Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingAfgelopen weekend had ik naast Club du Vin au Camping nog een andere clubavondje op de rol staan. Le Club trekt als een lopend vuurtje door Westkapelle en dus vertelde ik zaterdag mijn wijnverhaal aan de vrienden van Aminata, die ter ere van jaar 30e verjaardag de Club had ingehuurd.
Een bubbel van eigen bodem
Waarom niet beginnen met onze eigen roots? De bubbel van eigen bodem komt van wijngoed De Kleine Schorre op Schouwen-Druivenland, een klein uurtje rijden vanaf Westkapelle. Hier worden een zestal wijnen gemaakt, die uitstekend samen gaan bij de Zeeuwse specialiteiten uit de zee, zoals sliptongetjes en mosselen. Vandaag proberen we de Brut de Zélande.
In Frankrijk drinken ze de bubbel, of dat nu Champagne of een Crémant is, ook vaak met eiergerechten. Benieuwd of onze Zeeuwse Brut dat aan kan, besloot ik een quiche lorraine te maken. Alle proevers waren te spreken over de frisheid van de wijn. Een fijne mousse en mooie frisse zuren van citrus.
Twee keer wit
Om te laten zien hoe verschillend witte wijn kan zijn, serveer ik de knisperende Flaxbourne uit Nieuw-Zeeland opgevolgd door de zware, iets zoetige Becker uit de Elzas. Een sauvignon blanc versus een pinot gris. Een wereld van verschil, maar wel leuk om te ontdekken waar jouw smaak ligt.
We concludeerden dat je van de eerste gemakkelijk een flesje leeg tikt op een mooie avond en dat je van de tweede eerder een glaasje neemt tijdens het eten.
Daar waar het begon
Tja, als ik dan een wijnproeverij doe voor mensen die nog niet (super) bekend zijn met de Club, dan moet ik toch even naar daar waar het allemaal begon: de Provence. Vier jaar geleden neergestreken in Aix-en-Provence voor een studie en terug met een passie voor wijn. De Provence staat bekend om haar frisse, zalmroze rosés waar vaak een hint Provençaalse kruiden in te herkennen is. Mijn favoriet in de zomer. Toepasselijker kan niet: vandaag drinken we AIX uit het stadje waar ik heb gewoond. We eten er een stukje stokbrood met zelfgemaakte pesto bij.
Italie, Frankrijk & Zuid-Afrika
Het rondje rood start in het zuiden van Italie, waar mijn favoriete huiswijn vandaan komt: Domizione. Een zwoele rode wijn, waarin je absoluut de zon terug proeft. Ook lekker om licht gekoeld te drinken. Ik serveer het met een stukje Italiaanse taleggio kaas – keer op keer een top combi!
Van de instap-rood gaan we verder naar een rode wijn voor gevorderden. Een typische Médoc wijn, een wijn waar je op moet kauwen, hoor je weleens als men het heeft over dit soort wijnen. De wijn is gemaakt van merlot, cab-sauv en een drupje petit-verdot en resulteert in een stevige, tannine-rijke wijn. Zo’n zacht kaasje als de tallegio is hier niet op z’n plaats – dit combineren we met een evenzo krachtige kaas: oude Gouda. Lekker.
De laatste stop doen we in Zuid-Afrika bij Franschhoek waar zich het wijndomein van The Chocolate Block bevindt. The Chocolate Block is al jaren favoriet bij de club. Een echte krachtpatser boordevol smaak: bramen, donker fruit, hout, pure chocolade. De wijn proeven we samen met gevulde champignons en salami al tartufo (salami met truffel).
Dessertwijn & dadeltaart
De laatste ronde bestaat uit een uit Frankrijk meegebrachte dessertwijn van Chateau la Bouade. Afgelopen zomer heb ik een wijnreisje gemaakt in de Bordeaux, waarbij we onder andere Sauternes aanstipten. Hoewel zoet, geeft deze dessertwijn ook nog een lekker fris zuurtje mee. Een goede balans! De dadeltaart van The Holland Road blijkt opnieuw een hit, zie hier het recept en gooi hoge ogen op je eigen feestje.
Wil je meer weten over de wijn (druivensoorten en proefnotities), klik dan op de naam. Ben je allang overtuigd, klik dan op de winkel en je wordt naar de website van de aanbieder doorgestuurd :).
Bubbels
- Brut de Zélande, Zeeland (FR), Bubbels, €25.20, Kleine Schorre
Wit
- Flaxbourne, Nieuw-Zeeland (NL), Stuivend wit, €6.99, Albert Heijn
- Becker Pinot gris Grand Cru, Elzas (FR), Vol wit, €14, Gekocht in Frankrijk
Rosé
Rood
- Domizione, Apulie (IT), Zwoel rood, €6.35, Platenburg
- Noaillac Prestige, Bordeaux (FR), Krachtig, tanninerijk, €14, Gekocht in Frankrijk
- The Chocolate Block, Franschhoek (ZA), Krachtig, €19.95, Vindict
Dessertwijn
- Chateau la Bouade, Sauternes (FR), Vol dessert, €18, Gekocht in Frankrijk