De ezelsbruggetjes van Sonoma County

De ezelsbruggetjes van Sonoma County

Dry Creek Valley, Knights Valley, Alexander Valley – ken jij ze allemaal uit je hoofd. Het zijn stuk voor stuk sub-AVAs van Sonoma County, ook een AVA. Het blijft net iets minder goed beklijven dan Meursault of Margaux. Enerzijds heeft dat te maken met het feit dat ik er nog nooit ben geweest en me geen voorstelling kan maken van het landschap. Anderzijds heb ik me er ook nog nooit echt goed in verdiept, behalve het in mijn hoofd gestampt voor WSET3.

Maar nu staat het examen van WSET Dipoma voor de deur en is het zaak het écht te snappen. Om de AVAs van Sonoma County te onthouden heb ik een paar ezelsbruggetjes verzonnen.

blank

Dry Creek Valley

Dry Creek Valley is een smalle vallei met wijngaarden aan beide kanten van de Dry River, een vertakking van de Russian River, in het noorden van Sonoma County.

Het ezelsbruggetje hier is ‘Dry‘. Dry is droog, droog is warm. Zo omschrijven we het klimaat van Dry Creek Valley. Warm in Californië betekent weinig verkoeling vanuit de Stille Oceaan. Het gebied wordt beschermd door het kustgebergte. We vinden hier dus druiven die passen bij het warme klimaat: old vine zinfandel, Bordeaux en Rhone variëteiten.

Kleine uitzondering – want die zijn er altijd in de wijnwereld – is de San Pablo Bay (onthouden door het woord ‘Creek‘) die voor de nodige (nachtelijke) verkoeling zorgt in het zuiden van het gebied. Die koele lucht wordt als een trechter naar binnen gezogen door de twee gebergtes die aan weerskanten van de vallei liggen. De wijnen die hiervandaan komen zijn vaak frisser van stijl. Er staat ook sauvignon blanc aangeplant.

Alexander Valley

Helaas geen ezelsbruggetje. Onthoud dat het naast Dry Creek Valley ligt en daardoor dus een beetje hetzelfde idee is.

Alexander Valley ligt naast Dry Creek Valley en heeft een (nog) warm(er) klimaat. Het krijgt hier en daar wat verkoeling door de Petaluma Gap en Russian River Valley in het zuiden. Wijngaarden liggen op de vlaktes en de hellingen, variërend van 100 tot 750 meter hoogte. Cabernet sauvignon is het belangrijkste ras, waarbij de beste exemplaren van de hellingen komen.

TIP: Ridge’s Geyserville Vineyard Old Vine Zinfandel

Rockpile

Rockpile ligt in het noorden van Sonoma en overlapt met Dry Creek Valley. De wijngaarden liggen op een stenige hellingen van tenminste 244 meter hoogte en maximaal 650 meter – what’s in a name? Dit hoogteverschil leidt tot een pallet aan groeiomstandigheden, maar wordt enigszins getemperd door Lake Sonoma. Het meer blijft warm, waardoor het ‘s nachts minder snel afkoelt. De hellingen slaan maar weinig water op, geocombineerd met het warme weer, levert het geconcentreerde wijnen op. Druivenrassen die zich hier thuis voelen: zinfandel, syrah, cab sauv, cab franc, malbec, petit verdot en zelfs druivenrassen uit de Douro. Stapelen maar!

Russian River Valley

Russian River Valley ligt in het midden van Sonoma County. Het is hier aanzienlijk koeler dan de rest van de AVA. Laten we dat onthouden door te denken aan Rusland, Rusland is ook vaak koud, dus hier ook. Hoe ontstaat die verkoeling? Verkoeling in California betekent negen van de tien keer een gat in het kustgebergte (Petaluma Gap), waardoor er een mistlaag ontstaat die de nacht en ochtend afkoelt.

Het zuiden en het westen van Russian River Valley profiteert hier het meest van. Hier vind je dus ook druivenrassen die zich thuis voelen in een koel klimaat als pinot noir en chardonnay. In het noorden – tegen Dry Creek aan – is het warmer, en dus een betere plek voor rassen als cab sauv en zinfandel.

TIP: Ramey Russian River Valley Chardonnay

Chalk Hill

Je zou denken dat Chalk Hill verwijst naar een kalkbodem, maar nee: een bodem van wit vulkanisch as. Het ligt in de noordoostelijke hoek van Russian River Valley en krijgt veel minder verkoeling vanuit de Stille Oceaan. Het klimaat is een stuk warmer. Op de zonnige hellingen van Chalk Hill vind je cab sauv, merlot en sangiovese. Lager gelegen staat chardonnay (medium-bodied) en sauvignon (less zesty) aangeplant.

Knights Valley

Knights Valley ligt ten oosten van Alexander Valley en ten noorden van Chalk Hill en Napa Valley. Het is één van de warmste plekken van Sonoma, want verkoeling vanuit de oceaan wordt geblokkeerd door gebergtes. Toch is het koeler dan Alexander Valley, want het ligt iets hoger. Een knight is tenslotte ook hoog in rangorde (oké, slecht ezelsbruggetje).


Sonoma County: de conclusie

Over het algemeen is het dus warm in Sonoma County op een uitzondering in Russian River Valley. na. De wijngebieden van Sonoma die dichterbij de kust liggen, worden verzameld in Sonoma Coast AVA. Daarover later meer.

Heb je aanvullingen of leuke wijnen uit Sonoma die we een keer geproefd moeten hebben? Laat het weten in de reacties.

Foto: Decanter


Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.