Er bestaat geen Champagne uit Zuid-Afrika of uit Nieuw-Zeeland. Nog niet iedereen heeft deze Champagne-kwestie in de smiezen. Staat er Champagne op de fles? Dan komt-ie uit de Champagne-streek. Zo simpel is het.
Maar je vindt ze wel, hoor. Pareltjes uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland of waar dan ook. Het is zelfs goed mogelijk dat deze bubbels beter zijn dan de average Champagne. Want ook aan de andere kant van de wereld of 50 km buiten Champagne, kennen ze dit trucje.
Vroeger werd dat trucje ook wel de ‘méthode Champenoise‘ genoemd, maar dat mag niet meer van de EU. Ook die term is sinds 1994 voorbestemd aan de wijnen uit de Champagne. Die mag je dus ook niet meer gebruiken. In ieder geval niet in de EU. Hier wordt de term méthode traditionnelle gehandhaafd.
Méthode traditionnelle
Goed, wat is het dan precies? Het belangrijkste om te weten is dat de tweede gisting op de fles plaatsvindt. De wijn blijft zo’n 15 maanden rusten. De fles is nog niet met een champignon-kurk afgesloten, maar met een simpel kroon kurkje (zoals je dagelijkse flesje bier). Aan het einde van die tijd gaat de fles de réumage in.
Volgens de specificaties ligt de fles dan zo’n 60 dagen met de hals naar beneden in speciale rekken. De gelukkige mag elke dag de flessen een tikkie draaien, zodat aan het eind van de rit het gistbezinksel naar beneden is gezakt. Dit wordt nu voor een groot gedeelte machinaal gedaan, maar vroeger waren er mensen die zo een paar duizend flessen draaiden. Gotta love Champagne.
Dégorgement & expédition
Dan moet het spulletje er natuurlijk nog uitgehaald worden. Dat gebeurt tijdens het dégorgement. Door de hals van de fles te bevriezen, bevries je het bezinksel en schiet het er gemakkelijk uit bij het openen van de fles. Tegenwoordig gaat dat nu ook volledig machinaal.
De fles wordt weer opgevuld met een liquor d’expédition, een likeur van wijn en suiker, die tevens de zoetheid van de Champagne bepaalt. Nu is het tijd om de échte kurk op de fles te doen en wordt de wijn opnieuw opgelegd voordat ‘ie wordt verkocht.
Favoriete niet-Champagne
De wijnen in dit lijstje zijn gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Het is een vrij kostbare manier van wijn maken, als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld het maken van een simpele prosecco. Die laatste maakt gebruikt van de méthode cuve close wat zoveel betekent als ‘alles bij elkaar in een tank gooien en gisten maar’. Hoeft niet slecht te zijn als tussendoortje, maar verwacht dan geen vuurwerk. Mijn favoriete niet-Champagnes zijn tot dusver:
Simonsig Vonkelwijn
Stellenbosch, Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika heet de methode weer ‘Cap Classique’, maar komt dus op hetzelfde neer. Officieel mag Champagne gemaakt worden van drie druivensoorten: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Voor zowel de chardonnay als de pinot noir druif is hier een rol weggelegd. Citrustonen en een klein vleugje toast. Te koop bij Odile Hemmen, Rotterdam (15 euro)
Ridgeview Grosvenor 2006 Blanc de Blancs
Sussex, Engeland
Wat is deze?! Wijn uit Engeland. Zeker en niet zomaar ook, want deze mousserende wijn heeft al menig medaille in de wacht gesleept. Het klimaat lijkt erg op dat van de Champagne. Het ‘Blanc de Blancs’ verwijst naar de druif: een witte, dus snelle rekensom leert dat dat dan 100% chardonnay moet zijn. Super fris & fruitig, deze Engelse bubbel. Apples & pears, sowieso! Te koop bij Vindict.nl, Rotterdam (33,75)