Diner op 10e kerstdag.

Ook met de vriendengroep pakken we uit tijdens kerst. Wegens superdrukte, overvolle agenda’s en extreme stress (cynisme: ja) valt het jaarlijkse kerstdiner dit keer wel in het nieuwe jaar, maar dat mag de pret niet drukken.

Dit jaar hebben we ook nog eens twee ware topchefs met engelengeduld achter het fornuis staan. Een avondje haute cuisine. Want zoals je ziet, komen de gerechten niet uit een random Allerhande…


.:. Thaise salade met Zeeuwse kokkels & als voorgerecht een heldere minestrone soep 

Altijd een kleine ode aan onze roots, dus vandaar de Zeeuwse kokkels. Super lekker met de Thaise salade. Op de seconde geblancheerde én evenzo gemarineerde groenten. Een ware traktatie samen met de uber-aromatische Picpoul de Pinet van Chateau Font Mars, een onbekende, maar zeker niet onbeminde druif uit de Languedoc – het zuiden van Frankrijk. Heel veel geur! De wijn blijft nog even op tafel voor de minestrone soep rijkelijk gevuld met canterellen en king crab.

.:. Gegrilde Sint Jakobsschelpen met champagnesabayon

Het houdt niet op. En dit is natuurlijk een inkoppertje: Champagne. Dat moge duidelijk zijn. Er is sprake van uiterste precisie werk en opperste concentratie in de keuken, maar het werpt absoluut zijn vruchten af. De coquilles en zeekraal zijn perfect gegaard, en liggen in een voortreffelijke champagnesabayon. Superlatieven tekort, serieus. Dit moet je een keer proberen. Recept vind je hier.

.:. Coq au vin en eendenborst
Geserveerd met winterpostelein, mangosaus en gegratineerde knolselderijpuree

Beide gerechten komen uit de Franse keuken. De standaard keuze zou zijn: pinot noir. Maar vandaag gooien we het over een andere boeg en gaan we naar Cahors, een klein gebied ten oosten van Bordeaux. De enige plek in Frankrijk waar de malbec-druif voorkomt – plaatselijk ‘cot’ genoemd. Mijn eerste reactie toen ik de fles openmaakte: bramen jam. Verder veel rood fruit met iets van koffie. Een mooie, complexe wijn, die vol is zonder zwaar te zijn – wat perfect past bij de gerechten.

.:. Chocolade dessert 

Een chocoladepotje met een klein beetje creme fraiche en pepertje gekookt in suikerwater. Bij dit hoogstandje wordt een Banyuls geserveerd, een zoete rode wijn uit het zuiden van Frankrijk. Amberkleurige dessertwijn die ik vind proeven naar caramel en gedroogde pruimen.

Een kijkje in de keuken

Interesse? Heb van de koks begrepen dat de meeste gerechten terug te vinden zijn in Topchefs voor Thuiskoks.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.