Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingMet het volgende tripje naar Portugal weer in het vooruitzicht én een zonnige zondag in Nederland leek het mij de hoogste tijd om weer eens een fles Vinho Verde open te trekken.
Het pareltje van Portugal
Vinho Verde komt uit het noorden van Portugal: de Minho streek. Dit gebied is koel en vochtig. Dat komt omdat het aan alle kanten is ingekapseld door koelte-makers. Zo heb je de Atlantische Oceaan in het westen, de rivier de Minho in het noorden en vind je bergen in het oosten en zuiden. De temperatuur is dus laag, het regent er veel (zelfs twee keer zoveel als in Nederland!) en er is maar beperkte zonneschijn. Dat bij elkaar zorgt voor een hoge zuurgraad bij de druiven.
Een ander kenmerk van vinho verde zijn de kleine belletjes. Het heeft een heel klein beetje koolzuur. Dit is met een ingewikkeld verhaal (malolactische gisting in de fles) een soort van per toeval ontstaan. Het wordt eigenlijk gezien als een ‘fout’ in het wijn maken, maar de consument vond het bubbeltje lekker, dus daar moesten ze wat mee doen. Lang verhaal kort voegen de wijnmakers nu zelf een toefje koolzuur toe.
Wijnhuis Calcada
De Calcada is een blend van vier Portugese druivensoorten: Loureiro, Arinto, Azal en Trajadura. Voldoet aan alle vinho verde kenmerken: frisse zuren (citrus en groene appels), bloemig en een paar kleine belletjes. Heerlijk, sappig en smakelijk :)
Te koop bij De Gouden Ton in Rotterdam voor € 8,50 of via WijnenApeldoorn.nl.
Portugese druivensoorten
De meest gebruikte druivensoorten zijn Loureiro, Arinto, Azal, Trajadura en Avesso. De meeste vinho verdes zijn blends van (een aantal van) deze druivensoorten. Verfrissend, fruitig en bloemig.
Naast Vinho Verde wordt er Vinho Alvarinho gemaakt van – wat denk je zelf – de Alvarinho druif. Deze witte wijnen hebben iets meer alcohol, zijn voller van smaak en kenmerken zich door rijpe, tropische aroma’s.
De naam
Anders dan dat je misschien zou verwachten, heeft de wijn niet de naam vanwege de kleur (verde betekent groen), maar slaat het op het karakter van de wijn: jong, fris en crispy. Dat je het weet.