De 4 lekkerste rode wijnen van de Hema

Als geen ander begrijp ik dat je niet elke dag een fles Barolo of Champagne kunt opentrekken. Als geen ander begrijp ik ook dat soms een slobberwijn goed genoeg is. Buiten stormt het, maar jij ligt lekker languit op de bank. Een wijn van de Hema past daar prima bij! De grote vraag is: welke kies je dan?

Niet blère, neem een carmenère

Na de verwoestende druifluis-epidemie heeft carmenère Europa verlaten. Tegenwoordig viert ‘ie zege in Chili. Typische carmenère is dieprood van kleur en een echt fruitbommetje.  Zo ook de Chicken Run Carmenère van de Hema. Lange tijd dacht men dat het merlot was, die zo lekker in Chili groeide. Pas in 1994 ontdekte ze door middel van DNA-onderzoek (op druiven, ja!) dat het carmenère was. Zacht, soepel en ideaal bij een filmavondje. Oh en ook heel goed bij burrito’s!

Chicken Run Carmenère, Chili (€ 6,50)

Opletten geblazen

Als ik een Corbières zie, gaat er een belletje rinkelen. Dat zijn namelijk gouden doordrinkers. Kijk maar naar Chateau Coulon van de Appie. Ook bij de Hema is het raak. De naam alleen al: Jolie Fleur. Is het niet romantisch? En dan ook nog zo’n schilderachtig etiket. Het brengt je spontaan in Zuid-Frankrijk. Het is alsof je de zon proeft. Rijp fruit, zondoorstoofd met een beetje kruiden. Lekker bij draadjesvlees of een stoofpotje.

Jolie Fleur Corbières, Frankrijk (€ 6)

Zeker niet primitief

Een favoriet van de Hema-bezoekers lees ik in de vele lovende beoordelingen. Hema noemt ‘m complex. Dat zou ik niet per se willen beweren. Wel lekker, zoals je gewend bent van die Zuid-Italiaanse rakkers. Zonnig, zwoel en een tikkeltje zoet. Dat is allemaal te danken aan het warme weer. Bij de oogst zijn de druiven volrijp en dat levert zwoele, volle smaken op.

Tesoruccio Primitivo (€ 6,50)

De M&M onder de wijnen

Ligt het aan mij of zie je niet zo vaak een blend van mouvèdre en merlot? Stevig & soepel. Waarom ook niet? Mouvèdre geeft kracht, merlot maakt het rond. Het geeft de wijn net een beetje meer schwung. De wijn komt uit Languedoc-Roussillon. Wist je dat dit het grootste wijngebied ter wereld is?

Les Oliviers, Frankrijk (€ 5,50)

Fan van wijn van de Hema?

Dan is het misschien wel leuk om het boek van de voormalige wijninkoper Cisca Breedijk te lezen: Wie laat ons omfietsen naar Hema? Het leest lekker weg. Cisca schrijft in de ik-vorm over haar belevenissen als wijninkoper van de Hema. Voordat ze begon, wist ze niets van wijn. Dat bleek best een voordeel. Ze was eigenlijk een doorsnee Hema-klant! Super leuk om dit verhaal te lezen.


Mocht je geen vaste lezer zijn van de Club, laat ik je dan nog even vertellen dat ik niet gesponsord wordt door de Hema. Bovenstaande wijnen heb ik zelf gekocht, zelf geproefd en zelf beoordeeld. Ik ben super benieuwd naar jouw mening en of je zelf dezelfde of andere favorieten hebt. 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.