Wijnvraagbaak: hoeveel kost de duurste wijn ter wereld?

Wijnvraagbaak: hoeveel kost de duurste wijn ter wereld?

Hoeveel kost de duurste wijn ter wereld? Het is een vraag die menigeen bezighoudt, want er wordt vaak op gezocht én naar gevraagd tijdens wijncursussen. Deze wijnen, startend met een prijs van ruim 14.000 euro, zijn niet voor iedereen beschikbaar. Alleen degenen met een rijkelijk gevulde portemonnee kunnen hier over dromen. Het is de vraag of deze wijnen uberhaupt worden gedronken, of alleen maar als verzamel slash handelsobject worden gezien.

Zonde maar waar.

Hieronder vind je de top 10 duurste wijnen ter wereld (volgens wine searcher*) op een rij.

Top 10 met duurste wijnen ter wereld

NaamGemiddelde prijs
Domaine Leroy, Musigny Grand Cru€ 37.860
Leroy Domaine d’Auvenay, Chevalier-Montrachet Grand Cru€ 31.353
Leroy Domaine d’Auvenay, Criots-Bâtard-Montrachet Grand Cru€ 29.857
Leroy Domaine d’Auvenay, Bâtard-Montrachet Grand Cru€ 27.357
Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti Grand Cru€ 25.438
Domaine Georges & Christophe Roumier, Musigny Grand Cru€ 20.031
Domaine Leflaive, Montrachet Grand Cru€ 18.474
Domaine Roumier, Echezeaux Grand Cru€ 16.724
Egon Müller, Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese€ 16.234
Domaine Leroy, Chambertin Grand Cru€ 14.812

Toch niet DRC

Velen van ons spreken nog steeds over DRC als duurste wijn ter wereld, niet meer up-to-date dus. Domaine Leroy en Domaine d’Auvenay (zusterbedrijf van Leroy) zijn koning, keizer en admiraal van deze lijst. Of moet ik zeggen koningin, het bedrijf wordt namelijk gerund door madame Lalou Bize-Leroy. Girl power! Voor de echte nerds onder ons, ja Maison Leroy is ook voor de helft eigenaar van DRC. 

Kleine shout-out toch wel naar Egon Müller die met een kneiterzoete riesling deze top 10 heeft weten binnen te dringen. Zo’n flesje goud geel geluk uit de Saar (Duitsland) zou ik ook nog wel eens willen drinken.

Best prijzig

Je moet je bedenken dat deze prijzen zijn gebaseerd op een normale 750ml fles, welgeteld 5 á 6 glazen. Toch heftig. En kunnen we het ook nog even hebben over de dominantie van Frankrijk en dan met name Bourgogne in deze lijst?! Holy-shit. Geen beukers uit USA, geen Champagne  en zelfs Bordeaux komt niet in de buurt. Naar verluidt zijn de prijzen in Bourgogne dit jaar weer met gemiddeld (!) 15% gestegen. Jaar naar jaar gaan ze sky high. Zolang de vraag naar deze wijnen extreem hoog blijft en de opbrengsten extreem laag, zal de trend nog wel even doorzetten ben ik bang.

Jammer.

Meer van dit soort blogs?


Bronnen:

*De prijzen zijn berekend naar actuele koers op 4 september 2022. De wijnen moeten minimaal 4x zijn aangeboden op wine searcher. De prijzen zijn een gemiddelde van de betaalde bedragen van deze verschillende biedingen. De daadwerkelijke prijs per fles kan dus vele malen hoger liggen.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Rianne Ogink. Van sportmanager in Deventer, naar sommelier bij Zoldering in Amsterdam, naar student viticulture & enology in Bordeaux Frankrijk. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt kan je wel zeggen. Hele dagen met mensen kletsen over mooie wijnen, met regelmaat een kurk poppen en dagenlang leren over hoe wijnen gemaakt worden. Mijn avonturen zet ik graag voor je op (digitaal) papier! Enjoy!