Dikke Tip Dinsdag: Cht des Tours – dessertwijn

Awkward moment met mezelf, want deze wijn was even aan mijn aandacht ontsnapt. Deze dessertwijn valt in de klasse ‘dief-van-je-eigen-portemonnee’, als je ‘m niet scoort. Dit keer presenteer ik een overheerlijke dessertwijn in deze rubriek.

Waar het me vooral om gaat, is de prijs-kwaliteit verhouding. Ik ben behoorlijk enthousiast over deze wijn, waarbij ik citeer:

”O-my-god, te goed, ik huil.”

Dit heb ik opgeschreven in mijn aantekeningenboekje tijdens mijn SWEN-3 cursus. Deze wijn uit Sainte-Croix du Mont proeft namelijk als een Sauternes: vol, maar fris en zoet tegelijk. Dat is ook niet heel gek, want de gebieden liggen op max 20 minuten rijden van elkaar vandaan. Dezelfde druiven worden gebruikt en de wijn wordt op dezelfde manier gemaakt.

Hoe dan? Nou, edele rotting.

Wat betekent dat de wijn is gemaakt van overrijpe druiven die aangetast zijn door de “edele rotting”. Een schimmel, Botrytis genaamd, zorgt ervoor dat de druiven uitdrogen en het overgebleven sap vol smaak en restsuiker zit. In je glas ruik je de die botrytis geur terug vermengd met gedroogde abrikozen en rijp fruit. Met afdronk blijft maar voortduren. Perfecte combinatie met ganzenlever en de kaas-terrine.

Slechts….. €8,50 voor een half flesje bij Wijnkoperij Platenburg in Roffa (bestel online). Genieten tot de max.

Dikke Tip Dinsdag is een wekelijks terugkerende rubriek met een toegankelijke wijntip. Mooi nieuws op de zwaarste dag van de week.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.