Decanteren of karafferen?

Decanteren of karafferen?

Decanteren of karafferen. Beide moeilijke woorden dus altijd leuk om er tijdens je diner eens in te gooien. Maar wat betekenen ze eigenlijk en zit er een verschil tussen de twee?

Met die laatste vraag tackelen we een grote onwetendheid: er is geen verschil. Als je een wijn decanteert, dan karafeer je deze, cq je schenkt ‘m over in een karaf. Het doel, daarentegen, is anders.

Decanteren

Het doel van decanteren is dat je oude wijn overschenkt in een karaf en dus scheidt van zijn droesem ofwel het bezinksel dat soms nog in de fles zit. Het liefst gebruik je hiervoor een smal karaf, omdat je zo’n oude (lees: fragiele) wijn geen baat heeft bij extra zuurstof contact.

Karafferen

Soms hebben jonge wijnen krachtige tannines, die plezieriger worden naarmate ze ouder worden. Door zo’n jonge, bijvoorbeeld cabernet-sauvignon, over te schenken in een karaf, versnel je dat proces. De tannines worden zachter en de aroma’s komen daardoor beter tot zijn recht. Dat mag soms zelfs een paar uur van te voren. Hoe lang precies kun je het beste even vragen bij de wijnwinkel – dat verschilt per wijn. Denk je nu – ja, maar die jongen van de Albert Heijn weet dat echt niet – niet getreurd, de meeste supermarktwijnen zijn bedoeld om jong te drinken en hoeven niet gekaraffeerd te worden. Vind je hem toch wat stroef? Dan kun je ‘m altijd even overschenken.

Een ander verhaal wordt het bij, zeg, Amarone. Een tijdje geleden proefde ik Santi Amarone della Valpolicella uit 2010 – klinkt oud, maar voor Amarone nog vrij jong – ook even voordat ik ‘m had gekaraffeerd. Kanonnen, wat een verschil. Niet gek ook, want de wijn zit al zo’n 6 jaar opgesloten in de fles. Logisch dat je dan even op adem moet komen…

Decanteren of karafferen

Leuk wijncadeau: het karaf dat walst…

Dat overschenken doe je natuurlijk het liefst in een sjiek karaf. Neem dit hippe ding van VacuVin. Het karaf zet je in z’n kurken onderzetter en kun je ronddraaien, zodat de wijn meer zuurstof krijgt. Bovendien staat het superleuk op tafel, een regelrechte eye-catcher!

Te koop voor 44,95 bij Cookinglife!

Decanteren of karafferen

VacuVin is een van oorsprong Nederlands bedrijf, die haar bekendheid te danken heeft aan de Wine Saver (voorheen VacuVin), een vacuümpomp die ervoor zorgt dat je wijn langer goed blijft.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Cookinglife.nl

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.