Voor ieder wat wils hier. Meest recente favoriet: Callejuela, El Cerro Oloroso. Als je geluk hebt ook per glas te krijgen.

Naar de website van Zoldering >

De Klepel

Persoonlijke favoriet, hands down. Na alle lockdownperikelen was er maar één plek waar ik als eerste heen wilde, De Klepel. Een kleine pretentieloze bistro met een wijnkaart waar je u tegen zegt. Heb je keuzestress? Snap ik helemaal. De mensen zijn er lief en bekwaam, en ze helpen je met plezier een keuze te maken. Alles wat je ooit hebt willen drinken uit Frankrijk is hier aanwezig voor een vriendelijke prijs. Wil je echt all the way qua wijn? Vraag naar het ‘vieze boekje’. Het is een kleine samenvatting van losse flessen die ze her en der op de kop hebben weten te tikken, echt voor de liefhebber! Nadien en ik dronken hier onze ultieme bucketlist wijn, Raveneau, 1e cru Butteaux 2010. Het is hier altijd een gevoel van thuis komen, genieten!

Naar de website van De Klepel >

Bar du Champagne

It’s all in the name. Deze plek is heer-lijk! Een wijnbar met alleen maar champagne (en een beetje Coteaux Champenoise), leuke gasten die de plek runnen, en de ultieme guilty pleasure snacks. What’s not to like? Vraag Nadien eens naar de Mac ’n Cheese en je ziet d’r kapot gaan van geluk. Elke keer als ik er kom hebben ze weer nieuwe champagnes om uit te proberen. Een leuke selectie per glas, maar als je er dan toch bent dan gun jezelf lekker die fles. ‘S avonds wordt de platenspeler aangeslingerd en een leuke avond is gegarandeerd. Like what you drink? Boven de bar zit hun winkel, L’Atelier du Champagne, en zo kun je meteen een flesje meenemen. Mijn hoogtepunt hier tot nu toe was Manon Boutillez-Guer, 2012 Prise de Vue. Net even iets rijker qua stijl en dosage, maar perfect voor een lazy Sunday afternoon.

Naar de website van Bar du Champagne >

Sinck

Net een half jaar open en nu al fan. Sabas, oud sommelier Librije, heeft hier met zijn partners een nieuwe toptent neer gezet. Een prachtig terras aan de voorkant, bruine bar beneden en een mooi restaurant op de begane grond. Maar het belangrijkst: de walk-in-wijnkamer. De schatkist van de sommelier. Er werd een voor ons tot dan toe onbekende wijn: de Frappato van Occhipinti. Zo’n wijn die je meteen wil proberen nadat Sabas zijn persoonlijke verhaal bij de wijn heeft verteld. De keuze is reuze op de wijnkaart. Van chique klassiekers, tot goed geprijsde klappers en originele vondsten. En vergeet vooral niet om er ook lekker een hapje bij te eten, must try!

Naar de website van Sinck >

Café Parlotte

Een heerlijk café waar je je even in Frankrijk waant en waar de avond altijd jong lijkt te zijn. Altijd bruisend en levendig of je nou aan een tafeltje zit of lekker met een snackje aan de bar. Margot heeft in korte tijd een topkaart in elkaar gedraaid. Zij en het team zorgen dat je je meteen welkom voelt en je dorst wordt gestild. We dronken hier één van mijn favoriete wijnen uit de Bourgogne, gelukkig voor een schappelijke prijs. Het was de ‘gewone’ Bourgogne Rouge van Emmanuel Rouget, de legende. Wát heerlijk. Parlotte is zo’n plek waar je de wijnkaart maar in wil blijven duiken voor alle gouden vondsten. Dikke aanrader als je op zoek bent naar een toffe borrelplek.

Naar de website van Parlotte >

Scheepskameel

Heerlijk als mensen zich helemaal toeleggen op één land. Deze sommeliers hebben zo veel specifieke kennis en ervaring op het gebied van Duitse wijnen, ongekend. Of het nou die ene waanzinnige riesling, prachtige spätburgunder of een andere opmerkelijke vondst uit een obscure uithoek van Duitsland, het is altijd genieten hier. Wil je precies weten waar de verschillen tussen alle Rieslings  vandaan komen? Chanan en team vertellen je alles wat je maar wil weten. Ook niet onbelangrijk, met mooi weer hebben ze een van de meest fijne terrassen van Amsterdam aan het water van het Marine-terrein. Recent dronken we misschien wel de klapper van het jaar: Keller, Kirchspiel GG 2012. Je moet er wat voor over hebben, maar hoe vaak krijg je nou de kans om deze fles met z’n tweeën soldaat te maken. Ik was intens gelukkig, gun jezelf dit!

