Le Club des Vins

Alles wat je moet weten over mourvèdre

De druif van de week is deze week: mourvèdreEen druif die ook wel eens een podium verdient. Hou je van krachtige wijnen met donker fruit en rijke tannines? Ben je een cabernet-sauvignon fan? Duik dan eens in de wondere wereld van mourvèdre.

Mourvèdre: een ruig rasje

Mouvedre, of monastrell, is een laat rijpende druif en houdt dus van hoge temperaturen en veel zon, vooral in de herfst. Ik kan me voorstellen dat je niet vaak of zelfs nog nooit van de druif hebt gehoord. Ik ken ‘m uit de Provence en de Rhone. In deze regionen is het één van de belangrijkste druivenrassen samen met grenache en syrah. De zogenaamde ‘GSM’-blend. Omdat het best een krachtpatser is, wordt hij vaak gebruikt in een blend. Een ruig rasje, die wel wat tempering kan gebruiken. Mourvèdre heeft een dikke schil, veel pigment en dus ook veel tannines. Vergeet dus ook niet te decanteren om de tannines wakker te schudden.

Niet alleen in Frankrijk kom je mourvèdre tegen. De druif is ook welbekend in Spanje, maar dan onder de naam monastrell. Voornamelijk in de streken Murcia en Castilla-La Mancha. In tegenstelling tot Frankrijk worden er in Spanje vaak cépagewijnen* van monastrell gemaakt.

Dat gezegd hebbende komt de meest bekende cépagewijn van mourvèdre weer wel uit Frankrijk: AOC Bandol. Hier wordt misschien wel de beste mourvèdre wijn van de wereld gemaakt…

Hoe smaakt mourvèdre?

Mourvèdre is een vlezig en levert volle rode wijnen op. In de geur vind je een explosie van donker fruit, viooltjes en kruidigheid, zoals zwarte peper en tijm.


Bronnen:

Diversify your taste with mouvedre wine – Winefolly
– An original grape variety with a bright future – Rhone-wines
Mouvedre – Jancis Robinson

*Wijn gemaakt van één druivenras.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close