Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingEind oktober stond het laatste examen van de Diploma Course op de planning. En ik kan je vertellen: het ging goed. Denk ik. Nu, een paar weken later, slaat de twijfel weer toe. Heb ik eigenlijk wel genoeg opgeschreven? Had ik niet dieper op de materie in moeten gaan? Enzovoorts, enzovoorts. Ach ja, ik kan er niets meer aan veranderen. De uitslag duurt langer dan de Amerikaanse verkiezingen en hoor ik pas eind januari.
Hoe ziet het examen eruit?
Dit examen, D3, gaat over alle stille wijnen van de wereld. Met stil wordt bedoeld: onversterkt en niet-mousserend. In eerdere blogs over De weg naar Weinakademiker heb ik je al verteld dat dat aparte examens zijn. Voor het D3-examen moet je dus de wijngebieden van Duitsland kennen, maar ook die van Canada of Chili. Vooral die laatste waren nog niet echt top of mind.
Het examen is verdeeld over twee dagen. De eerste dag staat de theorie op het programma, de tweede dag het proeven.
Theorie
Laat ik voorop stellen dat je je nooit 100% voorbereid voelt op dit examen. Of je nu twee weken of twee jaar hebt geleerd, ik kan me niet voorstellen dat je ooit denkt: goh, ik weet alles. Nee. Wel heb ik een paar tips.
#1 Ken je klassiekers
Zorg dat je in ieder geval Frankrijk en Italië binnenstebuiten kent. Het zijn de twee belangrijkste wijnlanden ter wereld, dus de kans is vrij groot dat hierover vragen worden gesteld.
#2 Bekijk oude examens
Crack the system. Verdiep je in de oude examens, zodat je snapt wat en hoe iets wordt gevraagd. In een oud examen kwam ik de vraag tegen: ‘How is high quality Yarra Valley pinot noir made?’ Het gaat hier niet om Yarra Valley. Het enige dat je moet weten is dat het een van de weinige koele klimaten van Australië is en dus pinot noir van hoge kwaliteit kan maken. Dat is de essentie, een goede wijn maken van de diva-druif pinot noir, een lastpak in de wijngaard (gevoelig voor ziektes, etc.) en ook geen harde aanpak in de kelder aan kan (subtiel houtgebruik, etc.). Beschrijf het hele proces van druif tot wijn en benoem steeds waarom. Over Yarra Valley wordt verder niets gevraagd.
#3 Prent de “key factors” in je hoofd
De een gebruikt de zes key factors, de ander twaalf. Het helpt je om een logisch verhaal van je antwoord te maken.
- Klimaat (weer, geografie, locatie)
- Bodem
- Wijnbouw
- Druivenrassen
- Vinificatie (en wijnmaaktechnieken, hout- en flesrijping)
- Wijnstijl (producenten)
#4 Doe mee met een of meerdere examentrainingen
WSET organiseert een paar keer per jaar examentrainingen zowel klassikaal als online. Als je kiest voor online krijg je tien examenvragen, waarvan je er elke week één moet maken en online inlevert. Binnen een week krijg je feedback terug. Hierdoor leerde ik dat een lijstje met bullet points als antwoord niet mag. Het moet een verhaal zijn.
Helaas mag ik de examenvragen niet letterlijk prijs geven, maar ik kan je wel een idee geven van het soort vragen.
- Beschrijf de klimatologische verschillen tussen Central Otago, Auckland and Martinborough
- Hoe kan de hoge reputatie van Bourgogne Chardonnay worden verklaard? Wat zijn de bedreigingen?
- Wat zijn de sterktes en zwaktes van cab sauv uit Chili?
- Bespreek hoe de factoren in de wijngaard en wijnmakerij de stijl en kwaliteit van Brunello de Montalcino beïnvloeden
Het moge duidelijk zijn dat de gebieden inwisselbaar zijn. Zorg dat je weet hoe je deze vragen moet beantwoorden. Denk aan de key factors.
Proeven
De proefskills worden getest aan de hand van twaalf wijnen. Je krijgt vier flights van drie wijnen, te weten:
- 3x hetzelfde druivenras
- 3x hetzelfde land
- 3x dezelfde regio
- 3x willekeurig
In de ochtend krijg je twee flights, waarvoor je anderhalf uur de tijd krijgt. Een kwartier per wijn. Dat is goed te doen, als je gewoon meteen opschrijft wat je ruikt, denkt en proeft. Geen tijd om te twijfelen.
Van elke wijn dien je een proefnotitie te maken volgens de proefnotitie van WSET Diploma Course. Daarnaast worden er één of meerdere extra vragen gesteld over de wijn. Bij de flight ‘hetzelfde druivenras’ werd uiteraard het druivenras gevraagd, maar ook de productiemethode. Klinkt ingewikkeld, maar valt mee. Gewoon je proefnotitie volgen.
- Ruik je alleen maar fruit? Dan is de wijn hoogstwaarschijnlijk gemaakt in een RVS tank.
- Beetje boter? Malolactische omzetting
- Weinig malo, maar een klein beetje creaminess of gist? Sur lie.
- Ruik je aroma’s van vanille, ceder, etc.? Houtrijping.
- Is het een zoete wijn? Gedroogde abrikoos, sinaasappelmarmelade?Dan is de wijn gemaakt van (deels) met botrytis aangetaste druiven.
Let op dat je altijd het ‘waarom’ opschrijft. ‘De wijn is gemaakt in een RVS tank zodat de frisheid en het fruitige karakter behouden blijft.’
Bij de flight ‘dezelfde regio’ werd gevraagd naar de redenen achter mijn keuze. Begin globaal: warm of koel klimaat? Zijn er gebieden die zowel rood en wit maken? Zit er een weggever bij (bijvoorbeeld een dikke Amarone of een strakke Savennières)?
Beyond Flavour van Nick Jackson is echt een fantastisch boek over wijnproeven. Check mijn artikel over de 5 beste boeken over wijnproeven >
Bij de laatste flight met drie wijnen die geen verband hebben met elkaar kan er van alles worden gevraagd. Denk aan houtgebruik, bewaarpotentieel, productiemethode, land van herkomst, etc. Het is slim om examens van afgelopen jaren te bekijken om een gevoel te krijgen bij de vragen.
Ben je nu klaar?
Eh nee. Ik heb nog één essay te gaan. Die heb ik steeds voor me uit geschoven. Dat begon bij het eerste onderwerp, rum, waar ik geen zin in had. Daarna kwam natuurwijn, helemaal leuk, maar de deadline stond ineens voor de deur. Oeps. Nu geen smoesjes meer. In januari moet ik ‘m inleveren. Het onderwerp van dit jaar is Australië (“from global succes to overproduction”). Update: dit is gelukt – uitslag volgt in april.
Keep you posted. Succes aan degenen die nog moeten!