De drie beste boeken over wijnspijs

De drie beste boeken over wijnspijs

Een van de favoriete onderdelen van de wijncursussen bij Le Club des Vins blijft de les over wijnspijs. Dit jaar hebben we zelfs een losse driedaagse cursus over wijnspijs gelanceerd. Het combineren van gerechten bij de juiste wijn (of andersom) kun je zo moeilijk maken als je zelf wil. Toch is de basis niet heel ingewikkeld, maar ben je op zoek naar een super spannende combinatie die je naar de zevende hemel brengt – dan heb je meer kennis nodig. Kennis die je verkrijgt door heel veel te experimenteren. Proeven is leren, zegt Jan Jaap Altenburg – sommelier bij Vindict en podcast co-host bij Le Club & Sommeljj de Podcast altijd.

Onderstaande boeken helpen je op weg naar de zevende hemel. Doe er je voordeel mee.

peter klosse proef

Peter Klosse – Het Proefboek

Peter Klosse is de smaakprofessor van Nederland. Peter Klosse heeft namelijk ooit zijn proefschrift geschreven over smaak en om precies te zijn: het meetbaar maken van smaak. Hoe doe je dat? Het helpt als je allemaal dezelfde taal spreekt. Dat zien we bij het maken van een proefnotitie van een wijn ook. Het Proefboek is eigenlijk een vertaalslag van het wetenschappelijk onderzoek naar gewone mensentaal en leert je ontzettend veel over het begrip smaak. Als je dat eenmaal begrijpt, wordt het maken van combinaties ook makkelijker. Het is een dikke pil, maar enorm verhelderend en leerzaam. Benieuwd? Luister eerst onze podcast met Peter Klosse.

Het Proefboek van Peter Klosse is hier verkrijgbaar.

blank

Kristel Balcaen – Wijnboek voor Foodies

In Jerez (of eigenlijk een week eerder in Ribera del Duero) ontmoette ik de Belgische Kristel Balcaen. Kristel is de kersverse auteur van het Wijnboek voor Foodies, dat net in de schappen ligt. Ze behaalde in 13 maanden tijd WSET4 met de beste resultaten van Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hiermee won ze International Wine & Spirit Competition Trophy, die haar een studiebeurs voor het Master of Wine programma opleverde. En dat gaat ze doen, ze is net toegelaten tot de opleiding. Wat een vrouw! Tussen de bedrijven door schreef ze dus haar boek en die is nu verkrijgbaar in de Fanshop. Voor iedereen die meer over wijn & spijs en het combineren wil weten, is dit een must have.

Het Wijnboek voor Foodies is verkrijgbaar in De Fanshop.

wijnspijsbijbel

Victoria Moore – De Wijnspijsbijbel

Toegegeven, ik ben er laat bij. Op de een of andere manier geloofde ik er niet in, een boek over wijnspijs. Ik dacht wéér een boek die zegt dat ik port en chocolade moet drinken en roquefort bij Sauternes. Die ken ik nu wel. Maar nee. De Wijnspijsbijbel gaat véél verder dan dat en beschrijft dat allemaal op een manier waar je honger van krijgt. Naast wijntips bij de Nederlandse keuken vind je ook tips voor vele andere keukens die de wereld rijk is. Indiaas eten, bijvoorbeeld, is altijd een lastige, maar Victoria helpt je op weg.

De Wijnspijsbijbel is hier verkrijgbaar.

Beste boeken over wijnspijs

Dat je chocolade fijn combineert met port en een glas Sauternes goddelijk smaakt met roquefort, weten we nu wel. De grote vraag is echter: waarom? Hoe maak je zo’n hemelse combinatie, want daar willen we er meer van? Bovenstaande boeken helpen je op weg in de wereld van wijnspijs.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.