Le Club des Vins

De weg naar Weinakademiker, deel 4

WSET4 Diploma Course

Het is alweer een tijdje geleden dat ik jullie heb verteld over mijn WSET4 avonturen. Op instagram krijg ik best vaak vragen over hoe het gaat, waar ik nu mee bezig ben en hoe lang het nog duurt. Hoogste tijd voor een rijtje frequently asked questions!

Hoe gaat het met je opleiding?

Ja, goed. De eerstvolgende deadline is ‘pas’ in maart. Dat voelt nog ver weg en daarom ben ik nog niet zo lekker bezig als ik zou willen. Voel de druk nog niet, terwijl ik heel goed weet dat ‘ie er is en dat het straks helemaal dikke paniek wordt. Ja, #zwaarleven.

Hey, je hebt je examen gehaald! Ben je nu klaar?

Nope, nog lang niet. Dit was het eerste examen (en blijkbaar ook de makkelijkste, dus oké thanks). De opleiding duurt ongeveer twee jaar, dus ik ben ergens in 2020 klaar mits ik alles in één keer haal.

In totaal zijn er zes units:

  • Unit 1 – Wine production worldwide
  • Unit 2 – Viticulture & vinification
  • Unit 3 – All the still wines of the world
  • Unit 4 – Spirits
  • Unit 5 – Sparkling wines
  • Unit 6 – Fortified wines

Wat is je volgende examen?

Spirits. Dus van gin tot (alle soorten) whisky en alles wat er tussen zit. Die staat gepland in maart en ik moet nog héél veel leren. En proeven, want ik moet de theorie kennen, maar ook de verschillende distillaten blind kunnen onderscheiden. Gin en vodka lukt wel, maar een stevige cognac versus een lichte whisky. Ik vind het moeilijk.

Diezelfde dag staat er nog een examen gepland. Voor dit examen kun je niet echt leren. Het gaat over Unit 1 en wordt getoetst middels een case study. We krijgen een maand van te voren het onderwerp te horen. Dus vanaf die tijd kun je je wel enigszins voorbereiden. Het ging bijvoorbeeld een keer over wijntoerisme.

Je moet toch ook een course work assignment schrijven? Waar gaat het over?

Het coursework assignment gaat over ‘The Rum Revival’. Over rum, het distillaat van suikerriet dat onder andere op Jamaica en Cuba wordt gemaakt. Het is een zware dobber, kan ik je melden. Ik ben niet thuis in rum, maar ik leer er steeds meer over. Dat maakt het leuker. De ene rum is de andere niet. En laten we zeker niet Bacardi uit uitgangspunt nemen ;-) Are you ready to rumble? Dit moet ik begin april inleveren.

Hoeveel uur per week ben je er mee bezig?

Op dit moment minder dan ik zou moeten, gezien de hoeveelheid werk dat in het verschiet ligt. Maar goed, laten we toch even naar de afgelopen maand kijken. Dat is in ieder geval twee volle dagen les, dus 16 uur. Ik lees elke ochtend of avond een uurtje uit één van mijn boeken of luister een podcast (dikke tip) – in ieder geval doordeweeks. Plus één keer in de week een hele middag, dus dat is in totaal 16 + (4*5) + (4*4) = 52 uur per maand, dus 13 uur in de week. Volgende maand moet ik dat opschroeven, want dan moet ik volle bak aan de slag met leren voor het examen, de case study voorbereiding én het course work assignment. Omg.

Wat staat er nog meer op het programma de komende maanden?

Nu gaan we de wereld rond. Figuurlijk dan, want de lessen zijn in Woerden – of all places. Elke maand staan er twee lessen gepland over één of meerdere wijnregio’s.

Vandaag – 28 januari – starten we met Duitsland, Hongarije en Oostenrijk. Morgen horen we meer over Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. De lessen worden gegeven door Josef Schuller, Master of Wine. In februari krijgen we opnieuw les van een Master of Wine, Romana Eschensperger. Ik heb ook les gehad van haar tijdens WSET3 – dat was top! Dan staan Elzas, Bourgogne, Australië en Nieuw-Zeeland op het tweedaagse programma.

Lees hier de andere blogs over WSET4  >

Heb je nog een andere vraag? Schroom niet om ‘m in de reacties hieronder te stellen, of stuur gerust een mail!

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close