Dikke tip: Le Vendangeur Masqué

Dikke tip: Le Vendangeur Masqué

Een jaar geleden pakte ik een chill-momentje op een camping in Nolay, een dorpje in het midden van de Côte de Beaune met de beroemde wijndorpen Meursault, Pommard en Volnay om de hoek. Uiteraard maakte ik gretig gebruik van de RAISIN-app om uit te vogelen waar ik moest zijn voor een goede fles wijn. Het werd Des Vignes et Des Hommes in Chagny. Hier maakte ik voor het eerst écht kennis met natuurwijn. De bevlogen winkelier vertelde me over de bende van vijf, liet me verschillende chardonnays proeven (“hier proef je echt de kalkbodem”) en bracht me tot het inzicht dat natuurwijn niet alleen maar hip is – juist niet, eigenlijk – het bestaat al jaren.

Goede natuurwijn gaat terug naar de basis. Het is wijn in de puurste vorm: vergist druivensap waar zo min mogelijk aan gesjoemeld is. Dat lukt alleen als je rijpe, gezonde druiven hebt, een brandschone kelder en verstand van zaken. Als één van deze variabelen mist, dan kan er nog steeds natuurwijn op de fles staan, maar is het niet te zuipen. Zo simpel is het.

Le Vendangeur Masqué Vin de France “En Si Belle Compagnie Méridionale” 2016

Bij Alice en Olivier de Moor misten niet alleen rijpe druiven in 2016, de druiven misten helemaal. Destijds werden grote delen van Chablis getroffen door hagel en vorst. Niet de eerste keer. Om toch een wijn te kunnen maken schakelen ze de hulp van bevriende wijnmakers uit het zuiden van Frankrijk in. Mooi, toch?

De cuvée ‘En si Belle Compagnie Méridionale’, ofwel ‘In zo’n mooi, zuidelijk gezelschap’ bestaat uit het volgende (dank aan livingwines.com.au)

  • Van Julie Brosselin krijgen ze op hout vergiste grenache blanc uit de Languedoc.
  • Gérald Oustric levert viognier en chardonnay uit de Ardeche, op hout vergist gevolgd door een rijping van vijf maanden in foudres.
  • Eric Pfifferling’s levert grenache blanc uit het zuiden van de Rhone.
  • Pierre Pradel levert het sap van clairette dat Emile Hérédia vergiste in eikenhouten.
  • Er komt ook nog viognier van Domaine Gramenon.
  • Erik Texier uit het zuiden van de Rhone levert roussanne.

Kortom, het is een blend van grenache blanc, chardonnay, viognier, clairette en roussanne. Het is zacht van smaak, maar heeft tegelijkertijd opvallend veel zuren.

Jammer, maar helaas.

Het jammere van deze dikke tip is dat ‘ie waarschijnlijk niet meer te krijgen is. Maar heee, het verhaal is te leuk om niet te vertellen, toch? Het laat ook de andere kant van Vin de France zien. In een beginnerscursus leer je alles over de AOC-wetgeving. Als dat een pyramide zou zijn, bungelt Vin de France onderaan. Het is de vergaarbak van de wijnwereld. De flessen van de onderste plank in de supermarkt vallen eronder, omdat deze wijnen op zo’n goedkoop mogelijke manier gemaakt worden. De benodigde druiven – het maakt niet per se uit welke – kunnen uit het hele land komen. Dat is de ene kant van het verhaal, de andere kant bestaat uit pareltjes als deze of die van Thomas Pico. De wijnen voldoen niet aan de regels die bij een AOC horen, maar zijn wel met uiterste precisie gemaakt. Zo kan het natuurlijk ook. En dat is genieten :)

Santé!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.