Naar de website van Scheepskameel >

4850

Ze zijn weer terug van weggeweest. Overdag specialty koffie en de beste cinnamonbuns in town, ‘s avonds verfijnd dineren met een klapper van een wijnkaart. Een mooie mix van traditionele wijnen en natuurwijnen plus een uitgebreide champagne afdeling. Normaal gesproken ben ik wat huiverig qua natuurwijn, maar Daniel vertrouw ik blind en hij liet ons kennis maken met deze wildcard. Vignoble de l’Arbre Blanc, een pinot noir uit de Auvergne. Dit zou ik nou nooit gekozen hebben, maar paste echt perfect bij het moment en de zomerse temperaturen. Helemaal genieten. Trust your somm! En vergeet er vooral niet te dineren, is top. 

Naar de website van 4850 >

Rijsel

Rijsel is van dezelfde eigenaar als Scheepskameel. Dat merk je door het pretentieloze eten, klassiek zonder poespas, gewoon lekker. Geïnspireerd op de Vlaams en Franse keuken. Maar ik kom er vooral graag vanwege de wijnkaart. Wat ik hier vooral top vind, is dat je er ook wijnen vindt met een beetje leeftijd. Klassieke topproducenten die goed geprijsd zijn, maar ook bijzondere vondsten zijn er te vinden. Het meest memorabele moment is van een van mijn eerste bezoeken aan Rijsel. Een compleet uit de hand gelopen avond met allemaal wijngekkies. Het hoogtepunt was 1996, Nicolas Joly, Coulée de Serrant. De cult producent uit de Loire, en dan zijn top cuvée, zo’n 15 jaar oud en springlevend. Zo gaaf!

Naar de website van Rijsel >

Domenica & La Fiorita

Het aantal Italiaanse restaurants in Amsterdam liegt er niet om. Maar hierbij mijn twee ultieme favorieten. Domenica, en van mijn favoriete plekken als het aankomt op een long lazy lunch. Het liefst op zondag, maar het voelt hier altijd als zondag. De laatste keer begonnen we om 13.00 uur en liepen we pas om 19.30 uur gelukzalig de deur uit. Onze  buikjes rond gegeten met de beste pasta’s van de stad en ons  tegoed gedaan aan een overdaad aan Italiaanse wijnen. Favoriet was Monteraponi, Baron’ Ugo 2012. En dan La Fiorita, ze stonden al zo lang op m’n lijstje en het heeft alle verwachtingen waargemaakt. De antipasti is echt om je vingers bij af te likken en de wijnkaart mega uitgebreid. Op zoek naar een Italiaanse klassieker? Hier ben je aan het goede adreskeuze stres gegarandeerd. Met een beetje hulp kozen wij uiteindelijk voor Az. Agr. Burlotto. Een producent die je niet vaak op wijnkaarten ziet verschijnen omdat er maar zo weinig van wordt gemaakt. Je kan het hier zo gek maken als je zelf wil, maar een heerlijke avond heb je sowieso, beloofd!

Naar de website van Domenica of La Fiorita

Ook overnachten in Amsterdam? Dat kan bij The Hoxton of, als je vroeg boekt ook redelijk betaalbaar, bij Hotel V Fizeaustraat.

En nu jij weer…

Het moge misschien duidelijk zijn dat ik redelijk klassiek ben opgevoed. Dus de ‘nieuwe’ wereld (behalve Zuid-Afrika) en natuurwijn scene zijn niet mijn forté. Maar mocht je nog een dikke tip hebben, wijnbar, restaurant, boot of boomhut waar ze een briljante wijnkaart hebben. Let me know!

Meer van dit? Le Club was ook in….

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Rianne Ogink, af en toe gastschrijver bij le Club en fulltime sommelier bij Zoldering Amsterdam. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt kunnen we wel zeggen. Hele dagen mooie flessen openen en met gasten over wijn kletsen. Samen met Nadien heb ik WSET Diploma Course afgerond en ben inmiddels klaar om ben klaar om de wijnwereld te veroveren. Je leest er meer over in mijn blogs!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.