Binnenkijken bij… La Pèira en Damaisela – Languedoc op haar best.

Binnenkijken bij… La Pèira en Damaisela – Languedoc op haar best.

Het is me wat, die Languedoc. Ik noem het altijd ‘het stukje Nieuwe Wereld’ van Frankrijk. Het gebied waar – in tegenstelling tot de rest van Frankrijk – alles kan en alles mag. Nooit geweten wat voor pracht en praal er nog meer te vinden is. De regio van de bulkwijn met hier en daar een uitschieter? Nee, uitschieters kun je het niet meer noemen. Languedoc heeft inmiddels een aardig rijtje topdomeinen op haar naam staan: Mas de Daumas Gassac, La Grange de Pères, Mas Julien en La Pèira. En bij die laatste sta ik nu voor de deur.

Lopen door de wijngaarden van Terrasses du Larzac.

Wat direct opvalt, is de ongewone snoeiwijze van de wijnstokken. Op het moment van bezoek zat ik midden in Unit 2 (viticultuur en vinificatie) van WSETDiploma, dus dan ga je naar snoeiwijzen kijken. Audrey Bonnet–Koenig, de wijnmaakster, komt aan gelopen: “Hmmm, the name? Hmmm never thought of this, I think we call it open gobelet”. Ze houden de stok klein en snoeien veel. Dat leidt uiteindelijk tot een rendement van 15 tot 20 hl/ha. For the record, dat is enorm laag. Binnen de AOC (Terrasses du Larzac) geldt een maximaal rendement van 45 ha/hl – daar zitten ze dus ruim onder.

la peira
Zes spurs per stok.
La Peira
De wijnmaakster aan het woord.

In totaal beschikt La Peira over 15 hectare wijngaard, wat verdeeld ligt over verschillende percelen. Rondom het domein zien we de blauwe druivenrassen. Die liggen op het kalkrijke plateau van de Terrasses du Larzac, een gebied binnen de Languedoc dat al sinds 2004 van een ‘status aparte’ geniet en in 2014 de cru-status kreeg toegewezen. Voor rood wordt grenache, syrah, mourvèdre, cinsault en carignan gebruikt. Druiven die de hitte van de Languedoc aan kunnen. Weer valt de snoeiwijze me op. Carignan groeit recht en heeft dus geen trellis. Syrah groeit naar beneden en heeft dus wel bedrading nodig.

Heb je onderstaande dingetjes wel eens in een wijnstok zien hangen?

la peira
Sexual confusion in de wijngaard.

Dat is om mannetjes-motten op het verkeerde been te zetten. Als een vrouwtjes-mot op zoek is naar een partner, geeft ze een stofje af om mannetjes aan te trekken (beat that, Tinder). Voor je het weet, duikt een man er op en zit je hele wijngaard vol met babies. Willen we niet. Spuiten met chemicaliën kan, maar liever iets duurzamers. Voor de wijngaard dan, niet voor de mannetjes, die worden namelijk helemaal gek. De capsule die op meerdere plekken in de wijngaard hangt, verspreidt namelijk de vrouwtjes-geur. De mannetjes komen er op af – er hangt letterlijk seks in de lucht – maar er zijn geen vrouwtjes. Dus er komen ook geen babies. Pfoe, de wijngaard is gered!

De regels van Terrasses du Larzac

Volgens het reglement van Terrasses du Larzac moet de blend uit ten minste drie druivenrassen bestaan. Hiervoor gelden dezelfde druivenrassen als elders in de Languedoc, te weten: grenache, syrah, mourvèdre, cinsault en carignan. Terrasses du Larzac geldt alleen voor rode wijnen. Een andere regel binnen de AOC is dat de stokken minimaal vijf jaar oud moeten zijn voor ze mee mogen doen. We zien rijen met jonge stokken. “Dat wordt dus AOC Languedoc.”. De vraag is of dat terecht is? Voor onze portemonnee is het in ieder geval niet verkeerd ;-)

Proefnotities

We mogen proeven! Het merendeel van de wijnen komt uit 2017, een zwaar jaar met een verlies van 30% aan meeldauw. Meeldauw in de Languedoc? Iets met klimaatverandering.

blank
#goals

Obriers de la Pèira 2017

Rood en zwart fruit, iets bloemig. Geen hout. Je merkt niet dat ie 15% alcohol bevat.

Las Flors 2015

Wauw. Bloemig, zwarte pruimen, gedroogd fruit. Garrigues. Blend van syrah, grenache, mourvèdre en iets carignan and cinsault. 18 maanden hout.

La Peira Rouge 2015

Munt en drop in de neus. Heel veel donker fruit en een subtiel toontje van de puurste chocolade. Skitterend. Geef het nog een paar jaar en het is helemaal fe-no-me-naal.

La Peira Blanc 2017

Blend van marsanne, roussanne, grenache blanc en iets viognier. In 2017 kwamen ze maar aan twee vaten. Toch mogen we proeven. Next level witte wijn. Jong, maar zoveel aroma’s: bloemig, citrus, mineralig, rijp wit fruit, honing.

Deusyls de la Pèira 2017

Een blend van roussanne, marsanne, clairette en grenache blanc. Vol en romig, maar niet té. Aroma’s van citrus, abrikozen en noten. Heel mooi.

De wijnen van La Peira zijn te koop bij Pasteuning Amsterdam. Een must-have voor je wijnkelder.

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.