Le Club des Vins

De vier druivenrassen van Georgië die je moet kennen

kakheti druivenrassen georgie

Georgië is de bakermat van de wijn. Al meer dan 8000 jaar wordt hier wijn gemaakt en het wordt hoogtijd dat iedereen dat weet. Hier vind je geen (of in ieder geval niet veel) chardonnay, merlot of pinot noir, maar wel: rkatsiteli, mtsvane, kisi en saperavi. En dan telt het land nog eens vijfhonderd andere, inheemse druivenrassen. Succes met de wedstrijd!

Rkatsiteli

De meest aangeplante druivenras van Georgië en wellicht ook de bekendste. Rkatsiteli betekent letterlijk rode steel. Het is een productief druivenras dat suikers weet te behouden, bestand is tegen phylloxera en de kou. In de Sovjet-tijd werd het om die redenen enorm veel aangeplant. Het heeft een neutraal karakter met aroma’s van citrus, kweepeer en appel. Daarom zie je rkatsiteli vaak samen met de aromatische kakhuri mtsvane. Er wordt ook amber wine van gemaakt, dan worden de trossen met schil en al de qvevri (amfora) in gegooid. Het resultaat is dan een amberkleurige wijn met aroma’s van rijpe appel, honing, sinaasappelschil en kamille – en fijne tannine door de schilweking.

Favoriete wijnen van Rkatsiteli

  • Zhuka-Sano Wine Rkatsiteli (niet in Nederland verkrijgbaar, zie instagram)

Kisi

Er werd lange tijd gedacht dat dit een kruising tussen rkatsiteli en kakhuri mtsvane was, maar uit DNA-onderzoek bleek dat toch anders te liggen. Er wordt een zonnige toekomst voorspeld voor deze druif, want het is niet alleen een fijn druivenras, het is ook nog eens makkelijk uit te spreken. Bloemig karakter met aroma’s van peer, citrus en groene thee. Een amber wine van kisi gaat meer richting steen- en tropisch fruit, zoals abrikoos, mango en ananas, aangevuld met sinaansappelschil en walnoot.tttttgtgtgtttg

Favoriete wijnen van Kisi

Kakhuri mtsvane

Kakhuri mtsvane, ook wel mtsvane genoemd, staat voor ‘het groen van Kakheti’. De druif voelt zich het meest thuis op de kalkbodems van Kakheti. Mtsvane werd lange tijd gezien als een ‘blending grape’ naast rkatsiteli, maar heeft zich inmiddels bewezen ook solo te kunnen schitteren. In de PDO Manavi vind je wijnen van 100% kakhuri mtsvane.

Favoriete wijnen van Kisi

Saperavi

Saperavi is de belangrijkste blauwe druif van Georgië en ook te vinden Oekraine, Moldavie, Rusland, Azerbaijan en Armenië. Het is zelfs in Australië te vinden. Anders dan gebruikelijk heeft saperavi gekleurd vruchtvlees. Dat verklaart de diepe kleur van de wijn. Het is een druif met veel tannine en zuren. Een jonge saperavi kan best bitter en hard zijn, maar heb geduld.

Favoriete wijnen van Saperavi

Meer weten over Georgie als wijnland

proefbox georgie

Proefbox Georgië

Het land zit vol ontdekkingen en dat moet worden gedeeld. Deze proefbox is het begin! Laat je verrassen door de originele wijnen van Georgië.

  • 4x amber wines, 1 rode wijn
  • Allen opgevoed in qvevri
  • Met wijnbeschrijvingen en wijnspijs-suggesties
  • En een verrassing :)

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close