De wijnen rondom de Alpe d’Huez!

Pas na een week drong het daadwerkelijk binnen: ik heb me aangemeld voor de Alpe d’HuZes. Dat is dus 13,4 kilometer naar boven klimmen. Waarom ook weer? Nou, om drie redenen. Het lijkt me super vet. De omgeving is fantastique en het zorgt voor de nodige teamspirit, want dit doe ik samen met mijn collega’s van Hallmark. Het is een mentale beproeving, dus het lijkt me goed om die strijd met vooral mezelf aan te gaan. En verder is het natuurlijk allemaal voor het goede doel. We halen geld op en dat gaat naar het KWF voor kankeronderzoek. Mocht je me willen sponsoren, dan kan dat via deze actiepagina – ik ben je nu al dankbaar!

wijnen rondom alpe d'huez

Ondertussen denk ik terug aan twee jaar geleden toen we een nachtje tussen Les Alpes sliepen op camping La Meije. ‘s Ochtends rits je je tentje open en een instant spectaculair uitzicht op de bergen. Alsof je blijft dromen. Serieus. Al had ik toen wel een enorme kater, dus dat haalde me er weer een beetje uit. Bij een uitstapje naar la douce France is het natuurlijk altijd belangrijk dat ik iets weet van de wijnen uit omgeving. Dus welke wijnen zijn er eigenlijk te vinden rondom de Alpe d’Huez?

Côtes du Rhône

De grootste appellation van de streek ten westen van Les Alpes. Verwacht hier niet per se de hoofdprijs, maar gewoon plezierige wijnen te herkennen aan de titel AOC Côtes du Rhône op het etiket.

Zoek je net dat beetje beter, ga dan op zoek naar één van de 18 gemeentes die hun naam mogen toevoegen aan de AOC, die we scharen onder Côtes du Rhône Villages gevolgd door een gemeentenaam, bijvoorbeeld Côtes du Rhône Villages Visan of Côtes du Rhône Villages Valréas.

IMG_5616
Wil je het beste dat de streek heeft te bieden? Dan moet je op zoek gaan naar een AOC met specifieke gemeentenaam, zoals AOC Côte Rôtie, Condrieu en Clairette de Die. Deze gemeenten hebben zo’n individuele smaak, te danken aan het terroir dat ze een eigen appellation krijgen (of verdienen). In de zuidelijke Rhône rondom Avignon vind je de bekende Chateauneuf-du-Pape en Gigondas, maar dat is weer een stukje verder weg van les Alpes, dus die neem ik in dit verhaal niet mee.

Overigens een tip om te onthouden: hoe specifieker de herkomstbenaming, hoe strenger de eisen zijn – en dus vaak hoe beter de wijn (uitzonderingen daargelaten!).

De wijnen rondom de Alpe d’Huez

Hoewel de Rhone eigenlijk bekend staat om haar blends, denk bijvoorbeeld aan Chateauneuf, die kan bestaan uit wel tien druivensoorten, zie je dat eigenlijk niet zo terug in het noorden van de Rhone. Hier deelt de syrah toch wel de lakens uit. Of de Franse syrah de beste is, mag je zelf bepalen. Uniek in zijn soort is het in ieder geval wel… Qua witte druivenrassen doet vooral viognier het hier lekker.

Côte Rôtie

Een van de bekendste AOCs voor de Franse syrah. Om het makkelijk te maken is deze AOC ook nog eens onderverdeeld in Côte Blonde en Côte Brune. De Blonde heeft een kalkhoudende grond en geeft lichtere wijnen, terwijl de Brune een kleigrond heeft, wat doorgaans zwaardere, volle wijnen oplevert. De wijn moet voor 80% uit syrah bestaan en wordt aangevuld met 20% viognier. Zo zie je dus dat een rode wijn ook witte druiven gemaakt kan worden. Dit wordt wel vaker gedaan om de zware wijn te verzachten. Enfin, zoek je een krachtpatser, dan zit je hier gebakken.

Condrieu

In het noorden van Côtes du Rhône ligt het plaatsje Condrieu, wat bij de wijnsnobs onder ons synoniem is voor viognier. Hier worden namelijk ‘s werelds beste witte wijnen gemaakt van de viognier druif. Viognier is een aromatische druif met een bloemige geur. Afhankelijk van de houtlagering kan het hele volle, kruidige wijnen opleveren. Als je van dikke chardonnays houdt, moet je dit zeker eens proberen. Al moet je wel even in de buidel tasten, want ze geven deze flessen niet weg. Vanaf 25 euro minstens. Ik denk dat ik dat aan mezelf ga geven, als ik eenmaal boven op die berg sta ;-).

Clairette de Die

Een mousserende wijn, die volgens mij een deel zijn populariteit te danken heeft aan de Hema, die zo’n bubbel in het assortiment heeft. Wijnkenner Harold Hamersma bestempelde ‘m vervolgens als dé wijn voor bij je oliebollen tijdens Oud & Nieuw. De wijngaarden concentreren zich rondom het plaatsje Die, ten noordwesten van de Alpe d’Huez. Het zijn zachte wijnen met een klein restzoetje, vandaar eigenlijk lekkerder bij oliebollen dan een brut Champagne.

Help je mee?

Rest mij nog de laatste smeekbede… Genoten van deze column? Wil je me dan alsjeblieft sponsoren? Als mijn Facebook volgers, en dat zijn er al meer dan 500, allemaal 2 euro over hebben voor dit goede doel – zit ik al op de helft van mijn sponsorbedrag! Help je mee? Ga naar de actiepagina.

wijnen rondom Alpe d'Huez

XOXO!

 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.