De eerste keer Condrieu in mijn leven…

Het was maandag 3 oktober een uur of acht uur ‘s avonds en ik dronk mijn eerste Condrieu. Wooh, tof. Ik ruik veel. Heel veel. Abrikozen, perzik, honing, anijs, vanille, citroenschil. De textuur is boterzacht. Wat een wijn. We proeven de Amour de Dieu van het wijnhuis Jean-Luc Colombo, maar daarover later meer ;)

Masterclass Rhône-wijnen

Niet gek voor een maandagavond, toch? Ik ben aanwezig bij de Masterclass Rhône bij Wijnhandel Peeters. We proeven maar liefst 11 wijnen van het wijnhuis. Van frisse doordrinkers tot stevige krachtpatsers. Ik maak kennis met de druiven van de Rhône, onder andere rousanne, marsanne, viognier en syrah. Hieronder deel ik de proefnotities van de witte wijnen. Volgende week volgt deel 2 over de rode wijnen, o.a. Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Cornas.

foto-03-10-16-20-37-00

Cotes-du-Rhône Blanc ‘Les Abeilles’ 2015

De witte wijnen uit de Rhône hebben niet zo’n beste reputatie (gehad). Ze zijn vaak hoog in alcohol en/of missen een mooie balans tussen het fruit en de zuren. Nou, niets is minder waar met Les Abeilles. Niet complex, maar gewoon toegankelijk, zacht, soepel. Doordrinker. Witte bloemen, perzik, mooie zuren. Ook wel leuk is dat ‘ie is gemaakt van 80% clairrette en 20% rousanne. Een ongebruikelijke blend, want meestal is clairette in de minderheid hier.

Saint Péray La Belle de Mai 2014

Saint Péray wordt ook wel de witte Cornas genoemd. Cornas is een appellation die bekend staat om haar rode wijnen (en ook alleen rood mag maken volgens de AOC). Het is een blend van 70% rousanne en 30% marsanne. Een risicootje, want rousanne is geen makkelijke tante, is gevoelig voor ziektes en rijpt niet volgens het boekje. Het vergt behoorlijk wat liefde en toewijding van de wijnboer. Tja, daar heeft niet elke wijnboer zin in. Bij Jean-Luc gaan ze er wél voor.

La Belle de Mai wordt goed ontvangen door de proevers aan tafel. Ik moet even wennen aan de geur. Dat komt misschien ook omdat ik de witte wijnen uit deze regio gewoon nog niet zo goed ken. Heel aromatisch, bloemig, gist (?), abrikoos en honing. Een volle witte wijn, maar omringd door zuren. De wijn ondergaat een houtlagering van 10 maanden, waarvan 50% in gebruikte houten vaten.

Condrieu ‘Amour de Dieu’ 2014

Condrieu is de bekendste appellation voor witte wijn in de Rhône. Ook meteen de kleinste. Er is maar één druivensoort toegestaan en dat is viognier. De viognier is een aromatische druif. Karin MacNeil noemt de druif in haar boek The Wine Bible ‘het exotische zusje van chardonnay’. Snap ik.

Condrieu is een super kleine appellation, maar binnen Condrieu is er eigenlijk nog een kleinere appellation van ongeveer 3,5 hectares: Chateau-Grillet. Dat klinkt niet als de naam van een appellation, maar van een wijnhuis. Het is beide. Het is de kleinste appellation van Frankrijk en eigendom van het gelijknamige wijnhuis Chateau-Grillet.

foto-03-10-16-20-17-22

De wijnen uit Condrieu zijn groots, maar ook hier is het een kunst om de juiste balans tussen het rijpe fruit en de zuren te vinden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld riesling heeft viognier van nature al een lage zuurgraad, dus als de wijnboer niet oplet, kan het goed misgaan. Ook houtgebruik kan viognier de kop kosten. Dus ook daar wordt goed over nagedacht. De wijn ondergaat een rijping ‘sur lie’ in 1/3 in nieuwe vaten, 1/3 op 1-jaar oude vaten, 1/3 in 2-jaar oude vaten.

Sur lie betekent dat de wijn rijpt op dode gistcellen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar het zorgt voor textuur, diepgang en extra smaken in de wijn. Als je dat dan ook nog doet in houten vaten, geeft dat ook nog houtaroma’s aan de wijn, bijvoorbeeld vanille, butterscotch, caramel en nootmuskaat.

Volg je het nog? Ik zat volgens mij de hele avond met open mond te luisteren, te schrijven en te proeven (dat dan weer niet met open mond). En stukjes kaas (Marijke Booij, Fenix Food Factory) te eten :)

foto-03-10-16-20-00-01-1Nog even over de wijn. Die was heerlijk. Abrikoos, perzik, venkel, witte bloemen, citroenschil. Volle, intense wijn met een boterzachte structuur.

Ook een masterclass bijwonen?

Hou de Facebook van Wijnhandel Peeters in de gaten. Op de rol staat in ieder geval:

13 oktober 2016 – Masterclass Bourgogne en Champagne Chavy et Gonet
Meer informatie – Wijnhandel Peeters

23 oktober 2016 – Hegdes Family Estate WInemakers Diner
Meer informatie – FG Foodlabs

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.