Soms heb je geluk en zit je op dinsdagmiddag niet achter je laptop te ploeteren, maar word je uitgenodigd voor een lunch en proeverij van Chateau Montelena bij restaurant Joelia*.
We zijn uitgenodigd door de Schiedamse importeur, Hosman Vins, die het merk al zo’n 25 jaar vertegenwoordigt in Nederland.
The judgment of Paris
Wie aan Chateau Montelena denkt, denkt daarbij onmiddellijk aan The Judgment of Paris. Een blindproeverij, georganiseerd door Steven Spurrier, waarbij de beste wijnen van Bordeaux en Bourgogne naast het beste uit Californië werden gezet. Het speelde zich af in 1976. Chateau Montelena Chardonnay 1973 kwam als winnaar uit de bus en liet daarbij de klassiekers als Batard-Montrachet van Ramonet-Prudhon en Meursault Charmes van Roulot achter zich.
Leuk detail: de wijn kostte destijds $ 6,50 en tegenwoordig – als je ‘m al kunt vinden – zo’n 20.000 dollar. Verrassend genoeg waren de druiven destijds niet afkomstig van eigen wijngaarden uit Napa, maar van gecontracteerde boeren in omgeving, waaronder Russian River Valley en Alexander Valley. Voor de oplettende lezer, deze AVAs vallen in Sonoma County en niet in Napa. Er kwam slechts 3% uit Calistoga, de noordelijke AVA van Napa Valley.
In de jaren zestig stond er overigens amper chardonnay aangeplant in Californië, Chateau Montelena was één van de pioneers en cheerleaders van Californische chardonnay. De uitslag bracht een grote verandering teweeg. In 2000 was chardonnay de meest aangeplante druif van de streek. Meer lezen over de geschiedenis van de druif in Californië? Lees dit artikel van Jancis Robinson >
Van toen tot nu
De winnende wijn werd gemaakt door Mike Grgich, die vrij snel na de Judgment vertrok en het stokje overhevelde aan Jerry Luper. Jerry Luper leerde het vak uiteindelijk weer aan Bo Barrett, die naast mij zit bij Joelia. Bo Barrett is de zoon van de eigenaar, Jim Barret, die het wijndomein in 1968 kocht.
Chateau Montelena is gevestigd in Calistoga, de noordelijkste AVA van Napa Valley, ingekapseld tussen twee bergketens en ondanks de noordelijke ligging één van de warmste gebieden van de streek. Niet gek dus dat de rode wijnen met 80% de productie domineren. “Het duurt tien jaar om een goede cabernet sauvignon te maken”, vertelt Bo Barrett aan tafel. Dat is de reden dat ze andere druiven aan hun portfolio hebben toegevoegd. Riesling kun je na één jaar verkopen (goed voor de cashflow) en zinfandel na drie jaar.


Chateau Montelena maakt drie witte wijnen: chardonnay, riesling en sauvignon blanc. En drie rode wijnen: twee cabernet sauvignons en een zinfandel. De blauwe druivenrassen komen van wijngaarden in Calistoga, maar voor de witte druiven is het daar veel te warm. Riesling komt uit Potter Valley in Mendicino County, sauvignon blanc en chardonnay uit Oak Knoll. Bo Barrett vertelt dat het op sommige plekken overdag wel 37 graden kan worden. Vanaf 1995 oogsten ze daarom ‘s nachts (met de hand), zodat de druiven koel de kelder binnenkomen. Dan is het meestal een graad of tien, dus dat is perfect.
Een van de grootste risico’s in Californië zijn de bosbranden. In 2020 is er geen rode wijn gemaakt vanwege de kwaliteit van het fruit. De doordringende rook gaat in de schil zitten en komt dus in de wijn terecht. Chardonnay lukt (soms) wel, omdat ze werken met een champagnepers die héél lichtjes perst en dus amper de aroma’s uit de schil meeneemt.
Proefnotities – chardonnay
De chardonnays van Chateau Montelena worden klassiek gemaakt. Minimalistisch zou je kunnen zeggen, als je het vergelijkt met de dikke chars waar Californië bekend om staat. Vergisting in RVS. De wijn ondergaat geen malolactische omzetting, vandaar die levendige frisheid die de wijnen zo kenmerkt (vooral 2011). Geen batonnage en een rijping van ongeveer 10 maanden in een combinatie van Frans en Oost-Europees eikenhout.
Chateau Montelena Chardonnay 2010
Lemon curd, mandarijn, ceder en subtiel vanille, nootmuskaat, ananas en hazelnoot. Romig mondgevoel.
Chateau Montelena Chardonnay 2011
Het was iets koeler in 2011 dan in 2010 en dat merk je meteen. Veel meer frisheid: citroenschil, lemon curd, mandarijn, appels. Maar ook natte steen en zilt. Na tien minuten opent de wijn wat meer en komen er wat tertiaire aroma’s van hazelnoot en amandelen naar voren. Geweldige wijn, mijn favo!
Chateau Montelena Chardonnay 2012
Opnieuw die kenmerkende frisheid, al iets meer geopend dan 2011. Citroen, perzik, meloen, mineraliteit, amandelen. Mooi glas en kan nog jarenlang mee.
Chateau Montelena Chardonnay 2014
Ontwikkeld met nootmuskaat, hazelnoot, limoen, citroen, ananas, biscuit en mineraliteit.
Chateau Montelena Chardonnay 2018
Rijk, romige textuur, meloen, mango, perzik, maar wederom in fijne balans met de zuren.
Chateau Montelena Chardonnay 2019
Super jong, maar enorme concentratie en lengte. Veel fruit in de neus, iets nootachtigs.




Proefnotities – cabernet sauvignon
Chateau Montelena maakt twee cabernets, de Napa Valley Cabernet en de Estate Cabernet. De Napa Valley Cabernet komt van verschillende wijngaarden in Calistoga met alluviale bodems. De Estate Cabernet ligt naast het landgoed aan de voet van Mount St Helena en heeft een steenachtige, deels vulkanische bodem.
Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2018
Bosbessen, cassis – de aroma’s die je bij cabernet sauvignon verwacht – fluweelzachte structuur, goede zuren, vanille en zoethout.
Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2019
Nog iets gesloten. Drop, vanille en ceder op de voorgrond, daarna blueberry, cassis en viooltjes. Eucalyptus. Vol en rijk van smaak, fluweelzachte structuur.
Chateau Montelena Estate Cabernet Sauvignon 2018
Zo geconcentreerd. Cabernet sauvignon pur sang met bramen, kersen, nootmuskaat, vanille, zoethout. Geen groene tonen. Heel gepolijst, heel mooi.
Chateau Montelena Estate Cabernet Sauvignon 2008
Ontwikkeld. Gedroogd fruit, vijgen, ceder, rokerig, nootmuskaat, thee, bosgrond, leer, vlezig.
Tot slot
Het was een geweldige middag en ik voelde me bevoorrecht dat ik naast Bo Barrett zat en alle vragen kon stellen die ik wilde. Zo kwam ik tot de ontdekking dat ik maar weinig weet over Napa Valley. Daarom ben ik ondertussen ook gestart met een blog over alle subgebieden van de streek. Het is toch even schakelen dat het hier juist koeler is in het zuiden dan in het noorden. Dat heeft allemaal te maken met de bergketens en de verkoelende invloed van de Stille Oceaan. Tijd voor wat verdieping, dus!
En een reisje naar de streek zie ik ook wel zitten. Misschien volgend jaar maar eens voor sparen!
Dank aan Hosman Vins voor de uitnodiging.
Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.