Een stukje wijntheorie: Spanje

Denk je dat je Frankrijk net een beetje begrijpt, heeft Spanje weer duizend andere druiven en regels. En dan blijkt Spanje ook nog eens het grootste wijngebied ter wereld te zijn.

Hoewel je hier de meeste wijngaarden vindt, vind je hier niet de meeste wijn. Frankrijk en Italie produceren jaarlijks meer vino. In Spanje is het wijn maken net een tikkie moeilijker door de hete en droge zomers, en is de opbrengt per hectare lager.

Als ik aan Spanje denk, dan denk ik vooral aan allerlei woorden op het etiket die ik niet (goed) ken. Soms zijn dat inheemse druivensoorten, zoals de verdejo en de albarino – of woorden als ‘crianza’ en ‘gran reserva’. Klinkt absoluut sjiek, maar wat betekent het…? Dat zoek ik uit aan de hand van drie gebieden: Rioja, Rueda en Ribero del Duero.

Rioja

Rioja is het eerste Spaans wijngebied dat een DOCa (Dominicacion de Origen Calificada) status kreeg. In Spanje geldt dat als de hoogste classificatie. Hiervoor heb je minimaal 10 jaar lang een DO (Dominicacion de Origen) nodig – vergelijkbaar met de Franse AOC’s. Maar dat is nog niet alles. Heel belangrijk hier is het rijpingsproces, wat weer wordt aangeduid met de volgende niveau’s:

  • Joven
  • Crianza
  • Reserva
  • Gran Reserva

Hierbij is Joven de jonge wijn zonder houtlagering en Gran Reserva de absolute top met een houtlagering van 2 jaar op fust en 3 jaar op de fles. De wijn mag dus pas na 5 jaar verkocht worden. Voor Crianza en Reserva gelden een fust lagering van minimaal 12 maanden, waarbij de Reserva wijnen pas 3 jaar na de oogst in de verkoop mogen.

Saillant detail is dat deze termen alleen in Spanje gelden, maar ook door de Nieuwe Wereld random worden gebruikt. Laat je dus niet gek maken.

Rueda

Is het zomer en staat zon op je hoofd? Dan moet je echt even een Rueda opentrekken. Je dag wordt nog mooier. Super fruitig en mooie zuren. De belangrijkste druif is de verdejo (witte druif) – en komt vrijwel alleen in Spanje voor. Ook hier zitten weer genoeg eisen aan vast. Een DO Ruedo wijn moet voor minstens 25% uit verdejo bestaan. Een Rueda Superior bestaat zelfs voor 85% uit verdejo. Verder mag de wijn aangevuld worden met sauvignon blanc of viura.

Interesse in een verdejo? Lees deze proefnotitie ‘Castela di Medina

Ribera del Duero

Als je een beetje Spaans spreekt, weet je al waar dit heen gaat. Dit gebied ligt aan de oever ‘ribera’ van de Duero-rivier. Wellicht bekender onder de Portugese naam ‘Douro’, de rivier uit het Port gebied. Hier vind je veel rode wijnen met als belangrijkste druivenras: tempranillo – hier ook wel ‘tinto fino’ genoemd. Volgens de DO moet de wijn voor minstens 75% uit tempranillo bestaan.

Hou je van Spaans rood, dan zit je bij Vega Sicilia op het juiste adres. Alleen de website met Flash filmpjes en een mooi muziekje is al een bezoekje waard (…). Anyway, het schijnt een van de beste wijn van Spanje te zijn. Salud!

Meer wijnvertier?

Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates 

**

Zin om een avondje dieper het glas in te duiken? Boek een proeverij van Le Club des Vins of geef je op voor de wijncursus.

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.