De 7 wijnregio’s van Nieuw-Zeeland

De 7 wijnregio’s van Nieuw-Zeeland

Als het over Nieuw-Zeeland en wijn gaat, gaat het al snel over sauvignon blanc. Sinds de jaren ’90 is sauv blanc uit dit land een ware hit. Fris, stuivend, tropisch – de hele wereld loopt er mee weg.

Nieuw-Zeeland is aan alle kanten omringd met water. Hier heerst overduidelijk een maritiem klimaat. Overdag schijnt de zon, ‘s avonds koelt het af door de zeewind. Het Noordereiland is over het algemeen iets warmer dan het Zuidereiland. Dat zie je ook terug in de sauvignon stijlen. Die uit het Noorden is vaak tropischer, terwijl die uit het Zuiden groener is met aroma’s van kruisbes en groene paprika.

Nieuw-Zeeland heeft het allemaal…

Maar hey, het is niet allemaal sauv blanc, er is ook chardonnay – en ook riesling, pinot gris, pinot noir, merlot, cab-sauv én syrah! Het wordt daarom tijd voor een lesje Nieuw-Zeeland.

Nat in Auckland

In het topje ligt de hoofdstad Auckland, dat was ooit het beginpunt van de wijnindustrie in NZ. Het is er warm en supernat. Echter noemenswaardig is Waiheke Island ten oosten van Auckland, wat bekend staat om goede rode wijnen.

Tropisch Gisborne

De wijngaarden van Gisborne liggen aan de oostkust van het Noordereiland. Ook hier valt veel regen, maar is er ook veel zon. Chardonnay uit Gisborne? Reken op een dosis tropisch fruit!

nieuw zeeland wijnkaart

Wijnkaart: Nieuw Zeeland

Vanaf nu weet jij precies waar Central Otago, Martinborough en Hawke’s Bay liggen, want Nieuw-Zeeland is meer dan alleen Marlborough. Hang deze wijnkaart op een handige plek en stamp alle wijngebieden van kiwi-country in je hoofd.

Bordeaux, oh nee: Hawke’s Bay

De oudste én warmste wijnregio van Nieuw-Zeeland en nu vooral bekend om goede Bordeaux blends. Ook de stijl van sauv blanc is afgekeken bij Bordeaux. Hier komt namelijk ook houtgerijpte sauv blanc vandaan.

De rijzende pinot uit Wairarapa

Onthoud hier Martinborough, een klein dorpje in het zuiden van Noordereiland waar mooie pinot noir wordt gemaakt. Het is er warm, maar door het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur een ideale omgeving voor pinot.

Wereldster Marlborough

Ongeveer 90% van NZ sauvignon blanc komt uit Marlborough. De meeste wijngaarden liggen in de valleien Awatere en Wairau. Door meer en meer interesse van buitenaf wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de potentie van andere delen. Steeds meer en andere delen worden aangeplant. Er blijkt een significant verschil tussen de wijnen uit de vallei en die uit wijngaarden op de hellingen. Wie weet is er over twintig jaar wel een classificatie a la Bourgogne in Marlborough?

Meer weten over Marlborough? Lees dit artikel over sommelier Jaco van Hensbergen, die samen met zijn vrouw naar Nieuw-Zeeland vertrok om bij het wijnhuis Eradus in Marlborough te gaan werken.

Canterbury

Canterbury is het grote gebied aan de Southern Alps. Het is verdeeld in twee wijngebieden: Waipara Valley en Christchurch. Het overgrote gebied wordt behoorlijk gekoeld door de winden vanuit de Pacifische Oceaan. Wairapa wordt beschermd door de bergen en staat bekend om haar rieslings. Verder vind je in het hele gebied veel sauv blanc en pinot noir.

Central Otago

Central Otago ligt in het zuidelijke puntje van het Zuidereiland. Hier vind je van alles: bergen, hoogtes, bodems en liggingen. Wonderbaarlijk genoeg is het klimaat hier continentaal in plaats van maritiem. Vrieskou is een groot risico. In de zomer kan het heel warm zijn, maar gelukkig voor de druiven koelt het goed af tijdens de nacht. Door de hoge temperaturen hebben de wijnen uit dit gebied vaak een hoger alcoholpercentage. Er wordt volle, sappige pinot noir gemaakt, en ook wat pinot gris, riesling en chardonnay.


Foto: nzwine.com

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.