Boek: De Wijnspijsbijbel

Boek: De Wijnspijsbijbel

Review: De Wijnspijsbijbel. Laat ik starten met zeggen dat ik een zwak heb voor boeken, vooral als ze over wijn gaan. Mijn bureautje ligt inmiddels vol met boeken die ik nog moet lezen. Nu zijn wijnboeken vaak van die koffietafelboeken, die je heus niet in één keer hoeft te lezen, maar toch. Er ligt een flinke stapel. Mijn plan is om elke dag een halfuurtje te lezen. Starting today. 

Dat wordt de ene keer een bladzijde of tien in Champagne van Peter Liem, de andere keer pak ik een regio’tje mee in The Wine Atlas van o.a. Jancis Robinson én natuurlijk check ik ook nog even The Sommelier’s Atlas to Taste. Vandaag is het de beurt aan: De Wijnspijsbijbel van Victoria Moore. Ik vertel er je hieronder meer over.

Andere wijnboeken die ik heb gelezen, check je hier.

wijnspijsbijbel review
Lekker lezen naast m’n cactus.

Wijn bij een berenklauw

Toegegeven, ik ben er laat bij. Op de een of andere manier geloofde ik er niet in, een boek over wijnspijs. Ik dacht wéér een boek die zegt dat ik port en chocolade moet drinken en roquefort bij Sauternes. Die ken ik nu wel.

Maar nee. De Wijnspijsbijbel gaat véél verder dan dat en beschrijft dat allemaal op een manier waar je honger van krijgt. De Wijnspijsbijbel vertelt je dat een berenklauw met pindasaus prima te combineren valt met een houtgerijpte witte rioja of een carmenère uit Chili. Dat vind ik mooi. Voor zulke tips raad ik je ook aan om het instagram-account ‘Ik weet niks van wijn‘ te volgen. Bij de (Vlaamse) frieten mis ik Champagne. Zout, vet en die zuren van de champ? Match, toch? De aanbevolen aligoté zal ongetwijfeld ook z’n mannetje staan. Het is een leuk rijtje wijntips bij de gerechten van de Lage Landen. Zo geeft ze (of eigenlijk Vinoniek) tips bij rabarber, pastinaak, kibbeling en Limburgse Vlaai. Altijd handig.

Naast wijntips bij de Nederlandse keuken vind je ook tips voor vele andere keukens die de wereld rijk is. Indiaas eten, bijvoorbeeld, is altijd een lastige, maar Victoria helpt je op weg. Italiaans, Spaans, Frans of een wijntip bij de Amerikaanse cheeseburger. Ideaal!

De Wijnspijsbijbel

‘Wat ik in dit boek probeer te doen, is vuistregels en suggesties bieden waarmee je kunt spelen als je geen sterrenkok in de keuken hebt staan of over een wijnkelder met vijfduizend flessen beschikt’. 

Check. Beide heb ik (nog) niet, dus het boek komt zeker gelegen. Het bestaat uit twee gedeelten. Deel één werkt van spijs naar wijn en deel twee van wijn naar spijs. Welke wijn past bij zalm, of wat voor soort gerecht past bij malbec? Wat ik ook een leuke toevoeging vind, zijn de ‘gamechangers‘. Dat zijn ingrediënten die je gerecht overnemen. De obvious gamechanger is natuurlijk knoflook. Daar waar ik gerechten met rauwe knoflook vaak het liefst met rosé uit de Provence, suggereert Victoria een tintelende sauvignon blanc of een roussette. Die laatste, mij volledig onbekend, komt uit Savoie en lijkt op de Hongaarde furmint. Haar doel is duidelijk: ze zoekt een frisse wijn die de mond schoonspoelt na die overheersende knoflook. Mooi (en dat kan een goede rosé zeker ook!).

Het leuke van dit boek is dat het op een toegankelijke manier geschreven is. Niet zo stoffig. Zoals NRC laatst schreef ‘Kookboeken heb je om te lezen, niet om uit te koken‘. Het leest lekker weg. Het enige nadeel is dat je natuurlijk wel honger krijgt. En dorst.

wijnspijsbijbel review
Gamechangers, een cruciale toevoeging.

Ode aan de sherry

Tot slot wil ik toch ook een shoutout doen naar sherry. Ja, ook ik krijg de kriebels van sherry en denk dat alleen rijpe vrouwen dat drinken. Maar nee. Victoria Moore is razend enthousiast over sherry en met haar meerdere, doorgewinterde wijnfanaten. Iedereen is lyrisch over sherry. Vooral over hoe goed sherry combineert met eten. En verdomd, serveer het maar eens bij een tapasplankje (olijven, gezouten noten, scampi’s, gezouten amandelen, ibérico-ham). Goddelijke wijnspijs, er gaat een wereld voor je open.

Ook enthousiast? De Wijnspijsbijbel kun je voor € 34,99 bestellen bij Bol.com.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.