De obsessie van de sommelier: #hollandsglorie in het glas!

De obsessie van de sommelier: #hollandsglorie in het glas!

Nederland een wijnland? Jazeker!

We staan er – naar mijn mening – nog te weinig bij stil wat er in ons land gemaakt wordt op wijngebied. Hoogste tijd om de Nederlandse wijnmakers in de spotlight te zetten. Niet alles hoeft van ver te komen om goed te zijn!

Nederlandse wijn

Nederlandse wijn dus, maar ja: hoe krijg je iemand zo ver om het te kopen? “Nederlandse wijn, dat is toch zuur en wordt gemaakt van druiven die we helemaal niet kennen”. Dat hoor ik maar al te vaak als sommelier bij Restaurant Bentinck.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Is Nederlandse wijn altijd zuur? Nee, zeker niet. Kijk naar het wijnjaar 2018 waarin het zo warm, rijp en droog was dat de wijnen soms zelfs zuren misten. Meestal heeft zo’n aanname te maken met een eerdere ervaring met Nederlandse wijn, die niet beviel en sindsdien nooit meer een wijn geprobeerd. Als ik ze dan een mooie Nederlandse wijn inschenk, valt hun mond vaak open van verbazing. En dan heb ik weer een leuke dag!

Wijnbouw in Nederland

De wijnbouw in Nederland gaat terug tot ongeveer de Romeinse tijd, maar heeft pas echt meters gemaakt vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw met De Apostelhoeve als het eerste Nederlandse wijnhuis. Vaak denken we daarom nog steeds aan Limburg als dé wijnbouw provincie van Nederland. Dat is dit ook zeker, maar het is niet de grootste, want dat is Brabant. Wist je dat er wijn gemaakt wordt in alle 12 provincies van Nederland? Op dit moment zijn er ongeveer 139 wijngaarden met zo’n 260 hectare aan wijngaarden (ter vergelijk: Schiphol telt 2000 hectare).

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse wijn een versnelling doorgemaakt. Dit is mede door goed advies, meer kennis van zaken, innovatie en een betere samenwerking met wijnbouwinstituten als Geisenheim in Duitsland. Ook heeft klimaatverandering hier een bijdrage aan geleverd. Hierdoor kunnen we dus afstappen van het imago van de té zure wijnen en die gekke druiven.

Klassieke en moderne druivenrassen

Over die gekke druiven gesproken. In Nederland werken we voornamelijk met de druivenrassen die ik voor het gemak omschrijf als klassiek en modern.

De klassieke druivenrassen zijn druivenrassen die we van oudsher al kennen en bijvoorbeeld ook bij onze zuiderburen staan aangeplant. De moderne druivenrassen zijn druivenrassen die gecreëerd zijn om beter de gedijen in ons klimaat, waardoor je minder hoeft te spuiten in de wijngaard en de druiven toch rijp worden met soms veel regen, weinig zon of precies andersom. Dit is trouwens niet alleen heel erg innovatief maar ook veel duurzamer op de lange termijn. Kijk maar naar Bordeaux, het meest klassieke gebied ter wereld, waar sinds 2019 ook een aantal nieuwe druivenrassen zijn toegestaan.

Daarnaast zijn de meeste consumenten voorzichtig in het kopen van een wijn waarvan ze de druif niet kennen (of niet kunnen uitspreken). Daarom zijn chardonnay en merlot ook zo populair. Maar toch: experimenteer een keer, koop iets nieuws, ga op ontdekkingsreis en verbreed je smaakpalet!

Klassieke druivenrassen

  • Pinot Noir, Pinot Gris, Auxerrois, Rivaner, Chardonnay, Riesling, MĂĽller-Thurgau, Dornfelder

Moderne druivenrassen

  • Souvignier Gris, Johanniter, Solaris, Cabernet Blanc, Regent, Pinotin, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor

Goed om te weten is dat Nederlands sinds 2017 ook zijn eerste BOB’s heeft, oftewel Beschermde Oorsprongsbenamingen te weten: Mergelland, Maasvallei Limburg (grensoverschrijdend met BelgiĂ«), Vijlen en Oolde. Iets wat de Nederlandse wijn op de lange termijn ook meer status en erkenning moet geven.  

Wat gaan we drinken?

Er wordt meer witte wijn dan rode wijn gemaakt in Nederland. Zo’n 70% van de totale productie is wit. Het zijn vaak overwegende frisse wijnen gemaakt van klassieke en moderne druivenrassen. Klassiek zie je meer onder de rivieren en modern meer boven de rivieren. Maar er zitten ook complexe houtgerijpte pareltjes tussen die zeker het ontdekken waard zijn. Maar wat moet je dan kopen? O.a. St. Martinus, Domein tussen Rug & Rijn en de Kleine Schorre hebben geweldige witte wijnen die eigenlijk allemaal het ontdekken waard zijn.

Er wordt dus een stuk minder rood gemaakt, maar desalniettemin zijn alle stijlen vertegenwoordigd. Van licht en fruitig tot robuust en tannineus. De Nederlandse rosĂ© is vaak wat donkerder en daardoor iets krachtiger van smaak als je ‘m zou vergelijken met een Provence.

Domein de Wijngaardsberg en Wijngoed Thorn maken beide indrukwekkende pinot noirs. Echt de moeite waard om een keer te proberen. Liever een modern ras proberen? Dan is de cuvée signature van regent en cabernet cortis een topper!

Maar ook mousserende wijnen worden volop gemaakt in ons land. Het klimaat, lekker koel, is uitermate geschikt voor het maken deze wijnen. Bijna elk wijnhuis heeft een bubbel in het assortiment. Domein Holset uit Limburg maakt uitsluitend mousserende wijn. Wijngaard de Frysling maakt zelfs (mousserende) wijn in het hoge noorden.

Blijf thuis & drink Nederlandse wijn

Dit was Nederlandse wijn in een notendop. Het mooie is dat je ook nog eens snel ter plaatse bent. Je hoeft geen uren in de auto te zitten om een wijngaard te zien ;-)

Wil je meer weten over Nederlandse wijn? Luister dan onze podcasts:

En als klapper op de vuurpijl: Le Club & Sommeljj De Proefbox hebben we nu – geheel in het thema van Koningsdag – omgedoopt tot oranje editie met 3 of 5 Nederlandse wijnen! Bestel ‘m snel & drink Nederlandse wijnen met Koningsdag.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.