Le Club des Vins

Poulsard: van lastpak tot feestbeest

Onbekend maakt onbemind, dus tijd om de poulsard te ontdekken. Een druif die je niet vaak tegenkomt. Waarom is dat eigenlijk? Van lastpak tot feestbeest.

Lastpak

Poulsard is een druivensoort die je eigenlijk alleen maar vindt in de Jura. De belangrijkste reden hiervoor is de dunne schil met ook nog eens weinig pigment. In een markt waar de consument snakt naar zware rode rakkers, is het begrijpelijk dat het poulsard druifje niet de eerste keus van de wijnboeren. Daarnaast betekent een druif met een dunne schil trouble in de wijngaard. Deze druiven zijn veel gevoeliger voor ziektes en bacteriën. Tot dusver, een lastpak, die poulsard.

Feestbeest

Geen zwaar rood, dus, maar dan blijft er nog een heel spectrum aan wijn over. Poulsard wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in mousserende wijnen. Die maken ze volop in de Jura: één op de vier flessen is een Crémant de Jura. De term Crémant is in het leven geroepen om een alternatief te bieden voor Champagne. Champagne mag natuurlijk enkel Champagne heten als het daadwerkelijk uit de regio komt. De Crémant du Jura wordt op dezelfde wijze gemaakt én mag alleen uit de Jura komen.

Maar tegenover zwaar & groots staat natuurlijk licht & vrolijk. Poulsard maakt plezierige, lichte rode wijnen, waarin het fruit domineert. Licht gekoeld maken dit ze tot de ideale zomerwijn.

Andere, wat oudere wijnen, hebben iets weg van de pinot noir uit Bourgogne. Beide hebben ze iets elegants, iets fijns. Complex zonder zwaar te zijn, zeg ik wel eens over een pinot noir. Dat heeft een goede poulsard ook wel een beetje.

Bronnen:
– Poulsard – Arbois, Jura, France – Fringe Wine
– France’s Jura Wine Region – Wine Review Online

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close