#wijnvraagbaak – drink je mousserende wijn altijd uit een flute?

#wijnvraagbaak – drink je mousserende wijn altijd uit een flute?

De rubriek #wijnvraagbaak geeft antwoord op je brandende wijnvragen. Heb je zelf een vraag? Laat het me weten via de mail of een DM op instagram. Dit keer staat de flute ter discussie. Hoor je champagne uit een flute te drinken?

Oh, please don’t.

Mousserende wijn drink ik bij voorkeur niet uit een flute. De voornaamste reden: ik wil ruiken! Ik wil die magische aroma’s van gistcontact ruiken, maar mijn neus past niet in een flute. En dat komt niet omdat ik zo’n grote neus heb… De flute is gewoon onhandig!

Feestelijk is het misschien wel, maar door dit grote gebrek valt het feestje voor mij in duigen. Dan liever een coupe – dat schreeuwt nog meer feest. Al zijn ook daar de meningen over verdeeld. In een coupe verdwijnen de belletjes sneller, omdat de wijn meer in contact komt met zuurstof. Die zuurstof-tot-wijn ratio is belangrijk voor het behoud van de bubbel. Je begrijpt dat die bij de flute klein is en daarom dus vaak als hét glas voor champagne wordt gezien.

Om het verschil te ervaren kun je gemakkelijk thuis een glasproeverij doen met een wit wijn glas, een flute en eventueel een coupe.

  • Hoe bewegen de bubbels?
  • Hoelang blijven de bubbels bewegen? Worden ze minder?
  • Wat ruik je?
  • Hoe komt de wijn in je mond terecht? Wat proef je als eerste?

Het liefst drink ik bubbels uit mijn favoriete witte wijnglas en dat is het riesling glas uit de Riedel Veritas Collectie. In dezelfde serie maakt Riedel ook een champagneglas. Ze lijken erg op elkaar, maar het champagneglas is iets smaller en heeft een puntigere bodem wat ervoor zorgt dat de bubbels meer bewegen. De mooiste glazen maakt Lehmann, zie hieronder. Check ook de puntige onderkant. Dat zorgt ervoor dat je bubbels dansen in je glas! #goals

Afbeeldingsresultaat voor champagne lehman

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Heb je zelf een favoriet glas voor champagne? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Deze blogpost bevat één of meerdere affiliate links. Meer weten? Check deze link

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.