Castelo de Medina verdejo & verdejo noble

Nu kunnen we natuurlijk de klassieke druivenrassen, zoals chardonnay en sauvignon blanc onder de loep nemen, maar die kennen we inmiddels wel. Eerlijk gezged ben ik die sauv blanc ook een beetje zat. Ik ben me er van bewust dat er prachtige wijnen van worden gemaakt, maar ik kijk even verder.

Spaanse antwoord op sauv blanc

Sauvignon blanc staat bekend om haar frisse, groene, wijnen. Spanje heeft ook zo’n druif, die dat kan – de verdejo! De fruitige verfrissing na een zware dag, waar je geen genoeg van kunt krijgen. We drinken de verdejo van Castelo de Medina in tweevoud.

Verdejo zonder hout

De eerste is een jonge verdejo. Hier snap je direct de gelijkenissen met de sauvignon. Al vind ik de verdejo wel wat zonniger. Zonniger? Vriendelijker en minder zuur, denk ik. Hoe dan ook, heerlijke geuren stuiven je glas uit: grapefruit, gras, perzik. De 2014-editie van deze verdejo werd uitgeroepen tot beste verdejo ter wereld. Toastje met geitenkaas (zoals je bij je sauv blanc zou doen) kan hier ook! Of lekkere gamba’s gebakken in knoflookolie. Yum!

Verdejo met hout

Dan nu de houtgerijpte versie. Hoewel het dezelfde druif uit dezelfde streek bevat, smaakt de wijn totaal anders. Wat doet hout met de wijn? De wijn wordt voller en complexer. De frisse smaken maken plaats voor rijpe fruittonen. Waar je net dacht, doe mij nog een glas – denk je hier aan eten. Het is een echte eetwijn. Wij combineren het met een toastje gerookte forel (een ander leuk recept is een mousse de forel).


 

Castelo de Medina Rueda Verdejo (2015)
Te koop bij Platenburg voor € 8,30

Castelo de Medina Rueda Verdejo Noble (2013)
Te koop bij Platenburg voor € 11,40

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.