Champagne in het Amstel

Het is maandagmiddag en samen met Hanneke (liefhebber-pur-sang) sta ik Champagne te proeven in het Amstel Hotel op uitnodiging van Perswijn. We zijn omringd door de importeurs van kleine, minder bekende huizen tot de grootsen der aarde. In mijn ooghoek zie ik Dom Pérignon, Krug en Ruinart al schitteren. De week kan niet mooier beginnen. We laten ons verleiden door de drie druiven van Champagne: chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

We hebben een clubje opgericht

We trappen af met een brut van Champagnehuis Palmer & Co. ‘Verfrissend: appel en mandarijntjes‘ lees ik terug in mijn notitieboekje. Ergens op de achtergrond proef ik nog een getoast tintje. De druiven Palmer & Co komen van 30 verschillende cru-wijngaarden in de Champagne. Palmer & Co is het beroemde merk van de Société des Grands Crus de la Champagne en is dus eigenlijk ontstaan doordat een clubje (grand cru) wijnboeren is gaan samenwerken. Mooi.

Make it pop like pink Champagne

We volgen onze weg langs de Champagnes van Gonet en ontdekken dat het de huischampagne van – onze Zeeuwse trots – restaurant Interscaldes is. We proeven achtereenvolgens de brut, blanc des blancs en de rosé. Een blanc des blancs betekent letterlijk ‘wit van witte druiven’ en in het geval van Champagne is dat dus enkel van chardonnay. Het bijzondere aan de Gonet rosé is dat ‘ie slechts voor 10% uit pinot noir bestaat, de rest is chardonnay. De kleur wordt verkregen door stille wijn toe te voegen. De Champagnestreek is de enige streek in Frankrijk waar men rosé mag maken door rode met witte wijn te mengen. Deze verdeling geeft de rosé fris en mineralig karakter.

Nog meer Champagnejargon

We komen de mannen en vrouw van wijnbar Le Nord & l’Ouest tegen, die ook met volle overtuiging aan het proeven zijn. Een stukje Rotterdam in Amsterdam. We wisselen nog wat tips uit over de Grandes Marques (op het laatst proeven!) en volgen onze weg naar Joseph Perrier. De brut smaakt ‘basic, lekker, witte perzik‘ – aldus mijn gekrabbel. De rosé, die hier bestaat voor 75% uit pinot noir, heeft absoluut meer rood fruit smaken dan die van Gonet. Zo leren we dus dat die pinot zorgt voor rood fruit tonen in je bubbel. Om het af te sluiten krijgen we de Joseph Perrier 2004 vintage – groene appel, frisse zuren en een beetje hazelnoot.

#Fitgirls only

Bij Chateau Lallier proeven we een zéro dosage, een Champagne zonder toegevoegd suiker. Superfris en ik val in herhaling, maar: the green apple strikes again. De importeur vertelt enthousiast dat het huis al zijn wijngaarden in eigen bezit heeft. Dit blijkt een belangrijk punt om te melden. Waarschijnlijk omdat dit het enige is wat grootmacht Moet & Chandon niet kan zeggen…

Les Grandes Marques

Oef, ja, die grote namen lonken naar me. Even de smaak neutraliseren met een stokbroodje en dan gaan we. Voor het eerst van mijn leven drink ik een Dom Pérignon. Ha, binnenkort Champagne in het Amstel deel 2 #cliffhanger.

 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.